MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Peşin ödenen SGK borçlarına ekstra avantaj 01.09.2016 tarihinde yayınlandı

Sosyal Güvenlik Kurumu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Toplantısı Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Katılımcılara yeni çıkan 6736 Sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun’un SGK borçlarının yapılandırılmasına ilişkin bölümü hakkında bilgi verildi. Sosyal Güvenlik Kurumu Bağımsız Çalışanlar Prim Daire Başkan Vekili Ahmet Yetim konuyla ilgili verdiği bilgilerde özellikle yeni yasanın önceki yapılandırmalardan farkını anlattı. Bu yasanın peşin ödemelerde önemli fırsatlar sunduğunu vurgulayan Yetim, “Peşin ödeme yapılması halinde yüzde 50 ekstra gecikme zammı ve faizlerinin silinmesi sonrasında yurtiçi üretici fiyat endeksi aylık değişim oranlarının yüzde 50’sini daha ekstra silme yönünde bir avantaj daha sağladık” dedi.


Peşin ödenen SGK borçlarına ekstra avantaj

MTSO Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen SGK Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması Toplantısı’na Sosyal Güvenlik Kurumu Bağımsız Çalışanlar Prim Daire Başkan Vekili Ahmet Yetim, SGK Mersin İl Müdür Vekili Suat Turanlı, MTSO Başkan Vekili Nuh Yükselgüngör, Mersin Esnaf Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer, MTSO Eğitim ve Kalkınma Vakfı Başkanı İbrahim Kiper ile çok sayıda davetli katıldı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan SGK Mersin İl Müdür Vekili Suat Turanlı yeni yapılandırma ile gerek sigortalılara gerekse işverenlere en iyi hizmeti verebilecek hazırlıkları yaptıklarını söyledi. Kanunun sigortalı ve işverenlere SGK’ya olan borçlarını daha iyi şartlarda ödeme imkanı tanıdığını anlatan Turanlı, bu yapılandırmanın ardından esnaf ve sanatkarların prim borçları nedeniyle alamadıkları sağlık hizmetlerini de almaya başlayacaklarını söyledi. İşverenlerin borçlarını zamanında ödeyemedikleri için faydalanamadıkları teşviklerden yararlanabileceklerini kaydeden Turanlı, “Borcu nedeniyle emekli olamayan sigortalılar borçlarını ödeyerek emeklilik imkanına kavuşacaklar” ifadelerini kullandı
Genel sağlık sigortasında gelir testi yaptıramayan sigortalılara gelir testi yaptırma imkanı sağlandığına da dikkat çeken Turanlı, sözlerini, borçların yeniden yapılandırılması ile ilgili başvuruların son güne bırakılmaması uyarısıyla tamamladı.

Dinçer: “Uzun zamandır beklediğimiz bir yasaydı”
Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Talat Dinçer ise uzun zamandır bekledikleri ve üzerinde çalıştıkları bir yasa olduğunu söyledi. 70 bine yakın esnaf ve sanatkar bulunduğunu kaydeden Dinçer, ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve piyasa koşulları nedeniyle zor duruma düşen esnafın büyük bölümünün SGK’ya borcu bulunduğunu, bu nedenle yasayı önemsediklerini anlattı. Tarsus’tan Anamur’a kadar tüm ilçelerde çok sayıda esnaf ve sanatkar olduğunu hatırlatan Dinçer, bu esnafın merkeze gelmeden merkez müdürlüklerinin bu işlemleri yerinde yapması talebinde bulundu. Ardından diğer taleplerini de sıralayan Dinçer şunları söyledi:
“2008 öncesi vergi kaydı olup o gün şartlarında parası olmadığı için o dönemki hizmetini alamayan yoğun bir esnaf grubu var. Esnaf ve sanatkarlar geçmişte çalıştığı dönemdeki hizmetini de bu dönemde satın alabilirse emekliliklerini daha rahat hak edebilirler. Prim gün sayısı dolmuş olup borcunu ödeyemediği için emekli olamayanlar var. Burada bir yapılandırma var ama ödemede güçlük çekiliyor. Uygun krediler için bankalarla görüşülerek esnafımızın faydalanması sağlanabilir. Bankaya borçlanarak emekliliği hak edebilirler.
Ayrıca, Bağ-Kur’lular arasındaki maaş dengesizliklerine çözüm üretilmeli. Bir sigortalı 7 bin 200 iş gününde emekli olurken Bağ-Kur’lu 9 bin işgününde emekli oluyor. Bu şartlar düzenlenmeli. Son olarak bir işverenin de iflas ettiğinde personelin işsiz kaldığında yararlandığı işsizlik fonu gibi bir fondan yararlanabilmesinin altyapısının hazırlanması çok sevindirici. Bu konuda da teşekkür etmek isterim.”

Yetim: “Talepleriniz değerlendiriliyor”
Talat Dinçer’in ardından söz alan Sosyal Güvenlik Kurumu Bağımsız Çalışanlar Prim Daire Başkan Vekili Ahmet Yetim,  Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün emekli maaşları arasındaki farkları değerlendirdiğini, bir çözüm üretileceğini düşündüğünü anlattı. 4b sigortalıların 4a sigortalılara göre daha geç emekli olduğunu bildiklerini, bu konuda da bir düzenleme yapıldığını kaydeden Yetim, her iki sigorta türünün birleştirilerek çözüm üretilmesi noktasındaki hazırlıkların devam ettiğini söyledi.
Ardından yeni yasanın teknik detayları hakkında bilgi veren Yetim, özellikle peşin ödenen borçlara sağlanan kolaylıklar üzerinde durdu.
Damga vergisi, özel işlem vergisi ve eğitime katkı paylarının da yapılandırma kapsamında olduğunu hatırlatan Yetim, “Özel nitelikteki inşaatlar ile ihale konusu işlerin sonucunda kurum tarafından hesaplanan fark, işçilik denilen işlemden doğan borçlar da yapılandırma kapsamına alındı” dedi.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER