MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, MYK bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor 28.11.2016 tarihinde yayınlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından bugün 48 meslek dalında zorunlu olan Mesleki Yeterlilik Belgesi uygulamasının kısa sürede sonra 115 meslek dalında zorunlu hale gelecek olması nedeniyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) düzenlediği ‘Mesleki Yeterlilik Sistemi Tanıtım Semineri’ ile üyelerine uygulamanın detayları konusunda bilgi verdi.


MTSO, MYK bilgilendirme çalışmalarını sürdürüyor

MTSO Toplantı Salonu’nda düzenlenen Mesleki Yeterlilik Sistemi Tanıtım Semineri’ne Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un yanı sıra çevre il ve ilçelerden mesleki yeterlilik belgesi sisteminde yer almak isteyen üniversite, sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri katıldı. Toplantıda Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) Uzmanı Mustafa Özgen Mesleki Yeterlilik Sistemi ve teşvikler hakkında bilgi verirken, Türk Akreditasyon Kurumu (TÜRKAK) Yetkilisi Turgay Öztürk, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezlerinin zorunlu olarak sahip olması gereken 17024 Kalite Yönetim Sistemi’nin detaylarını anlattı.
Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, 21. yüzyılı ekonominin, teknolojinin, bilginin ve buna bağlı olarak yeni bilgi ve beceri gerektiren, mesleklerin değiştiği bir çağ olarak tanımlayarak şunları söyledi:
“Bu çağın, bu soruna karşı geliştirdiği çözüm ise hayat boyu öğrenme kavramıdır. Bu anlamda, bireysel gelişmeler, toplumsal beklentiler ve uluslararası uygulamalar dikkate alınarak, eğitim ve istihdam politikalarının gözden geçirilmesi, mesleki standart ve yeterlilik sistemlerinin yeniden yapılandırılması her ülkenin ulusal öncelikleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle, mesleki standart ve yeterlilik sistemi ile eğitim ve öğretim sisteminin kalitesini artıracak, istihdam ve eğitim arasındaki ilişkiyi güçlendirecek bir ulusal yeterlilik çerçevesi oluşturulması ülkemizin de önemli öncelikleri arasında yer almaktadır. Mesleki Yeterlik Belgesi uygulamasının da özü budur.”

“MTSO olarak dış ticaret ve lojistik meslek dallarına yöneldik”
Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğunun bugün yalnızca 48 meslek dalında zorunlu olmasına rağmen bu sayının kısa süre sonra 115’e çıkarılacağını hatırlatan Şerafettin Aşut, sayının her geçen gün artarak sistemin daha etkin ve çalışır hale geleceğini söyledi. MTSO olarak sistemin içinde yer aldıklarına dikkat çeken Aşut, “Yürütmekte olduğumuz projeyle Türkiye’de bir ilke imza atarak, dış ticaret ve lojistik meslek dallarında Mesleki Yeterlilik Belgesini veren ilk ve tek kurum olarak sadece Mersin’e değil tüm Türkiye’ye hizmet sunacağız” dedi.
MTSO Projeler Koordinatörü Fevzi Filik Oda olarak dış ticaret ve lojistik sektörlerinde mesleki yeterlilik alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, “Başkanımızın isteği doğrultusunda çalışmalarımızı bu meslek dallarıyla sınırlı tutmadık. Ocak 2017 itibariyle tehlikeli meslek dallarında denetimleri başlayacak olan Mesleki Yeterlilik Belgesi için de Oda olarak hizmet vereceğiz. www.mtsobelgelendirme.com internet sitesi üzerinden zorunlu 48 meslek dalında başvuruları alıp tüm üyelerimizin ihtiyaç duyduğu mesleki yeterlilik belgesi hizmetini vereceğiz” dedi.

Özgen: “Sistemde ceza da teşvik de var”
Mesleki Yeterlilik Sistemi’nin detayları hakkında bilgi veren MYK Uzmanı Mustafa Özgen, bugüne kadar 686 ulusal meslek standardının belirlendiğini, ulusal yeterlilik sayısının 341’e ulaştığını, 57 yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşuna sahip olduklarını ve toplamda verilmiş olan MYK Mesleki Yeterlilik sayısının ise 95 bin 358 olduğunu söyledi.
Tehlikeli ve çok tehlikeli işler sınıfına girip de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yayınlanan tebliğler grubuna giren meslek gruplarında MYK Belgesi olmayan kişilerin artık çalışmasının mümkün olmayacağına dikkat çeken Özgen, belgesiz çalışanlar için işveren yada işveren vekiline 500 TL idari para cezası verileceğini, bu rakamın 2017 yılı başından itibaren 527 TL’ye yükseleceğini açıkladı. 
Cezaların yanında teşviklerin bulunduğuna da değinen Özgen, şu bilgileri verdi:
“MYK Mesleki Yeterlilik Belgesi zorunluluğu getirilen mesleklerde sınava girip belge almaya hak kazanan kişilerin 2017 sonuna kadar sınav ücreti ve belge masrafının tamamı, 2018’den 2020’ye kadar sınav ücretinin yarısı ile belge masrafının tamamı işsizlik sigorta fonundan karşılanacak.
Ancak teşviklerle ilgili kanunla getirilmiş kısıtlar da var. Teşvikten sadece sınavlarda başarılı olan kişiler yararlanabiliyor. Aynı şekilde kişinin teşvikten yararlanma hakkı bir defayla sınırlı. Bir kişi 3 farklı meslek de icra etse, 3 farklı meslek için sınava girse de teşvik birini karşılayacak. Karşılanan sınav ücretleriyle ilgili uygulanan kısıtlar da var. Hiçbir şekilde karşılanan sınav ücreti brüt asgari ücretin yarısını geçemiyor.”
Bu teşviklerden yararlanmak isteyen kişinin ilgili kuruluşa başvurup teşvikten yararlanmak istediğini söylemesinin ardından bir İBAN numarası vererek ilk etapta sınav ücretini yatırdığını açıklayan Özgen, sınavı kazanması sonrasında belge ücretinin alınmadığını, sınav ücretinin de 1-2 ay içinde kendisine geri ödemesinin yapıldığını anlattı.
MYK Belgeli personel çalıştıran işyerlerine işveren sigorta primlerinin işveren hisselerine ait tutarı 48 aya kadar işsizlik sigortası fonundan karşılanabildiğini dile getiren Özgen, bu teşvikin ağır şartlar içermesi nedeniyle düzenlemeye gidildiğini ve 2020 sonuna kadar bu teşvikten yararlanma hakkının uzatıldığını bildirdi.
TÜRKAK Yetkilisi Turgay Öztürk, Mesleki Yeterlilik Belgelendirme Merkezlerinin zorunlu olarak sahip olması gereken TS EN ISO /IEC 17024:2012 Kalite Yönetim Sistemi’nin detaylarını anlattı.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER