MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Ekim ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi 01.11.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (#MTSO) Ekim ayı Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Hamit İzol Başkanlığında gerçekleştirildi. Meclis Üyelerinin sektörel sorunlarını ve çözüm önerilerini dile getirdiği toplantıda, ay içinde yürütülen faaliyetlerin detayları da paylaşıldı.  Toplantıda Meclis Üyeleri arasından Yerel Yönetimler ile İşbirliği Çalışma Grubu oluşturuldu. Önümüzdeki süreçte bir taraftan yerel yönetimlerin meclis toplantılarını ve çalışmalarını takip edecek olan Çalışma Grubu Üyeleri, diğer taraftan iş dünyasının taleplerini ilk ağızdan yerel yönetimler ile paylaşacak.


MTSO Ekim ayı Meclis Toplantısı gerçekleştirildi

Meclis Toplantısı göreve yeni atanan Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ahmet Müfit Bayram’ın konuşmasıyla başladı. Kendisini tanıtan Bayram, Mersin’e yönelik düşüncelerini anlattı. Mersin’in tarihi bir dönem yaşadığını vurgulayan Bayram, “Geçmişte Mersin’le ilgili kararlar hep kent dışında alınmış. Vahap Başkan ise sizlerin arasından çıkmış biri ve sizlerle iyi şeyler yapmak istiyor. Mersin’in geleceği ile ilgili kararların kent dinamikleriyle ortaklaşa verilebileceği, kentin edilgen değil etken olarak bu sürecin içinde yer alabileceği bir dönem. Bu şansı iyi kullanabileceğimizi umut ediyorum” dedi.
 
Roza iş dünyası için sosyal sorumluluk projesi oldu
Toplantı, Meclis Başkanı A.Hamit İzol’un kitabı Roza’nın İstanbul’da AİMS Derneği tarafından iş dünyası için sosyal sorumluluk projesi olarak kabul edildiği tanıtım videosunun izlenmesiyle devam etti. “Bu program benim şahsım için çok önemli olmasına rağmen Mersin için önemli olanı tercih ederek Hindistan programına katıldım” diyen Başkan İzol, bu kitapta töre cinayetinin anlatıldığını hatırlatarak şunları söyledi:
“AIMS Analitik Bilgi Yönetimi Çözümleri tarafından kadına yönelik şiddet ve töre cinayetlerine dikkat çeken bu kitabım sosyal sorumluluk projesi olarak ilan edildi. Aralarında Koç, Sabancı gibi büyük şirketlerin de yer aldığı iş dünyası içinde 2020 yılında bu alanlarda sosyal sorumluluk projeleri geliştirilmesi istendi. Bir yıl sonra Mersin’de düzenlenecek bir toplantı ile her firma bu alanlarda hangi çalışmaları yürüttüklerini anlatacak. Kadına yönelik şiddeti önlemek için ne yaptıklarını, töre cinayetlerine karşı nasıl bir proje geliştirdiklerini bildirecekler.”
Roza kitabının Türkiye genelinde yankı uyandırdığını dile getiren Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise, “Kitap AİMS Derneği’nin de dikkatini çekmiş, ardından bir şair bu kitapla ilgili bir şiir yazmış ve o şiirden etkilenen bir besteci de şarkı haline getirmiş. AİMS Dernek Başkanı İstanbul’da önemli iş insanlarını toplamış ve Roza kitabından esinlenerek töre cinayetleri, kadına yönelik şiddet gibi konularda iş insanlarının sosyal içerikli projeler yürütmesini istemiş. Bu gurur verici, Sayın Meclis Başkanımızı içimizden biri olarak kutluyorum” ifadelerini kullandı. 
 
Yılmaz: “Spor faaliyetlerine destek vermeliyiz”
Meclis Üyelerinin gündeme ilişkin konuşmalarında ilk söz alan Yakup Yılmaz oldu. Mersin’deki spor tesislerinin yeterince kullanılmadığınıdile getiren Yılmaz, kentin tanıtımında da büyük önem taşıyacak bu tür organizasyonların Mersin’e çekilmesi için hep birlikte çalışmak gerektiğini vurguladı.
 
Seyhan: “Yıllık teminat mektubu faiz oranları 9.6’ya düştü
34. Meslek Komitesi olarak takip ettikleri bir çalışmadan olumlu sonuç almanın mutluluğunu yaşadıklarını dile getiren Alpay Seyhan ise, “Orman ürünleri, palet ve kereste imalatı üzerine çalışıyoruz. Yaklaşık 3-4 ay önce Orman Bakanlığı’na verilen yıllık teminat mektuplarının faiz oranı 14.4’tü. Odamızın da desteğiyle Ankara ile yaptığımız temaslar sonucu bu oran 9.6’ya düşürüldü. Bu ise sektörde çığlık atarcasına bir sevinçle karşılandı. Konuyla ilgili olarak sizleri bilgilendirmek istedim” dedi. 
 
Kayacı: “İstanbul ISAF Fuarı’na katıldık”
Geçen haftalarda MeslekGrubu üyelerinden 40 kişilik bir ekiple birlikte İstanbul’da ISAF IT Security – 8. Uluslararası Bilgi ve Ağ Güvenliği Fuarı’na katıldıklarını anlatan Hakan Kayacı, fuarla ilgili detayları anlattı.
 
Güner: “Etkinliklere katılım artmalı”
Eğitim ve Kalkınma Vakfı ile ortak düzenledikleri Dr. Şaban Kızıldağ etkinliğini hatırlatan Tamer Güner, bu tarz etkinliklere Meclis Üyelerinin daha fazla ilgi göstermesi talebinde bulundu. 18 Kasım’da ise Mersin’de ilk kez yılın öğretmeni ödülünü vereceklerini bildiren Güner, ardından da Sunay Akın söyleşisi yapılacağını ifade ederek, Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleşecek etkinliğe tüm üyeleri davet etti. 
 
Sağlam: “Numunelerde gümrük sorunu çözüldü”
Yurtdışı gönderilere getirilen gümrük vergilerinin imalata yönelik gönderilen numunelerin gümrüğe takılmasından kaynaklı gecikmelerle ilgili üretilen çözüm hakkında bilgi veren Ekrem Sağlam, Ankara’da yürütülen temasların sonuç verdiğini, bu konudaçok hızlı yeni bir düzenleme yapılarak Cumhurbaşkanı tarafından imzalandığını bildirerek, gösterdiği hassasiyetten dolayı Gümrükler Genel Müdürümüz başta olmak üzere tüm ekibine teşekkür etmek üzere söz aldım” dedi.
 
Engin: “Havaalanını mevcut firma almalı”
Çukurova Havaalanı, Taşucu Seka Limanı, OSB Otoban bağlantısı gibi yapımı devam eden projelere ilişkin değerlendirmeler yapan Hasan Engin ise özellikle Havaalanı Projesi üzerinde durdu. Projede TAV’ın ihalesinin çok yakın bir tarihte fesh edildiğini hatırlatan Engin, “Fesih işlemi gerçekleşmeden üst yapıya başlanamıyordu. Mevcut firmanın bu ihaleyi alması işleri hızlandırabilir,Mersin için önem taşıyan projelerin takibi konusunda lobi çalışmalarımızı artırmalıyız” dedi.
 
Çakır: “Tarımda durum iyiye gitmiyor”
Hakan Sefa Çakır ise tarım sektöründe yaşanan sıkıntıları anlattı. Son dönemlerde sektörün iyiye gitmediğini vurgulayan Çakır, “Ben ilk kez bu sene mutsuzum. Sektörle ilgili kaygılanmaya başladım. İklim bir taraftan vuruyor, girdiler bir taraftan, yurtdışı bir taraftan vuruyor” değerlendirmesini yaptı. Yurtdışında 10-15 yılın tarımsal perspektifinin çizildiğini kaydeden Çakır, Türkiye’de de doğru bir tarım politikası oluşturulmasının önemine değindi. 
 
Özgüven: “Tarım alanı Mezitli Sanayi Sitesi olmamalı”
Mezitli’de tarım alanlarının sanayi sitesi olarak işaretlendiğinedeğinen İsmail Yavuz Özgüven ise,“Biz bir tarım bölgesiyiz. Tarım ihracatçısıyız. Eğer sanayi olacaksa da tarıma dayalı entegre tesisler kurulmasının kent adına daha çok fayda getireceğine inanıyorum” dedi. Zirai ilaç kalıntısı sorununa da değinen Özgüven, bazı hastalıklarla mücadele için gerekli ilaçların Türkiye’de kullanımının yasak olduğunu, bu ilaçların da ruhsatlandırılması gerektiğini savundu. 
 
Özdamar: “Otogar sorunu çözülemedi”
Otogar ile yaşanan sorunlara değinen Mustafa Özdamar ise, “Otogar içindeki esnafın sadece 4-5’i kirasını ödeyebilmiş. Şubat ayında 3 seneleri doluyor ve tamamına tahliye çıkabilir. Otogar sorunu halen çözülemedi” dedi. Özdamar, borçların ertelenmesi ve fiyatlarda kolaylık yapılması konusunda destek beklediklerini anlattı. Özdamar, S plaka ihalelerinde yaşanan sıkıntılara da dikkat çekti. 
 
Yerlikaya: “İmarlar gecikiyor”
Belediyelerin ağırlıklı sosyal işlere yönelmesi nedeniyle asli işleri olan imar konusunu geciktirdiğini savunan İsmail Yerlikaya ise MTSO olarak yerel yönetimlerle daha sık bir araya gelip bu konudaki talepleri daha sık dile getirmek gerektiğini vurguladı. Yerlikaya, serbest bölge genişleme alanı olarak planlanan Toros Gübre’ye ait arazi üzerinde yürütülen çalışmaların detaylarını da paylaşıp yaşanan sıkıntıları bildirdi. 
 
Tekli: “Robot yarışlarının ikincisi de Mersin’de”
Sabri Tekli ise önce OSB’nin otoban bağlantısı konusunda bilgi verip ardından düzenledikleri Liselerarası Robot Turnuvasının detaylarını anlattı. Katılan 42 takımın büyük bölümünün İstanbul’dan gelen okullar olduğunu kaydeden Tekli, bu yarışların ikincisinin de Mersin’de düzenleneceğini bildirdi. Bir de öneride bulunan Tekli, MTSO’da Kasım ve Aralık ayı süresince gelen misafirlere çay yerine narenciye suyu ikram edilmesini istedi.
 
Kılıççıoğlu: “Mersin’e ciddi yatırımcılar talip”
Sabahattin Kılıççıoğlu ise Mersin’de kostik fabrikası ve bakır fabrikası kurmayı planlayan yatırımcılar hakkında bilgi verdi. Bakır işleme tesisinin kurulması halinde en az 2 bin kişinin çalışmaya başlayacağını vezaman içinde bu rakamın 10 bine ulaşacağını bildiren Kılıççıoğlu, 2-3 bin dönümlük üretim yerine ihtiyaç olduğunu anlattı. Kılıççıoğlu, “Bunu başarırsak Meclisin başardığı en önemli işlerden biri olacağını düşünüyorum” ifadesini kullandı. 
 
Dönmez: “Birliktelik bereket getirir”
Tevfik Dönmez ise MÜSİAD, TİM ve THY işbirliğinde düzenlenen Hindistan İş Forumu ve MTSO’nun bu organizasyondakikonumunadeğindi. MTSO’nun orada iki kurumlaİşbirliği Protokolu imzaladığını kaydeden Dönmez, bu anlaşmalarla Mersin iş dünyasının Hindistan’da önemli bir network içinde yer alma fırsatı yakaladığını anlattı. Hindistan’ın çok önemli fırsatlar barındırdığına değinen Dönmez, birlikte hareket edilmesi halinde bu fırsatlardan en üst düzeyde yararlanılabileceğini söyledi. 
 
Yılmaz: “Mersin’de çekilecek bir film tanıtım için bir fırsat olabilir”
Hasan Yılmaz ise başrolünü Sermiyan Midyat’ın oynayacağı ve çok yakın bir zamanda Mersin’de çekimlerine başlanacak olan Cellabi isimli sinema filminin detaylarını anlattı. Bir hafta sonra çekimleri başlayacak filmin ilk etapta 970 salonda gösterime gireceğini kaydeden Yılmaz, “Çekimleri tamamıyla Mersin’de yapılacak olan filme vereceğimiz küçük desteklerle Mersin’in tanıtımına ciddi katkıda bulunabiliriz” diye konuştu.
 
Kızıltan: “MÜSİAD ve MESİAD ile ortak etkinlik yapmayı arzu ediyoruz”
Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise birlikte hareket etmenin önemine değindiği konuşmasında, önümüzdeki süreçte MÜSİAD ve MESİAD ile birlikte ortak etkinlik yapma isteğini, bunun ise farklı kurumlarla ve farklı konularla tekraralamayı da düşündüklerini dile getirdi. Son dönemlerde ardı ardına düzenlenen festivallere de değinen Kızıltan, “Son zamanlarda Kentte düzenlenen festivaller, sportif ve sanatsal etkinlikler gösterdi ki, Şehrin insanları artık hareket, aksiyon istiyor, bunlar Mersin’in tanıtımı için, insanların kaynaşması için oldukça önemli organizasyonlar, bunların sayısının ve niteliğinin artması gerekiyor” dedi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER