MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Komite Üyeleri ‘kampta’ buluştu 21.05.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komite Üyeleri ‘MTSO Komiteleri Kampta’ Organizasyonu’nda bir araya geldi. İki gün sürecek olan kampta komite üyeleri bir taraftan eğlenirken diğer taraftan çeşitli konularda eğitimler aldı. Kampta komite üyelerine eşlik eden Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay ise katılımcılara Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Işığında Türkiye Sanayi Sektörü (Rekabetin Neresindeyiz?) konulu sunum gerçekleştirdi.


MTSO Komite Üyeleri ‘kampta’ buluştu

İlk gün Survivor Outdoor etkinliği ile başladı. 7’şer kişilik takımlara ayrılan komite üyeleri, bir taraftan rakip takımlarla kıyasıya mücadele ederken diğer taraftan kendi takım arkadaşlarıyla birlikte ortak hareket ederek takım olabilme mücadelesi verdi. Organizasyon sonunda kazanan takımlara madalyaları verilirken etkinlik toplu aile fotoğrafı çekimiyle sona erdi.
Outdoor etkinlik sonrasında Bloomberg HT TV Haber Koordinatörü Ali Çağatay Küresel ve Bölgesel Gelişmeler Işığında Türkiye Sanayi Sektörü (Rekabetin Neresindeyiz?) konulu sunum gerçekleştirdi.  Konuşmasına Türk sanayisinin geçmişini anlatarak başlayan Çağatay, ardından dünyada bugünkü konumunu değerlendirdi. Türkiye’nin sanayide dünyanın 5’te 1’inde, yani bölgesinde, dünyada lider olduğunu kaydeden Çağatay, küresel anlamda ise sıkıntı yaşadığını anlattı. Mevcut durumda ürünleri yanında pazarlarını da çeşitlendiren bir Türkiye modeli bulunduğunu ifade eden Ali Çağatay, en çok ihracatın ise Avrupa Birliği ülkeleri ile Kuzey Afrika’ya gerçekleştirildiğini hatırlattı. Önümüzdeki süreçte ise Latin Amerika pazarında büyümeye doğru giden bir Türkiye bulunduğunu kaydeden Çağatay şunları söyledi:
“Sanayide dünyada yıldız ihracatçı sektörümüz yok. Yüksek teknolojili ürün ihracatında çok kötü durumundayız. Bunu artırma imkanımız var ama yapmıyoruz. Bunu artırmak için en ufak çabamız yok. Bunu yaparsak çok büyük ülke olup Güney Kore ile yarışabiliriz.”

“Yazılım üretmemiz şart”
Türkiye’nin yazılım üretmediğini, yazılım üreten bir ülke olması gerektiğini vurgulayan Çağatay, önümüzdeki süreçte yazılımı üretenler, yapanlar ve satanların öne çıkacağını, bunu kullanan ülkelerin ise aşağıya ineceğini ifade etti. Çağatay sözlerini şöyle tamamladı:
“30 sene sonra asgari ücret olmayacak çünkü robot işçiler olacak. Askerlik olmayacak çünkü robot askerler gelecek. Dünyadaki tüm ödeme sistemleri, bankalar dahil olmak üzere robot ödeme sistemlerine teslim edilecek. 30 yıl sonra asgari ücreti, bedelli askerliği tartışmayacağız. Başka bir dünya geliyor. Buna hazırlanmalıyız. Dünyada 3 grup ülke var. Bunlardan biri G7 olarak adlandırılan gelişmiş ülkeler, biri 77 ülkeyi kapsayan, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu gelişmekte olan ülkeler ve son olarak az gelişmiş ülkeler. NASA, bugünkü çalışma koşullarına göre 30 yıl sonrayı değerlendiriyor ve önümüzdeki süreçte dünyada 2 grup ülke kalacak diyor. Güney Kore, Tayvan, Singapur da G7’ye yukarı çıkacak. Çin, Endonezya, Malezya ve Hindistan da yukarıya çıkan ülkeler arasında yer alacak ve yukarıdaki ülke sayısı 14’e yükselecek. Kalan ülkelerin tamamı ise aşağılara inecek. Bu nedenle geleceğe ayak uydurabilmek adına şimdiden sanayide rekabetçi ürün üretmemiz, yazılım üretmemiz şart. Bunun için de çocuklarımızı gençlerimizi şimdiden bu yönde yetiştirmeliyiz.”

Aşut: “Tüm hizmetlerin temelinde meslek komiteleri vardır”
MTSO’nun kentin ve ülkenin en önemli Sivil Toplum Kuruluşlarından biri olduğunu anlatan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, “Sadece Mersin’in değil, ülkemizin ekonomisinden eğitim hayatına,  işsizliğin çözümünden sosyal yaşamına kadar, her noktasında hizmet adına bizler varız. Tüm bu hizmetlerin temelinde ise Odamızın omurgası olan Meslek Komiteleri vardır” dedi.
Meslek Komitesi Üyelerinin seçimle görev gelen, sektörünün teveccühünü kazanmış, iş dünyasının saygın, seçkin ve lider kişileri olduğunu vurgulayan Aşut, bu durumun üyelere önemli ve kutsal bir sorumluluk yüklediğini dile getirdi.

“Sorunları birlikte tespit edip çözümler üretiyoruz”
Sorunları komite üyeleriyle birlikte tespit edip birlikte çözdüklerini kaydeden Şerafettin Aşut, bunların gönüllülük esasına göre yapılmasının ise çalışmaları kutsal bir değere dönüştürdüğünü söyledi. “Bu çalışmaları kendimizden, işimizden ama daha da önemlisi ailelerimizden, çocuklarımızdan çaldığımız zamanlarla yapıyoruz” diyen Aşut sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bu vesileyle; Meslek Komiteleri üyelerimizin çok değerli eşlerine, ailelerine şükranlarımı sunuyorum, kendilerine teşekkür ediyorum. Eğer onlar bizlere destek olmasaydı, bu önemli hizmetler yapılamazdı. Kültürümüzde bir söz vardır: “Sebep olan yapan gibidir” derler.
Eğer değerli eşlerimizin ve çocuklarımızın bu fedakarlıkları olmasaydı, yapılan işler bu kadar verimli olmazdı. Özellikle komite üyelerimizin eşlerine seslenmek istiyorum;
Şunu biliniz ki sizlerden çaldığımız zamanlarda binlerce gence iş sağladık, binlerce aile işe ve aşa kavuştu. Sizlerden çaldığımız zamanlarda geleceğimiz olan binlerce gencimize eğitim sağladık.”

“Bir buçuk asırlık çınarın parçası olmaktan gurur duyuyorum”
MTSO gibi bir buçuk asırı geride bırakan bir çınarın parçası olmaktan gurur duyduğunu dile getiren Şerafettin Aşut, “Gücümüz; ayrışmalara izin vermeyen, ayrımcılıklara yüz vermeyen yapılanmamızdır. Gücümüz, siyasetin çirkin kutuplaşmalarına izin vermeyen, etnik ve dini yapay bölünmelere yüz vermeyen felsefemizdir” dedi.
MTSO’nun tarihi boyunca ayrıştıran değil birleştiren olduğunu, yıkan değil yapan olduğunu kaydeden Aşut, birlik ve beraberliğin devamını diledi.

“Yılın En’leri seçildi”
Gala yemeğinde Meslek Komitesi üyeleri arasında yılın En’leri de seçildi. Yılın En’leri kategorisinde plaket alan kişilerin isimleri şöyle:

En katılımcı komite üyeleri olarak 18 ve 29 No’lu Meslek Komitelerine plaket verildi. En Üretken Komiteler kategorisinde fuar organizasyonlarına yoğun destek veren 12 No’lu Meslek Komitesi, Kent tanıtımına katkı sağlayan 25 No’lu Meslek Komitesi’ne, obeziteyle mücadele projesi ile 26 No’lu Meslek Komitesi’ne sektörel eğitimleriyle 30 No’lu Meslek Komitesi’ne, sektörüne yön verecek çalışmalarıyla 27 ve 32 No’lu Meslek Komitelerine plaketleri verildi.

Bireysel kategoride toplantılara en çok katılan üyeler ise şöyle:
2 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Süleyman Yılmaz
10 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Mesut Selim Özcömert
15 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Sadık Çağatay Güneş 
35 No’lu Meslek Komitesi Üyesi Mahmut Dağ 
En Espritüel Komite Başkanı ise 8 No’lu Meslek Komitesi Başkanı İbrahim Yılmaz oldu.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER