MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Komite Başkanları ortak toplantıda buluştu 21.10.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Meslek Komitesi Başkanları, 5’incisi düzenlenen Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda bir araya geldi.


MTSO Komite Başkanları ortak toplantıda buluştu

Toplantıda komite başkanları bir taraftan kendi sektörlerinin sorunlarını anlatırken diğer taraftan önümüzdeki süreçte Oda tarafından yapılmasını talep ettikleri çalışmaları dile getirdi. Komite başkanları taleplerini dile getirirken MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da, Oda tarafından hayata geçirilen projelerin, gerçekleştirilen etkinliklerin, yetkililerle paylaşılan tüm sorunların ve belirlenen çözümlerin MTSO Meslek Komitesi Başkanlarının ve üyelerinin çalışmalarının sonucu olduğunu söyledi. Bu nedenle ortak toplantıları önemsediklerini kaydeden Aşut, “Komiteler verimli çalıştığında, yönetim bunları etkin şekilde takip ettiğinde, Meclis gereken desteği verdiğinde işte bu başarılı işler ortaya çıkıyor” diye konuştu.

MTSO, sektörlere yönelik sorunların ve çözüm önerilerinin tespiti için düzenlediği Ortak Komite Toplantılarının 5’incisini Sultaşa Otel’de gerçekleştirdi. Toplantıya Komite Başkanlarının yanı sıra MTSO Yönetim Kurulu üyeleri de katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, komite başkanlarının görüşlerinin, önerilerinin, olumlu ve yapıcı eleştirilerinin, MTSO’nun çalışmalarının payandası ve temeli olduğunu söyledi.

Aşut: “İş dünyasının daha dikkatli olmasını istiyorum”

İlk olarak Türkiye ekonomisine yönelik vizyon çizen Şerafettin Aşut, Mersin iş dünyası temsilcilerinin önümüzdeki süreçte dikkat etmeleri gereken noktalara değindi. 2008-2009 küresel finans krizinden bu yana dünya ve dolayısıyla Türkiye’nin hala ekonomik toparlanma sürecinden çıkamadığını belirten Aşut, Arap Baharı’nın, Orta Doğu’daki sorunların, Türkiye’nin yanı başındaki savaşların, Kuzey Afrika’da yaşanan siyasal ve toplumsal sorunun artarak dünya gündemine gelmesini, atlatılamayan ekonomik buhranın bir sonucu olarak değerlendirdi. Türkiye’nin son zamanlarda çevresinde yaşanan sıkıntıların içine daha çok girmesi, bazen de geri çekilmesinin ülke ekonomisini kırılgan hale getirdiğine dikkat çeken Aşut, “Evet, bazı dış odaklı kredi derecelendirme kuruluşlarının siyasi içerikli manipülasyonlarını kabul etmiyoruz ama ne yazık ki reel piyasalar da bu sıkıntıyı gösteriyor. Piyasada ciddi bir daralma var. İş dünyası umutla hareket eder ama gerçeklerden de kopmaz. Budan dolayı tüm iş dünyasının daha dikkatli olmasını istiyorum” dedi.

“Bu günlerde ayaklarımızı yorganımıza göre uzatmak zorundayız” uyarısında bulunan Aşut, ulusal gündemde savaş ve terör olduğu sürece piyasalara ve ülkeye giren sermayeye güvenin olmayacağını vurguladı.

“Ciddi etkinliklere evsahipliği yaptık”

Son aylarda Oda olarak ciddi etkinliklere ev sahipliği yaptıklarını anımsatan Aşut, birçok önemli projeyi hayata geçirdiklerini, birçok Bakan ağırladıklarını ve sorunlarını bakanlarla ilk ağızdan paylaştıklarını belirtti. Aşut, bu anlamda Bakanlarla paylaşılan sorunların kaynağını komitelerin çalışmaları ve aldıkları kararların oluşturduğunu dile getirdi.

Bu dönemde Türkiye’de bir ilk olan ve 18 Kasım’dan sonra www.tbim.org. Adresi ile online olarak hizmete girecek olan Ticari Bilgi ve İstihbarat Merkezi üzerinde çalıştıklarını anlatan Aşut, Personel Belgelendirme Merkezi, tarım ve gıdada nematod sorununun çözümüne yönelik projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi. Bunun dışında Eylül ayında 7. Akdeniz Turizm Forumu – MEDITOUR 2016’ya evsahipliği yapıldığını hatırlatan Aşut, bu etkinliğin Mersin ve Türkiye için çok önemli bir imaj çalışması olduğunu, etkinliğe katılan Turizm Bakanı ile Kalkınma Bakanı’nın ise organizasyona güç verdiğini anlattı. Yine geçen haftalarda yapılan girişimler sonucunda Kalkınma Bakanı ile Gümrük ve Ticaret Bakanı’nın Mersin’i ziyaret ettiğini hatırlatan Aşut, bu ziyarette, gümrükten lojistiğe, sanayiden taze sebze ve meyve sektörüne kadar birçok sorunu bakanlara ilk ağızdan anlatma fırsatı yakaladıklarını söyledi.

“Mersin olarak şikayet eden değil, çözüm üreten olduk”

Yine geçtiğimiz günlerde Göç İdaresi Başkanlığı’nın düzenlediği bir toplantıya katıldığını kaydeden Şerafettin Aşut, burada Suriyeli sığınmacılar ile ilgili tespit ettikleri sorunları, çözümleri ve Mersin’in tecrübelerini paylaştığını söyledi. Mersin olarak bu soruna kızan, ağlayan veya sadece şikayet eden bir kent olmadıklarına dikkat çeken Aşut, “Bu sorunu bir realite olarak gören ve gerçekçi yaklaşımlar arayan bir kent olarak toplantıya damgamızı vurduk” dedi. Aşut, bu doğrultuda Alman Ekonomi Bakanlığı, Mersin Büyükşehir Belediyesi ve MTSO işbirliğinde ‘Göçmenlerin Beceri Geliştirme Projesi’ni başlattıklarını bildirdi.

Başkan Şerafettin Aşut’un Oda çalışmaları hakkında verdiği bilgiler sonrasında komite başkanları söz alarak sektörlerine yönelik sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdi.

İnanoğlu: “Suriyeli çalışanlar Oda üzerinden yönlendirilmeli”

MTSO 22 No'lu Finans ve Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Ertaç İnanoğlu konuşmasında Mersin’de yaşayan Suriyeliler üzerinde durdu. Suriyelilerin kuyumculuk sektörüne büyük ilgi gösterdiğini anlatan İnanoğlu, kentte 45 tane Suriyeli kuyumcu dükkanı bulunduğunu bildirdi. Ancak Suriyelilerin farklı talepleri bulunduğunu, Suriyeli kuyumcuların da bu talepler doğrultusunda çalıştığını kaydeden İnanoğlu şunları söyledi:

“Mersin ve Çukurova’da 22 ayar altın satışı yoğundur. Oysa Suriyeliler 21 ayar altın talep ediyor ve Suriyeli kuyumcular da gerek kendi ülkelerinden gerekse İstanbul’dan 21 ayar altın getiriyor. Elbette bizim de Suriyeli müşterilerimiz artmaya başladı. Gerek onların taleplerini yerine getirmek gerekse daha rahat iletişim kurulabilmesi adına Suriyeli çalışanlara sıcak bakıyoruz.”

Ancak güven sorunu yaşandığını dile getiren inanoğlu, her Suriyelinin istihdam edilmemesi, Oda olarak bu yönde bir proje geliştirilmesi ve bu insanların Oda üzerinden yönlendirilmesi önerisinde bulundu.

Tülücü: “MTSO, sosyal projelere daha çok ağırlık vermeli”

MTSO 27 No'lu Makine Sanayi Meslek Komitesi Başkanı Oğuz Akar Tülücü ise MTSO’nun eğitim ağırlıklı sosyal sorumluluk projelerine daha çok yönelmesi önerisinde bulundu. Bu projelerde önceliğin çocuklara verilebileceğini kaydeden Tülücü, eğitim konusu olarak da önceliğin kent ve Türkiye adına büyük önem taşıyan enerji sektörüne verilebileceğini dile getirdi.

Araç: “Nakliye sektörüne yönelik proje geliştirilsin”

MTSO 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Muazzez Araç ise, Sektörün önemli sorunları bulunduğunu ifade ederek, örnek olarak yeni köprü geçişlerini gösterdi. Yeni köprüleri kullandıklarını ancak geçiş ücretlerinin kendilerine geç ulaşması nedeniyle bedelinden fazla ödeme yaptıklarını bildiren Araç, nakliye sektöründe birlik olmamasının, taşıma ücretlerinin düşük olmasının sıkıntısını yaşadıklarını anlattı. Lojistiğin Mersin için önemine değinen Araç, kentte sektörün gelişmesi adına Oda’dan destek beklediklerini, Oda’nın sektörü geliştirecek projeler üretmesini istediklerini söyledi.

Ersöz: “Müteahhitlik kriterleri olmalı” 

MTSO 15 No'lu Mühendislik ve Mimarlık Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı İbrahim Ersöz ise müteahhitlik sektöründe belli bir akreditasyon sistemi olmadığını anlattı. Her isteyenin müteahhit olabildiğini aktaran Ersöz, müteahhit adayları için belli kriterler getirilmesi gerektiğini vurguladı. Oda olarak bunun gerçekleştirilmesi halinde inşaat sektöründe yatırım adına büyük adım atılmış olacağını dile getiren Ersöz, bu yönde çalışma yapılması talebinde bulundu.

Sektörden gelen sorunları üst makamlara ilettiklerini dile getiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut bu konunu yalnızca üst makamlara iletilmesinin yeterli olmayacağını, sektör temsilcilerinin de konuyu sık sık dile getirip lobi oluşturması gerektiğini söyledi. Geçici çözümler istemediklerini de ifade eden Aşut, TBMM’den çıkacak kararlarla müteahhitler için de Mesleki Yeterlilik sertifikası şartı aranması gerektiğini anlattı.

Torun:“İşverenlerin de hakları korunsun”

MTSO 9 No'lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi Başkanı Tuncay Torun ise işçi ile işverenler arasındaki uyuşmazlıklara değindi. Bu sorunun tüm sektörleri etkilediğini anlatan Torun, uyuşmazlıklarda her zaman işverenin haksız bulunması nedeniyle yaşanan mağduriyeti dile getirdi. Bu konuda bir çalışma yürütülerek hem personelin hem de işverenin haklarının korunduğu çözümler üretilmesi talebinde bulunan Torun, eğitim ve mesleki standartların belirlenmesinin önemine de değindi.

Arukaslan: “Sebze ve meyvede hal girişlerinde analiz yapılsın”

MTSO 1 No'lu Meyve ve Sebzelerin İşlenmesi Ticareti Meslek Komitesi Başkanı Murat Arukaslan meyve sebzelerdeki zirai ilaç kalıntılarının denetimsizliğinden şikayetçi oldu. Türkiye’de ölümlerin yüzde 12’sinin kanserden kaynaklandığını, önümüzde ki 10 yılda bu rakamın yüzde 20-25’lere çıkmasının tahmin edildiğini kaydeden Arukaslan, bunun meyve ve sebzelerdeki ilaç kalıntılarının denetimsizliğinden kaynaklandığını söyledi. Oda olarak kalıntıların önüne geçilmesi adına önemli çalışmalara imza atıldığını hatırlatan Arukaslan, ancak bunun yeterli olmayacağını, ürünler Hal’e girmeden önce laboratuvar kontrollerinin etkin olarak yapılmasının sağlanması gerektiğini söyledi.

Bu konunun ilgili bakanlıklarla görüşüldüğünü kaydeden Şerafettin Aşut ise önümüzdeki süreçte Hal Yasası’nda yapılacak değişimle sorunun çözüleceğine inandığını anlattı. Kalıntı sorununda çiftçilerin eğitilmesi gerektiğini anlatan Aşut,  bu konularda Oda’nın herhangi bir zorunluluğu olmasa da Mersin’in zarar görmemesi için bu işleri üstendiklerini vurguladı.

Kayan: “Her önüne gelen müteahhitlik yapıyor”

MTSO 14 No'lu İnşaat ve Emlak Meslek Komitesi Başkan Yardımcısı Atik Kayan, müteahhitlikte kriter bulunmaması sorununun kendi sektörlerinde de olduğunu belirterek, arsa karşılığı müteahhitlik yapıldığını anlattı. Kamu müteahhitliği yapanlar için bir kriter bulunmasına rağmen yap sat sektöründekilerde bunun geçerli olmadığını kaydeden Kayan, yasal olarak önleyici yaptırımlar bulunmamasından şikayetçi oldu. Kayan, her önüne gelenin müteahhit olmaması gerektiğini söyledi. Konuşmanın sonunda konunun taraflarının bir araya getirilerek sorunun tespiti ve çözüm önerileri için bir toplantı yapılması kararlaştırıldı.

Demirdöğmez: “Gıda konusunda radikal yaptırımlar olmalı”

MTSO 6 No'lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Mustafa Demirdöğmez, piyasaya sunulan gıdaların sağlıklı sunulmadığını belirtti. Özellikle yağlarda ve şekerde korkunç katliam yapıldığını kaydeden Demirdöğmez, hükümetin bu konuda radikal bir programı olmamasından şikayetçi oldu. Kullanıcıları duyarlı olmaya davet eden Demirdöğmez, “Etiket oyunlarıyla kandırılıyoruz. Her türlü ikame ürünle, katkı maddeleriyle katlediliyoruz. İnşallah bu konuda radikal kararlar alınır” dedi.

Şan: “Mersin Gümrüğünden Yolcu Salonu Gümrüğüne taşımalarda teminat kaldırılmalı”

MTSO 18 No'lu Gümrük Müşavirliği ve Lojistik Hizmetleri Meslek Komitesi Başkanı Zeki Şan ise konuşmasına geçtiğimiz günlerde Mersin’e gelen iki bakanın sorunları dinlemesinin ardından Serbest Bölge’deki sorunların yüzde 80-90’ının çözüldüğünü söyleyerek konuşmasına başladı. Ancak bir konunun atlandığını kaydeden Şan, Mersin Gümrüğü ile Mersin Limanı Yolcu Salonu arasında, yurtdışından gelen eşyaların teminatında yaşanan sorunları dile getirerek bunun kaldırılması gerektiğini söyledi. Ayrıca Gümrük Laboratuvarı’nın artık yeterli gelmediği ve Mersin merkezinde yeni bir yer bulunması gerektiği konusuna da değinen Şan, bu konuda Odanın gösterdiği gayreti başta Valilik olmak üzere diğer kurumlardan da beklediklerini anlattı.

Hekimoğlu: “Kalıntı dünyanın ortak sorunu”

MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Enis Hekimoğlu ise toplantı sonunda komite başkanlarını tarımsal çalışmalar hakkında bilgilendirdi. Tarım Bakanı ile geçtiğimiz günlerde yapılan bir toplantıya MTSO’yu temsilen katıldığını anlatan Hekimoğlu, bu toplantıda yalnızca zirai ilaç kalıntılarının değil kullanılan kimyasallardan toprak, hava ve sudaki kirlenmeye kadar her türlü kirlenmenin önüne nasıl geçilebileceğinin görüşüldüğünü bildirdi. Bu sorunun tüm dünyanın sorunu olduğuna dikkat çeken Hekimoğlu, “Almanya’ya gittiğinizde görüyorsunuz ki İspanya’dan, İtalya’dan, Arjantin’den de şikayetleri var. Kalıntı, dünyanın ortak sorunu. Ancak yaptığımız toplantıda yeni Tarım Bakanımızın bu konuda kararlı olduğunu gördüm. Türkiye’nin kısa sürede bu konuda radikal olarak yol alacağını düşünüyorum” diye konuştu.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER