MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na Polonya ilgisi 28.01.2016 tarihinde yayınlandı

Bu yıl 11’incisi düzenlenen Mersin Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı kapılarını araladı. CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen ve 31 Ocak Pazar gününe kadar açık kalacak olan fuar, bu yıl 5 bin 800 metrekare alan üzerine kuruldu. 3 holde 90 katılımcı firmanın 150 markası sektör temsilcileriyle buluşurken Polonya Büyükelçiliği de fuarda stant açarak ülkelerinin tarımsal potansiyelini anlattı. 


Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na Polonya ilgisi

Fuara Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu (MTSO) Başkanı Şerafettin Aşut, Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablockı, Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 
Fuarın açılışında konuşma yapan Polonya Büyükelçiliği Ticaret Müsteşarı Konrad Zablockı, Türkiye ve Polonya ilişkilerinin hem ticaret hem de politik anlamda her geçen gün geliştiğini söyledi. İki yıl içinde ticaretin yaklaşık 1 milyar dolarlık artış gösterdiğine değinen Zablockı, bu artışın tek yönlü olmadığını, iki ülke arasındaki ithalatın da ihracatın da benzer oranlarda gelişme gösterdiğini söyledi. Mersin’deki meyve sebze potansiyelini çok önemsediklerini vurgulayan Zablockı, bu ürünlerin Polonya’ya ihracatına da önem verdiklerini dile getirdi. Zablockı, “Ayrıca Polonya da jeopolitik konumuyla tüm kapılarını Türkiye’ye açmıştır ve her alanda bu tutumunu sürdürmeye devam edecektir” dedi. 

Aşut: “Tarım Gıda Teknoparkına devlet daha çok sahip çıkmalı”
Dünya ekonomisinin ciddi anlamda değişim yaşadığına değinen MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise konuşmasında, bu değişimin tarım, gıda ve hayvancılık sektörlerini ulusal güvenlik meselesi haline getirdiğini söyledi. Bu alandaki gelişimin tüm dünyada üç payandası bulunduğunu kaydeden Aşut, bunlardan birinin kamu ayağı, diğerinin üretici ve son ayağının da yerel yönetimler olduğunu, bir ayağın dahi eksik olması halinde yeterli gelişimin beklenemeyeceğini dile getirdi. 
Kamu anlamında son yıllarda olumlu gelişmeler, dönüşümler görüldüğünü belirten Aşut, şöyle konuştu:
“Gelişmeler güzel ancak yetmiyor. Özellikle yüksek teknolojili üretimin, katma değerin, yeniklikçiliğin ve markalaşmanın temeli olan Tarım-Gıda Teknoparkı girişimlerimize devletin daha çok sahip çıkmasını, kamunun, ulusal anlamda yaratmak istediğimiz yüksek teknolojili üretim vizyonunu daha çok sahiplenmesini bekliyoruz.”

“İhracat ve katma değerin artmasının nedenlerini iyi anlamalıyız”
Tarım gıdada ihracatın ve katma değerin artmasının nedenlerinin iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Şerafettin Aşut, yükselen pazarlara neden ulaşılamadığının iyi sorgulanması gerektiğini söyledi. 
Özel sektör anlamında ise üreticilerin yeni üretim sistemlerini uygulamalarının çok önemli olduğunu dile getiren Aşut, “Ancak bundan daha önemli olan şey ise, tarım, gıda ve hayvancılık sektöründeki girişimcilerimizin bu dönüşüme ayak uydurabilecek bir mantaliteye yükseltilmesidir” dedi. Sektörün artık yeni bir girişimci profiline ihtiyacı bulunduğuna işaret eden Aşut, bunun da çözümünün eğitimde olduğunu anlattı. Aşut, ayrıca kamu teşvik ve desteklerinin yeni tarım girişimcisini ortaya çıkartmak anlamında kullanılması halinde daha verimli bir sonuç alınabileceğine değindi.

“Yerel yönetimler ekonomiye entegre değil”
Üçüncü payandanın ise yerel yönetimler olduğunu ve yerel yönetimlerin ekonomiye tam olarak entegre olmamasının sıkıntısının yaşandığını anlatan Şerafettin Aşut, şunları söyledi: 

“En azından Mersin özelinde, değişen Büyükşehir Yasasıyla, Büyükşehir Belediyesinin hizmet alanının kırsalı da kapsaması ve Büyükşehir yönetiminin ekonomik konulara olan duyarlılığı, bu anlamda bize yeniden umut vermiştir. İşte bu kamu, üretici ve yerel yönetimler sac ayağı uyumlu işlerse, tam anlamıyla ortak bir vizyonla hareket ederse, işte o zaman gerçek bir ekonomiden bahsedebiliriz.”
Mersin Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer ise, fuarların asıl amacının üretici ve tüketiciyi bir araya getirmek olduğunu söyledi. Yurtdışına gitmekte zorlanan üreticilerin fuarlar aracılığıyla gelişmeleri, teknolojiyi takip etme fırsatı yakalayabildiğini kaydeden Göçer, “Bu fuar da Mersin için bir şans, gelişerek devam ettirilmesini umut ediyoruz” dedi. 
Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Özgür Sanal ise konuşmasında Mersin’in tarımsal potansiyelini anlattı. Büyükşehir Belediyesi olarak tarımın gelişmesine büyük önem verdiklerini kaydeden Sanal, ardından bu alanda yaptıkları çalışmaları dile getirdi. 
Mersin İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kadir Çiftepala tarımsal destekler ve Mersin’de yapılan çalışmaları anlatırken, CNR Holding Pozitif Fuarcılık Genel Müdürü Ercüment Yıldızerler fuar hakkında bilgi verdi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER