MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Özbekistan’daki iş fırsatları tanıtıldı 05.06.2020 tarihinde yayınlandı

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Agzamhodjaev, Türkiye ve Özbekistan arası ticaret hacminin 2019 yılsonu itibariyle 2,5 milyar dolara ulaştığını hatırlatarak, “Cumhurbaşkanlarımız karşılıklı görüşmeleri sonrasında bu ticaret hacminin en kısa zamanda 5 milyar dolara ulaştırılması talimatı verdi. Biz de bu hedefle tüm şehirlere ülkemizin ticaret ve yatırım fırsatları hakkında bilgi veriyoruz” dedi. 


Özbekistan’daki iş fırsatları tanıtıldı

Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ile Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) işbirliğinde webinar üzerinden ‘Özbekistan ile İşbirliğini Geliştirme Toplantısı’ düzenlendi. Özbekistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Alişer Agzamhodjaev, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve çok sayıda işadamının katıldığı toplantıda MTSO Üyelerine ülkenin yatırım olanakları ve ticari fırsatları anlatıldı. Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ortadoğu ve Kafkasların gerek kültürel, gerekse ticari olmak üzere her konuda birlikte hareket etmesi halinde bölgenin dünyanın en gelişmiş, en zengin bölgesi olabileceğini, halkların refah içinde yaşayabileceğini söyledi. Türkiye’nin sanayiden tarıma, lojistikten teknolojiye birçok alanda gelişmiş ve deneyim sahibi olduğunu vurguladığı konuşmasında Kızıltan, “Bu deneyimlerimizden sizin gibi kardeş ülkelerimizi de yararlandırmak için elimizden geleni yapmak istiyoruz. Ancak birlikte hareket eder, dayanışma içinde olursak ülkelerimizi kalkındırabiliriz” dedi. 

Agzamhodjaev: “Ülkemizde işçilik ve hammadde maliyetleri çok uygun” 
Büyükelçi Alişer Agzamhodjaev ise toplantıda son 2 yılda 750 Türk sermayeli şirketin Özbekistan’a yatırım yaptığını ve Özbekistan’daki Türk yatırımcı sayısının 1.500’e yaklaştığını kaydeden Agzamhodjaev, “Yaptığımız bu toplantılar sonucu daha fazla Türk firmasının Özbekistan’a yatırım yapmak isteyeceğine inanıyorum” ifadelerini kullandı. Orta Asya’nın tam ortasında 35 milyon nüfusu, yüzde 99.6 okur yazarlık oranı ile eğitimli işgücü, zengin yer altı ve yer üstü kaynakları, ucuz işçilik, enerji ve hammadde maliyeti ile yatırımcılara önemli fırsatlar sunulduğunu kaydeden Agzamhodjaev, Türk firmalarının deneyimlerinden yararlanıp var olan hammaddenin işlenip gerek Özbek pazarına gerekse çevre ülkelere satılması noktasında işbirliği yapılabileceğini söyledi. Özbekistan Hükümetinin demokrasiye, hukukun üstünlüğüne, özel sektöre ve yabancı yatırıma önem verdiğini vurgulayan Agzamhodjaev, ülkenin fırsatlarını şöyle özetledi: 
“Özbekistan, Orta Asya’daki en büyük tüketici pazarı. Özbekistan’ın Türkiye’ye en çok ihraç ettiği ürün bakır ve bakır ürünleri. Bunu iplik ve ilgili pamuk mamulleri ile plastik ürünler takip ediyor. Türkiye’den ise en çok makine ve mekanik cihazlar, plastik maddeler, demir çelik eşyalar ithal ediyoruz. Petrol ve gaz, madencilik, enerji, tarım, tekstil, deri ve ayakkabı sanayi, ilaç sanayi ile inşaat sektörleri yatırım fırsatları sunan önemli sektörler. Özellikle tekstil, deri ve ayakkabı sanayisinde, yenilenebilir enerji, ilaç sanayi ve inşaat konusunda gerekli hammaddeye sahibiz ancak bunları işleyecek deneyimli yatırımcılara ihtiyaç duymaktayız. Bu bağlamda işbirliği yapmak istiyoruz.”
Büyükelçilik olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirten Alişer Agzamhodjaev, Özbekistan Ticaret ve Sanayi Odası’ndan da Özbek firmalarla eşleşme noktasında destek alınabileceğini belirtti.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER