MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO üyelerine Kırgız Cumhuriyeti yatırım olanakları anlatıldı 28.02.2020 tarihinde yayınlandı

Kırgızistan kolay iş yapma olanakları ve 1 milyardan fazla nüfusa gümrüksüz erişim imkanıyla Mersinli yatırımcıları bekliyor. Ülkede öne çıkan sektörler tarım, sanayi, enerji, turizm, bilgi teknolojileri ve madencilik. 


MTSO üyelerine Kırgız Cumhuriyeti yatırım olanakları anlatıldı

Kırgız Cumhuriyeti Türkiye Büyükelçisi Kubanıçbek Ömüraliyev, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ı ziyaret etti. Ömüraliyev’in Kırgız Cumhuriyeti ekonomisi hakkında bilgi verdiği görüşmede, ticaretin karşılıklı geliştirilebilmesi adına neler yapılabileceği ele alındı. Ardından MTSO üyeleri için ülke tanıtım toplantısı düzenlendi. Toplantının açılışında söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Türkiye ve Kırgız Cumhuriyeti tarihleri bir, tek milletir. Mersin ile Kırgız Cumhuriyeti’nin ticaretine baktığımızda 2 milyon 713 bin dolar mal satıp, 5 milyon 570 bin dolarlık mal aldığımız görülüyor. Yani açık veriyoruz. Bu ticaretin daha da geliştirilmesi ve ticaretin dengelenmesi arzusundayız. Aldığımız ürünlerin başında ağırlıklı olarak fasulye ve nohut gibi baklagiller geliyor” dedi. 


Ömüraliyev: “Kolay iş yapma fırsatlarına sahibiz”
Ülkesinin ekonomik durumu ve yatırım olanakları hakkında bilgi veren Büyükelçi Kubanıçbek Ömüraliyev, kolay iş yapma olanakları bulunduğunu vurguladı. 6,5 milyon nüfusa sahip olduklarını ve para birimi olarak Kırgız Som’u kullandıklarını bildiren Ömüraliyev, enflasyonun da uzun süredir yüzde 2,5-3 seviyelerinde olduğunu anlattı. Kişi başına düşen gelirin 1320 dolar civarında olduğunu ifade eden Ömüraliyev şu bilgileri verdi: 
“Kırgız Cumhuriyeti üzerinden 1 milyardan fazla nüfusa gümrüksüz erişim sağlama olanağı bulabilirsiniz. 28 Avrupa ülkesinde 6 bin 200 ürün, Amerika’da ise 3 bin 500 ürün ile gümrüksüz ticaret anlaşmamız var. Ülkemizde 6 tane serbest ekonomi bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler ağırlıklı olarak sanayiye hizmet veriyor. Bir tanesi turizm üzerine. Bu bölgelerin avantajlarını ise şöyle sıralayabilirim. Araziler ve binaları düşük maliyetlerle kiralayabilirsiniz. Her türlü vergiden muafiyet söz konusu. Gümrük vergilerinden muaf oluyorsunuz. Aynı zamanda gümrük işlemleri de kolaylaştırılıyor ve son olarak ticari işletmelerin kolaylaştırılmış ve hızlandırılmış kaydı yapılıyor.”
Ülkede öne çıkan sektörlerin tarım, sanayi, enerji, turizm, bilgi teknolojileri ve madencilik olduğunu da kaydeden Ömüraliyev, vergiler konusunda da yatırımcıları çok zorlamadıklarını anlattı. KDV’nin yüzde 12 olduğunu, gelir vergisinin ise yüzde 10 olduğunu bildiren Ömüraliyev, “Kar vergisi ise yüzde 10. Kırgız Cumhuriyeti’nde 3 gün içinde şirket açılabiliyorsunuz ve ortalama maaş 230 dolar. Ülkemizden dünyanın 61 ülkesine vizesiz erişim sağlanabilir. Enerji maliyetlerimiz ise oldukça düşük” diye konuştu.  

 

Sunum - 1 için TIKLAYINIZ

Sunum - 2 için TIKLAYINIZ



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER