MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Turizmciler önünü göremiyor 16.09.2020 tarihinde yayınlandı

Pandemi sürecinden olumsuz etkilenen sektörler arasında yer alan turizm sektörünün temsilcileri gelecek yıllar için de önlerini görememekten şikayetçi. Hazırlanan raporlarda sektör adına iyi senaryoya göre toparlanma sürecinin 2024’te, kötü senaryoya göre ise 2027’de başlayacağının sinyallerini aldıklarını anlatan sektör temsilcileri, ülke ekonomisine her yıl ortalama 35-40 milyar dolara yakın katkı sağlayan böyle bir sektörün ayakta tutulması için destek beklediklerini söylüyor.


Turizmciler önünü göremiyor

Turizm Sektörü Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25 No’lu Seyahat Acenteleri Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi organizasyonuyla bir araya gelerek yaşanan sorunları değerlendirip bu sorunlara çözüm aradı. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ile sektör temsilcileri arasında yer alan Meclis Başkanı Hamit İzol’un da katıldığı toplantıda, Ankara’ya iletilmek üzere sektör temsilcilerinin önerilerinden oluşan bir de rapor hazırlandı. Korona tedbirleri kapsamında yönetmelikleri en iyi uygulayan sektörler arasında yer almalarına rağmen hak etmedikleri kısıtlamalarla karşı karşıya kalarak zor günler geçirdiklerini anlatan sektör temsilcileri, pandemi tedbirlerini yerine getiren firmalara uygulanan kısıtların kaldırılmasını talep etti. Turizmin barışı, güven ve hijyeni sevdiğini, bunların karışık olduğu zamanlardan olumsuz yönde en çabuk etkilenip en geç toparlanan sektör olduklarını anlatan katılımcılar, bu zorlu sürecin atlatılması adına destek beklediklerini belirtti. Her geçen gün yeni bir meslektaşlarının çalışamaz duruma geldiğini anlatan sektör temsilcileri, “Biz sesimizi duyuramıyoruz. Dayanma gücümüz bitti. Ekim, Kasım ve Aralık ayları çok daha zor geçecek. Ne yapacağımızı şaşırdık” dedi. Zor sürecin sektörün üzerine yüklenerek çözülmesi yerine daha çözümcül öneriler beklediklerini vurgulayan katılımcılar ardından taleplerini şöyle sıraladı:

1 – Pandemi süreci boyunca kısa çalışma ödeneği devam etmeli.

2 – Sektör temsilcileri, ödemekle yükümlü oldukları vergiler, SGK’lar, muhtasarlar, devlete ödenmesi gereken yıllık ücretlerden en azından 2021 yılı sonuna kadar muaf tutulmalı. Konaklama vergisi ve turizm katkı payı sektöre bu dönem büyük yük getirdi. Tamamen kaldırılmalı.

3 – Devlet Bankalarına kredi taksit ödemeleri Mart 2021’e kadar ertelenmeli.

4 – Turizm Bakanlığı ile TÜRSAB ve sektör temsilcilerinin aynı masaya oturup, hastalığa tam anlamıyla teşhis konulması ve tedavisi için reçete yazılabilmesini sağlayacak adımlar atılmalı.

5 – Gerek İçişleri Bakanlığı gerekse Sağlık Bakanlığı tarafından kurumlarımız düzenli denetlenmekte. Buna rağmen Güvenli Turizm Belgesi almak adına özel sektöre de her ay ödeme yapılıyor. Bu ödemenin kaldırılmasını talep ediyoruz. Ücret vererek kendimizi denetletiyoruz. AVM’ler ya da restoranlara böyle bir uygulama yapılmıyor ve turizm sektörü olarak haksız rekabet yaşıyoruz.

6 – 2021 yılsonuna kadar kira stopajları sıfırlanmalı, bağkur pirim ödemeleri de yine 2021 yılsonuna kadar iptal edilmeli.

7 – Kamu bankalarının verdiği kredilerden daha çok yararlanabilmemiz sağlanmalı. Turizmciler için düşük faizli kredi kampanyaları başlatılmalı.

8 – Sokak düğünleri nedeniyle otellerde yapılan düğünlere de kısıtlama getirildi. Oysa otellerde tüm pandemi kurullarına uyuluyor. Düzenlemelerden turizm işletme belgeli kurumlar muaf tutulmalı. Aksi halde düğünlerden alınan kaparoların devlet desteği olmadan geri ödenmesi mümkün görünmüyor.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER