MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Üyelerine IPARD 8. Çağrı Programı anlatıldı 13.12.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Üyeleri, IPARD II 8. Çağrı Programı hakkında bilgilendirildi. Bu programda bir takım yenilikler getirildiğine değinen TKDK Mersin İl Koordinatör Vekili Beytullah Uygur, frigo araçlardan, soğutma, dondurma sistemlerine kadar birçok yatırımın desteklendiğini anlattı.


MTSO Üyelerine IPARD 8. Çağrı Programı anlatıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Mersin İl Koordinatörlüğü ve MTSO işbirliğinde 8. Çağrı Programı'na ilişkin bilgilendirme toplantısı düzenlendi. Toplantıda Mersin İl Koordinatör Vekili Beytullah Uygur, "Bu, özel bir çağrı. İlimize özgü bir çağrı" diyerek daha çok kişinin bu çağrıdan yararlanabilmesi adına çalıştıklarını söyledi. Bu çağrıda inşaat desteği bulunmadığını, yalnızca makine ekipman, proje, danışmanlık giderleri ve görünürlük desteklerinin yer alacağını kaydeden Uygur, "Bu durum yeni işletmelere destek verilmiyor anlamına gelmesin. İnşaat kalemini kendi cebinden karşılayanlara yine destek verilecektir" açıklamasını yaptı. IPARD I'de frigo araçların destek kapsamında olduğunu hatırlatan Uygur, "Sonrasında bu destek kaldırıldı ancak büyük talep vardı. Bu talepler değerlendirildi ve 8. Çağrı Programı'nda da frigo araçlara destek veriliyor. Bunun yanında soğutma, dondurma sistemlerine de destek eklendi. Aynı şekilde yenilenebilir enerji desteği de sürüyor" ifadelerini kullandı.

Boz: "8. Çağrıda bir takım değişiklikler oldu"
Ardından Mersin İl Koordinatörlüğü Uzmanlarından Emrah Boz teknik detaylar hakkında bilgi verdi. Hibe oralarından başvuru koşullarına kadar birçok konuya değinen Boz, 8. çağrıda uygulanacak değişiklikleri ise şöyle özetledi: 
" Süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe süt işleyen işletmeler ve süt toplama merkezleri için önceki çağrılardaki 70 ton/gün olan üst kapasite sınırları kaldırıldı. Böylece süt toplama merkezleri için herhangi bir alt ve üst limit kalmadı. Süt işleyen işletmeler için sadece 10 ton/gün alt limit şartı aranacak. Meyve ve sebzelerin işlenmesi ve pazarlanması sektöründe, daha önce sadece narenciye, plantain ve sert kabuklu meyvelerin kurutulması için destek varken bu çağrı ile web sitemizde yayınlanan meyve ve sebze listesindeki tüm ürünlerin kurutulması ve dondurulması da desteklenecek. Dondurma ve şoklama işlemleri için gerekli makine-ekipmanlar uygun harcama listesine eklenebilecek. Süt işleme ve toplama, et işleme (kesimhaneler hariç), meyve-sebze ve su ürünlerinin işlenmesi sektörlerinde soğutuculu araç (motorlu taşıt ve soğutma tankı/kasası birlikte) destek kapsamına alınacak. 8. Çağrıda sadece makine-ekipman alımı ve işletmenin öz tüketimi için yenilenebilir enerji yatırımlarına destek verilecek. Projesinde yapım işi yer alan başvuru sahipleri söz konusu harcamaları kendileri karşılamak şartı ile başvuru sunabilir. 8'inci Çağrı İlanı çerçevesinde, uygun harcamalara ait alt ve üst limitlerin hesaplanmasında Avro kuru 1 Avro=6,1895 TL olarak kullanılacak."

 

Emrah BOZ'un 8. Çağrı sunumunu bilgisayarınıza indirmek için: TIKLAYINIZ

Sunumu bilgisayarınıza indirmeden aşağıdan da izleyebilirsiniz.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER