MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Komiteleri Kampı başladı 13.10.2018 tarihinde yayınlandı

MTSO Komiteleri Kampı akşam saatlerinde düzenlenen Ritim Atölyesi ile başladı. Komite Üyeleri gerçekleştirdikleri ortak ritim çalışması ile grup olarak hareket etme, takım ruhu oluşturabilme becerisini geliştirebilme adına performans sergiledi. 


MTSO Komiteleri Kampı başladı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mesleki Komiteleri Kampta Programı ilk gün açılış konuşmalarıyla başladı. Toplantının açılışında konuşan MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, birlik ve beraberlik mesajı verdi. “Yıllar önce Meclis Üyelerimize dahi önem verilmez, tüm çalışmalar Yönetim Kurulu Üyeleri tarafından yürütülürken bugün Meslek Komitelerimiz ön plana çıkıyor” diyen İzol, Oda yönetiminin elbirliği ile gerçekleştirildiğini anlattı. Komite Üyelerinin sorunlarını Yönetim Kurulu’na Yönetim Kurulu Üyeleri’nin ise bu sorunları Meclis’e taşıdığını hatırlatan İzol, el birliği ile Mersin’in sorunlarının çözümü yönünde çaba sarf edildiğini vurguladı. Komite Üyelerine, “Sizler üyelerinizi, bizler hep birlikte Mersin’i temsil ediyoruz” diyen İzol, kenti el birliği ile hak ettiği şekilde yönetmek için çaba sarf edeceklerini söyledi. 
Birçok üyenin Mersin dışından kente göç ettiğini de hatırlatan İzol, sözlerini şöyle tamamladı:
“Göçle gelsek de hepimiz Mersin’de yaşıyoruz. Mersin’i hepimiz sahiplenmeliyiz. Hep birlikte kardeşçe hareket etmeliyiz. Bu bakış açısıyla tüm komitelerimiz hem sektörlerini hem de kendi geliştirmek adına çalışırsa Yönetimimiz de çalışır, Meclis çalışır. Kimse Oda’dan uzak durmasın. Toplantılara katılıp mutlaka fikirlerimizi anlatalım.” 
Hamit İzol’un ardından söz alan MTSO Genel Sekreteri Abdulkadir Dölek ise, Komite Üyelerini Oda çalışmaları hakkında bilgilendirdi. Oda’nın birimlerini tanıtan Dölek, yürütülen projeleri anlattı. MTSO’nun görev aldığı yurtiçi ve yurtdışı organizasyonları hakkında bilgi veren Dölek, aynı zamanda eğitime yönelik yürütülen çalışmaları dile getirdi. 

Belen: “Bilmek ile tanımak arasındaki fark önemli”
İletişim ve Netwrorking Uzmanı Ertuğrul Belen, açılış konuşmaları sonrasında katılımcılara önce iletişim ve networking konusunda kısa bir sunum gerçekleştirip ardından da 3’er dakikalık hızlı tanışma uygulaması yaptırdı. 
Konuşmasında dünyada artık herkesin akıllı işbirlikleri oluşturmaya gayret gösterdiğini anlatan Belen, Türkiye’de kurulan işbirliklerinin ise bunu tam olarak yansıtmadığına dikkat çekti. Bunu sağlayabilmek için bilmek ile tanımak kelimeleri arasındaki farkın iyi anlaşılması gerektiğini vurgulayan Belen, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: 
“Tanımak, bilmekten daha derin bir kavram. Bir kişiyi tanıdığınız zaman ihtiyaçlarını da tanıyor olmalısınız ve onun ihtiyaçlarına destek olabilmelisiniz.  Belki şu anda biz bu odada 100 kişiyiz ama birbirimizi tanır ve ihtiyacını biraz anlarsak o ihtiyaçlarını giderme noktasında tanıdığımız bir başka kişiyi birbirimize yönlendirebiliriz. Böylece 100’den daha fazla kişi ile temas kurmuş oluruz. Network genişler. Her birimiz bir diğerinin çalışmasını bir adım ileri taşıması noktasında yardımcı olabiliriz. Şehir dışına yurt dışına gittiğimiz dönemde yalnız kendimizin değil, tanıdıklarımızın da ihtiyaçlarını göz önünde bulunduran bir gözle araştırma yaparsak hep birlikte gelişebiliriz. İşte akıllı birliktelikler bu şekilde oluşabiliyor.” 

“Hemşerilik kavramı bir kenara bırakılmalı”
Avrupalı ya da Amerikalı iş insanları bir araya geldiği zaman ilk olarak birbirlerine ne iş yaptıklarını sormasına rağmen Türk halkının ilk karşılaşmada memleketini sorduğunu hatırlatan Ertuğrul Belen, artık iş yapma kültüründen hemşerilik kavramının, dayanışmasının çıkarılması gerektiğini söyledi. 
Dünyanın artık hızla değiştiğini, müşterilerin, tedarikçilerin değiştiğini, şehir dışında yurtdışında ofisler açılmaya başlandığını, konferanslara katılımlar gerçekleştirildiğini bildiren Belen, özellikle de şehir dışında yürütülen çalışmaların bir seyahat olarak görülmemesi gerektiğine değindi. Bir konferansa katılırken nasıl yeni kişilerle temas kurulabileceğini, şirkete yeni işlerle dönebileceğini kişilerin biliyor olması gerektiğini belirten Belen, artık birden fazla işin aynı anda yürütülebiliyor olması gerektiğini bunun da kurulacak güçlü networkler ile mümkün olabileceğini anlattı. 

“Yüz yüze iletişimin gücü artıyor”
Dünyanın hızla dijitalleşmesine rağmen yüz yüze iletişimin önemini hiçbir zaman yitirmediğini, hatta gücünün daha da arttığını kaydeden Ertuğrul Belen, teknolojinin yakından takip edilmesi, ancak yüz yüze iletişimin de bırakılmaması gerektiğini vurguladı. Özellikle pazarlama departmanında faaliyet gösteren kişilerin yalnızca broşür dağıtmak yerine karşı tarafla bağ kurmasının kalıcılığı artıracağını dile getiren Belen, “Tatlı sohbetler önemli” dedi. 
Dünyada son dönemlerde en çok öne çıkmaya başlayan kavramın VUCA olduğunu anlatan Belen, “Bu kavram tamamen değişkenliği temsil ediyor. Bugün Arabistan’daki bir petrol Dolar’ı, Dolar Yen’i, Yen de Türk lirasını etkiliyor. Benim kuşağım kriz geçecek kuşağıydı. Bunu da atlatırız derdik. Şu anda görülüyor ki kriz normal bir şey. Dünya küçüldü ama yaşanan sorunlar bizi çok etkilemeye başladı” dedi. Bugünkü değişimlere göre kişinin yalnızca kendisini değil, ekibini de yeniliklere uyumlu hale getirmesi gerektiğini ifade eden Belen, “Geçmişte sizin iyi olmanız yeterliydi ama bugün ekibinizle birlikte iyi olmanız lazım. Birlikte işbirliği inşa etmelisiniz” dedi. Mevcut durumda şirketlerin en büyük sosyal sermayesinin kartvizit sayısı olduğunu, tanıdığı kişi sayısı olduğunu ifade eden Belen, “Eskiden işlerimizi tanıdığımız 200 kişi ile sürdürebilirken bugün bu rakam 500 binin üzerine çıktı. Bu kişileri iyi sınıflandırıp artık görüşmelerde önceliklerimizi iyi belirlememiz önemli” değerlendirmesini yaptı. Konuşmasının sonunda doğru iletişim ve networkingin öneminin artarak devam ettiğine değinen Belen, bu dönemde yalnızca kendimiz değil, bizimle aynı sorunları yaşayan başka kişilerle de temas kurup sorunlara ortak çözüm bulmak, networkleri birleştirip konulara farklı açılardan yaklaşabilmek, akıllı işbirliklerine önem vermek gerektiğini söyledi. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER