MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

TÜİOSB’nin temeli atıldı 28.12.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin’in ilk ve tek ihtisas organize sanayi bölgesi Mersin – Tarsus Tarımsal Ürün İşleme İhtisas OSB’nin (TÜİSOB) temeli atıldı.


TÜİOSB’nin temeli atıldı

Mersin'in Tarsus ilçesi Kurbanlı mevkiinde yapılacak TÜİOSB’nin temelini Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, TÜİOSB Başkanı Gül Akyürek Balta, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Mersin Valisi Ali İhsan Su ve kent protokolü ile birlikte attı. Temel atma törenine MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Kanar, Meclis Başkan Yardımcısı Hüseyin Dinler ve Meclis Üyeleri de katıldı.
Tarım ve gıda sektöründe düşük maliyetle üretim yapmak, yurtiçi ve yurt dışında rekabeti artırmanın yanında bölge ve ülke ekonomisine katkı sunmak, küme mantığı ile ortak akılla aynı bölgede yarattıkları sinerjiyle ticaret hacmini artırmak amacıyla kurulan OSB’de pastörize likit yumurta üretiminden meyve özü işlemeye, paketleme depolamadan, tıbbi ve aromatik bitkilerin işlenmesine kadar geniş bir sektörel çeşitlilikte yatırımcılara hizmet sunulacak. 58 hektarlık ilk yatırım alanında 35 yatırımcı ile yola çıkılacak olan TÜİOSB’de ilk etapta 3 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.  3 yıl içinde ilave alanların tamamlanmasıyla 5 bine ulaşacak istihdamın yatırım alanı 120 hektara ulaştığında ise 70 firmayla birlikte 10 bine ulaşması bekleniyor.

Balta: "TÜİOSB’de Kadın Ortak Girişim Fabrikaları kurulacak”
TÜİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Gül Akyürek Balta, TÜİOSB’nin, hammaddeyi mamule dönüştürerek Türkiye'ye katma değer kazandıracak girişimci, yatırımcı ve sanayicilerin bir araya gelmesiyle kurulduğunu söyledi. OSB’nin yapısı hakkında bilgi de veren Balta şöyle konuştu:
“TÜİOSB sadece ekonomik anlamda değil sosyal anlamda da büyük bir dönüşümün öncüsü olacak. Ar-Ge ve gelişmiş test merkezi yanında yeni nesil OSB yaklaşımıyla coğrafi işaretli ürünlerden endemik bitkilere yeni tarım markaları yaratacak, sıfır atıkla çalışan kendi enerjisini kendi üreten yeşil fabrikalardan oluşan kompleksler de yer alacak. İçerisinde bir de Kadın Ortak Girişim Kompleksi bulunacak. Hem üreticisi hem yöneticisi kadın olan Kadın Ortak Girişim Fabrikaları kurulacak. Kadının iş yaşamına entegre edilmesinde önemli rol üstlenecek bu fabrikalar kadın işgücünün sanayi ve ticarete katılmasına en verimli şekilde aracılık edecek. Kadın Girişimci Destek Ofisi kurulması yönünde adımlar atılacak. Aynı zamanda TÜİOSB Akademi kurularak güncel iş yaşamında gereksinim duyulacak her konuda uzman kadro ve tam donanımlı eğitim merkezi ile yatırımcılara hizmet verilecek. Çağdaş eğitim olanaklarıyla çocuklarımızı dünyanın geleceğine hazırlayacak, ana sınıfından fakülteye kadar kesintisiz devam edecek eğitim zincirinin ilk adımı olacak.”

Varank: "Bu yatırımla birlikte bölgesel bir tarım hamlesi hayata geçecek”
Türkiye'de ilk defa bir kadın girişimcinin böyle bir işe kalkıştığını vurgulayan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, bu OSB'nin Gül Akyürek'in başkanlığında kurulduğunu, attığı adımının kadın girişimcileri sanayiye yatırım yapma konusunda cesaretlendireceğini dile getirdi.
Yatırımın bölge için önemine değinen Varank, "Bu yatırımla birlikte, bölgesel bir tarım hamlesi hayata geçecek. Mersin'in tarımsal ürün çeşitliliği önce yüksek katma değere sonra da bir endüstriye dönüşecek. Mersin, ülkemizde meyve üretiminde birinci, sebze üretiminde üçüncü sırada. Toplam narenciye ihracatının yüzde 35'i, bakliyat ihracatının ise yüzde 85'i Mersin'den yapılıyor. İlimiz ayrıca 8,5 milyar liralık bitkisel üretim değeriyle ülkemizde üçüncü sırada. İşte bu tarımsal alt yapı, temelini atacağımız OSB sayesinde sanayiyle daha yoğun entegre olacak. Burada katma değerce zenginleştirilmiş ürünlerden ve endemik bitkilerden yeni markalar çıkacak. Ayrıca, tarımsal değer zincirinde kümelenmenin sunduğu avantajlar yeni işbirliklerine de kapı aralayacak" dedi.

"Tarsus OSB’ye kamulaştırma için 10 milyon lira aktardık”
Mersin'de sanayi alt yapısını geliştirmek için sürekli destekler verdiklerini belirten Varank, bu çerçevede Tarsus OSB 3. Bölgede 19 firmaya 25 parsel tahsis ettiklerini anlattı. 3. bölgenin alt yapısının bittiğini ve firmaların yatırımlara başladığını belirten Varank, çok yakında fabrikalar tamamlanarak üretime geçileceğini bildirdi. Tarsus OSB'ye kamulaştırma için 10 milyon lira aktardıklarını dile getiren Varank, OSB’leri marka oluşturacak cazibe merkezleri haline getirmek istediklerini anlattı.

"Mersin’de 100 milyarlık sabit yatırım teşvik ettik”
"Güçlü bir ulaştırma ve lojistik ağına sahipseniz, sanayi ve ticarette yarışa önde başlıyorsunuz" diyen Varank, bu avantaja sahip olan Mersin'in, 17 senede ihracat hacmini 5 katın üzerinde artırdığına işaret etti. Mersin'in, 170 ülkeye ihracat yapabilen bir üretim kabiliyeti olduğunu dile getiren Varank, "Elbette bu başarı Mersin'e sunduğumuz desteklerin katkısıyla oluyor. İlimizde bugüne kadar 100 milyar liralık sabit yatırımı teşvik edip, 25 bin kişinin bu fabrikalarda istihdam edilmesini sağladık. Finansman, girişimcilik, Ar-Ge ve Ür-Ge gibi alanlarda 11 bine yakın KOBİ, KOSGEB'ten faydalanıyor. TÜBİTAK yenilikçiliğe yatırım yapan firmalarımıza katkı sağlıyor. Mersin sanayisini inovasyona teşvik etmek için Mersin Teknoloji Geliştirme Bölgesini kurduk" dedi.
Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan yatırımı devam eden ve planlanan Mersin’deki OSB yatırımlarına değinirken Mersin Valisi Ali İhsan Su, “İlimizde her anlamda önemli gelişmeler oluyor, bu yatırımın da hayırlı olmasını diliyorum” dedi. Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ise, “Bölgemiz adına son derece isabetli ve uygun bir projenin hep birlikte temelini atıyoruz. Bu yatırımın bölgeye ne kadar büyük bir katkı sağlayacağını hepimiz biliyoruz. Üzerimize düşen her türlü desteği vermeye hazırız” diye konuştu.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER