MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Serdengeçti, MTSO Üyelerine Türkiye ekonomisini değerlendirdi 30.11.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nın konuğu 2001 – 2006 yılları arası Merkez Bankası Dönem Başkanı, TEPAV İstikrar Enstitüsü Direktörü ve TOBB Yönetim Kurulu Danışmanı Süreyya Serdengeçti oldu. Komite üyeleri ile bir araya gelerek üyelerin sorularını yanıtlayan Serdengeçti, Türkiye ekonomisine dair değerlendirmeler yaparak deneyimlerini paylaştı.


Serdengeçti, MTSO Üyelerine Türkiye ekonomisini değerlendirdi

Türkiye ekonomisini dünyadaki gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomik verileriyle karşılaştıran Serdengeçti, Türkiye’nin mevcut ekonomi profilini çizerek neler yapılması gerektiğini anlattı. Cari açıkla mücadele yöntemleri, cari açık enflasyon ilişkisi, dövizdeki dalgalanmalar, TL’nin değer kaybı, tasarrufun ülke ekonomisine etkisi ise üzerinde durulan öncelikli konular oldu. Enflasyon ve işsizlik rakamlarını da değerlendiren Serdengeçti, bugünün bankacılık sistemine dair bilgiler aktardı. Türkiye’deki bankacılık sistemini değerlendirip,  bankacılık sisteminin bugüne kadar ki en güçlü dönemini yaşadığına dikkat çeken Serdengeçti, yüksek kredi faiz oranlarının sebeplerini açıkladı. 
Serdengeçti konuşmasının sonunda özetle, gündemin vakit kaybedilmeden siyasetten ekonomiye dönmesi gerektiğine değinerek, yapısal reformların hayata geçirilmesini beklediklerini söyledi. Yapısal reformların gerçekleşmesi halinde tasarruf edilememesi sorununun da rekabet gücü sorununun da ortadan kalkacağına işaret eden Serdengeçti, daha düşük cari açığa, daha iyi büyüme oranlarına, yüksek istihdam rakamlarına kavuşmanın mümkün olabileceğini anlattı.

Aşut: “Komite toplantıları bir okul haline geldi”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada Ortak Meslek Komite Toplantıları’nın artık üyeler için gerçek bir okul, bir eğitim haline geldiğini söyledi.  Özenle seçilen konuk konuşmacıların tecrübe ve bilgilerinin Mersin iş dünyası için, özellikle Oda’nın omurgası komiteler için önemli bir vizyon oluşturduğuna dikkat çeken Aşut, “Bilgilendikçe dünyaya farklı açılardan bakabilmekteyiz. Bu anlamda Sayın Serdengeçti’nin aktardığı bilgiler oldukça önemlidir” dedi.
Her şeyin çok hızlı yaşandığı günlerden geçildiğini kaydeden Aşut, ülke gündeminin de hızla değiştiğini ve zaman zaman gerçek sorunlardan uzaklaşıldığını dile getirdi. MTSO olarak bu konuyu sık sık gündeme getirip iş dünyasını ve yetkilileri gerçek sorunlara odaklanmaya davet ettiklerini kaydeden Aşut, “Oda olarak bu sorunlara yönelik projeler oluşturuyoruz. Reel sorun ve çözümlere odaklanıyor,  siyaset üstü bir oluşumla, siyaset dolu yapay gündemlerin esiri olmadan, kendi işimize yoğunlaşıyoruz” dedi. Bunların başında değişen dünya ekonomisinin gerçeklerinin geldiğini ifade eden Aşut, bu gerçekleri ise şöyle özetledi:
“Markalaşma, firmalarımızın kurumsallaşması, yenilikçilik ve ar-ge temelli bir ekonomi, girişimciliğin teşviki ve bunu teşvik edecek bir eko-sistemin yaratılması, gerçek mesleki eğitim, genç ve kadın girişimciliğin arttırılması, gençlerin memur olma yarışından kurtarılması ve son birkaç yılın gündemi olan Endüstri 4.0 geliyor. İşte MTSO olarak, komitelerimizle, Meclisimiz ve Yönetim Kurulumuzla, bu konulara yoğunlaştık” dedi.

“Hepimiz dört bir koldan çalışıyoruz”
Günü kurtaracak kısa vadeli çözümlerin sonuç getirmediğinin görüldüğünü anlatan Şerafettin Aşut, sonuç almak için tüm MTSO ailesinin büyük özveri ile çalıştığını vurguladı. Bir yandan Komitelerin arı kovanı gibi sektörleri adına çaba harcarken, diğer yandan Genç ve Kadın Girişimci Kurullarının girişimcilikle ilgili vizyonu ve kararlılığı ortaya koyduğuna değinen Aşut, “Bir yandan Meclisimiz, Oda’mızın makro projelerine sahip çıkarken, Yönetimimiz komitelerden gelen taleplerin takipçisi olmaktadır. Öte yandan Oda’mızın artan şekilde uluslararası oluşumların bir parçası olması, küresel lansman ve tanıtım anlamında Mersin’in dünyanın bir çok yerinde gündeme gelmesini sağlamaktadır. Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği’nde (ASCAME) üç dönemdir Sanayi ve Lojistik Komisyon Başkanı olmamız, son olarak TOBB’da Arap Dünyası ile ilgili aldığımız görev, Oda’mızın çalışmalarının yarattığı prestij ve güvenin sonucudur” dedi.

“Odak noktamız eğitim oldu”
Türkiye’nin siyasi ve ekonomik adımlarını da değerlendiren Başkan Aşut, Türkiye’nin artık kendi ayakları üzerinde durabilen, hiçbir ülkeden medet ummayan bir ülkeye dönüşmesini beklediklerini belirterek, bu hedefe ulaşmak için MTSO olarak odak noktaya eğitimi aldıklarını söyledi. Hedeflere başka türlü ulaşmanın mümkün olmayacağını vurgulayan Aşut, “Girişimciliğin de, kurumsallaşmanın da arkasında eğitim var. Ar-ge’nin de, yenilikçiliğin de arkasında eğitim var. Markalaşmanın da, kalitenin de arkasında eğitim var. Demokrasinin de, hukukun da arkasında eğitim var. Ama bilimsel, sorgulayan,  altı çizili yerleri ezberlettiren değil analitik düşünceye önem veren, evrensel değerleri öz kültürümüzle buluşturan gerçek bir eğitim” dedi.
“Biz; komitelerimizle, meclisimiz ve yönetimimizle sadece Mersin için değil, bölgemiz ve ülkemiz için üretmeye, çözüm sunmaya, çözümün parçası olmaya devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Aşut,  Mersin’in ekonomisiyle, huzuruyla, sosyal yaşam kalitesiyle ülkesinin katma değeri olmaya devam edeceğini söyledi. Bu noktada en büyük desteği Meslek Komiteleri’nin katkısından alacaklarını anlatan Aşut, bu büyük ailenin bir parçası olmaktan gurur duyduğunu dile getirdi.
 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER