MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

TAMEB Projesi’ne katılan kursiyerler sertifikalarını aldı  22.04.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin'de dezavantajlı Türk vatandaşlarının ve geçici koruma altındaki Suriyelilerin mesleki becerilerini geliştirmek amacıyla Türk Alman işbirliğinde gerçekleştirilen Mesleki Beceri Geliştirme Projesi'ne (TAMEB) katılan kursiyerler, sertifikalarını aldı. 


TAMEB Projesi’ne katılan kursiyerler sertifikalarını aldı 

Türk Alman İşbirliğinde Mesleki Beceri Geliştirme Projesi (TAMEB) kapsamında 29 Haziran 2016 tarihinde dezavantajlı Türk vatandaşları ile Suriyeli göçmenler adına başlatılan, Türkçe dil eğitimi ile birlikte sosyal entegrasyonu temel alan mesleki beceri geliştirme kursları sona erdi. 3 yıldır devam eden proje kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Alman Federal Birlik Mesleki Eğitim Değişim Programları Derneği arasında imzalanan alt protokol ile Suriyeli sığınmacılar ve dezavantajlı Türklere metal sac işleme, duvar örme ve kalıpçılık alanlarında meslek kazandırmaya yönelik kurslar düzenlendi. Kursların sonunda eğitim alan bireylerin eğitimlerinin belgelendirilmesi amacıyla Mesleki Yeterlilik Kurumu’nun (MYK) ilgili alanlarda açılan sınavlarına katılımları sağlandı. 
Projenin sona ermesinin ardından Yunus Emre Kültür Merkezi'nde projenin kapanış töreni gerçekleştirildi. 
Törende konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, her zaman eğitimden yana olduklarını belirterek, “Firmalar eleman ararken en iyi yetişmiş olanı tercih ediyor. Bu nedenle eğitim projelerini önemsiyoruz. Sizlerin bu projelerle iyi eğitimler aldığınızdan eminim. Çünkü çok değerli eğitmenlerle çalışıyorsunuz. Umarım hepiniz çok iyi işler bulacaksınız” dedi. Özellikle Suriye’den gelen vatandaşların bu eğitimler ile mesleklerini geliştirdiğini ya da yeni meslekler edindiğini kaydeden Kızıltan, “Suriyeli misafir kardeşlerimiz burada iş bulup yaşamlarını daha rahat sürdürebildikleri gibi ülkelerindeki ortam düzelip döndüklerinde orada da avantajlı konuma geçecek ve rahat iş bulabilecekler. Türkiye ile Suriye arasındaki ticareti geliştirecekler. Hepimizin burada bir arada olmasından mutluluk duyuyorum. Geleceğinize katkı sağlayabildiysek ne mutlu bize. Belki bu bir kapanış toplantısı ama eğitim üzerine yeni projelerimiz devam edecektir” ifadelerini kullandı. 

Yılmaz: “Ara eleman açısından önemli bir proje”
Toroslar Belediye Başkanı Atsız Afşin Yılmaz ise 3 ana atölyede düzenlenen kurslarda, metal sac işleme, duvarcılık ve ahşap kalıpçılık alanlarında mesleki eğitimlerin verildiğini söyledi. 
Kurslar sonunda 120 kişinin sertifika almaya hak kazandığını kaydeden Yılmaz, “Bu proje birçok açıdan önemli. Birincisi genel olarak ara eleman sıkıntımız var, nitelikli iş gücü sıkıntımız var ve en önemlisi işsizlik sıkıntımız var. Bu eğitimlerle bu sorunlara çözüm olunacak” dedi. Sosyal birçok problemin işsizlik sorununun çözümüyle ortadan kalkacağına dikkat çeken Yılmaz, “Eskiden usta çırak ilişkisi vardı. Bugün artık usta sıkıntısı çekiyoruz, ara eleman sıkıntısı çekiyoruz. İşverenler de zaman zaman dile getiriyorlar. Bir taraftan işsizlik var bir taraftan ise nitelikli insan sıkıntısı var. Bu proje Suriye'den gelen misafirlerimizin entegrasyonu açısından önemli olduğu kadar ara eleman yetiştirilmesi adına da önem taşıyor” diye konuştu. 

Kurt: “Bu son yeni başlangıçlara vesile olacak”
Proje Koordinatörü Abdi Kurt ise emeği geçenlere teşekkür ettiği konuşmasında, “Bu belki bir son, bir kapanış toplantısı ama bu son yeni başlangıçlara vesile olacak. Sertifikasını alan kursiyerlere yeni iş imkanları sağlanacak” dedi. 15 milyon Euro’luk ciddi bir projenin tamamlandığına işarete eden Kurt, “Bu tarz projeleri kovalayıp kentimize kazandırmalıyız. İşbirliğini esirgemeyen tüm kurum ve kuruluşlarımıza bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi. 
Konuşmaların ardından kursiyerlerin hünerlerinin de sergilendiği tören, sertifikaların verilmesi ve toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER