MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO Ekim ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti 30.10.2020 tarihinde yayınlandı

MTSO Ekim ayı Meclis Toplantısı’nda pandemi süreciyle birlikte tüm dünyanın daha çok hassasiyet gösterdiği sağlığın önemine dikkat çekildi. Ardından üyeler tek tek sektörlerinde yaşanan sorunları ve taleplerini dile getirdi. Mersin Toptancı Hal’i için beklentiler, gıda sektörünün talepleri, devam eden kamu yatırımlarının son durumu, özel sektöre yönelik borç yapılanmaları değinilen konular arasında yer aldı.


MTSO Ekim ayı Meclis Toplantısı gerçekleşti

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ekim ayı Meclisi, Meclis Başkanı Hamit İzol başkanlığında toplandı. Online düzenlenen toplantının açılışında konuşan Meclis Başkanı İzol sözlerine Cumhuriyet Bayramını kutlayarak ve Mevlid Kandilini tebrik ederek başladı. Ardından pandemi sürecini değerlendirip sağlığın önemine dikkat çektiği konuşmasında İzol, maske, mesafe ve temizlik kurallarını hatırlatıp, “Bir insan hastaysa, sağlığı bozulduysa malının da konumunun da bir anlamı yok. Her şeyden önemlisi sağlığımız. Çok dikkat etmeliyiz” diye konuştu. Corona virüse yakalanan ve atlatan Yönetim Kurulu ve Meclis Üyelerine geçmiş olsun dileklerini ileten İzol, “başta Yönetim Kurulu Başkanımız Ayhan Kızıltan ve Koronavirüse yakalanan, bu süreci atlatarak sağlığına kavuşan tüm arkadaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Bence arkadaşlarımızın bu hastalığı hafif atlatmasının sebebi iyi korunup, virüs yükünü az miktarda almış olmaları. Hepimiz tedbirlere mutlaka uymalıyız. Uymalıyız ki, biz sağlıklı kalalım, toplumda yayılmasını engelleyelim” ifadelerini kullandı.

Kızıltan: “Sizlerin desteği güç verdi”

Korona virüs tedavisini başarıyla tamamlayıp son yapılan testinin negatif çıktığını bildiren MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise toplantıda yaşadığı süreci özetledi. “Dostların varlığı insana güç veriyor” diyen Kızıltan şunları söyledi: “1 Ekim’de testimin pozitif çıkmasıyla başlayan süreç, 26 Ekim’de testimiz negatife dönmesiyle sonlandı. Ama her şey bitmedi. Bir süre daha dinlenip güçlenme süreci başladı. Mecliste bu virüsü yenen arkadaşlar var. Tedavi sürecinde sizin ilginiz de bana büyük güç verdi. MTSO çalışanlarının da sevgisi duası gücüme güç kattı. Başta Sayın Valimiz, Belediye Başkanlarımız, Milletvekillerimiz, kamu kurum müdürleri, TOBB Başkanımız, çok sayıda Oda ve Borsa Başkanları, meslek örgütlerinin değerli başkanları, adını sayamadığım Türkiye genelinden birçok dostumun desteği güç verdi. Tüm Mersin halkını yanımda hissettim, teşekkür ediyorum. Tabi ailemin de büyük desteği oldu. Böyle durumlarda dostların sevgisini hissetmek en büyük ilaçmış.”

Attila: “Mersin Hal giriş çıkışının tek kapıdan yönetilmesi büyük sorun”

Toplantıda söz alan Sadık Erhan Attila, geçtiğimiz hafta Mersin Toptancı Hal’inde Gıda Toptancıları bölümünde yaşanan yangını hatırlatarak, kompleksteki yapılması gereken düzenlemelere bir kez daha dikkat çekti. 4 işyerinin yandığını ve ciddi bir zarar meydana geldiğini kaydeden Attila, “Sıkıntının Hal’e giriş çıkış kapısında olduğunu her zaman söyledik. Hal giriş çıkışının halen tek kapıdan yönetilmesi, içerideki mesafelerin çok uzun olması ciddi bir sorun. Bu yangında yaşanmadı ama böylesi olayların can kayıplarıyla sonuçlanacağı korkusunu hep yaşıyoruz. Büyük bir yangın atlatıldı. Hal Kompleksine giriş çıkışların farklı noktalardan yapılabileceği kapıların faaliyete alınması konusunda düzenlemeye gidilmesini arzu ediyoruz, bu konuda da hepinizden destek bekliyoruz” dedi.

Kabadayı: “Sağlık yoksa hiçbir şey yok”

Sağlığın önemine değinen bir diğer Meclis Üyesi Mustafa Kabadayı oldu. “Sağlık yoksa hiçbir şey yok” yorumunu yapan Kabadayı, “Makam mevki hiçbirisi önemli değil. Sağlığımıza dikkat edelim” dedi.

Engin: “Şartlı bir düzenleme yapılıp, borçları ödeyebilmek amacıyla bir süre malların üzerindeki haciz kaldırılmalı”

Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın borçların yapılandırılmasına yönelik yaptığı açıklamaları yerinde bulduğunu belirten Hasan Engin, “Ancak üyelerimizin buna ek olarak şöyle bir talebi var. Borçlarını yapılandırmak istediklerini, ancak malları üzerinde haciz bulunması nedeniyle, bunları satıp borçlarımızı ödeyemiyoruz diyorlar. Borcunu ödemeye istekli olanların malları üzerindeki haczin şartlı olarak bir süreliğine kaldırılması, satışı yapıldıktan sonra borçların ödenmesini kapsayacak bir yasal düzenleme yapılmasını talep ediyorlar. Bu sağlanırsa, devlete olan vergi ve diğer borçlar da ödenir diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı. Kentte devam eden kamu yatırımlarına da değinen Engin, havaalanı ihalesi, Pamukluk Barajı yatırımlarının son durumlarını bildirip polipropilen tesis yatırımı için de yer değişikliği yapılması konusunda tek ses olunması gerektiğini belirtti.

Tatar: “Yem fiyatları anormal arttı, hayvanlar kesime gidiyor”

Seçkin Tatar ise yem fiyatlarındaki artıştan şikayetçi oldu. Arpa, buğday, mısır gibi ürünlerde gümrük vergilerinin sıfırlandığını hatırlatan Tatar, “Buna rağmen fiyatlar halen artıyor. Stokçulara karşı önlem yok. Yem fiyatları anormal arttı. Süt ve et üreticileri feryat ediyor ve hayvanlarını kesime gönderiyor. Sürekli üretelim deniyor ama üreticiler küserse bu alanda da ithalata başlarız. Çözüm mutlaka bulunmalı” dedi.

Demirtaş: “Döviz kurlarındaki artış ciddi bir sorun”

Turgay Demirtaş ise yükselen döviz kurlarına değindi. Özellikle televizyonların Türksat’a aylık kiralarını döviz ile ödediğini kaydeden Demirtaş, bu sorun için Ankara’ya gidip yetkililer görüşüp sorunlarını anlattıklarını, çözüm üretilmemesi halinde yaklaşık 30 televizyon kanalının ekranlarını karartmak durumunda kalacağını bildirdiklerini söyledi. Demirtaş, en azından bu kiralar ödenirken dövizin belli bir rakamda sabitlenmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

Has: “Yeni yönetmelik sektöre standart getirdi”

Murat Has ise Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik ile sektöre getirilen düzenlemelerden duyduğu memnuniyeti ifade etti. Oda ile Eğitim ve Kalkınma Vakfı işbirliğinde sektöre yönelik düzenlenen eğitimler ve TOBB ile yürütülen Mahir Eller Projesi kapsamında yapılan Mesleki Yeterlilik sınavları için de teşekkür eden Has, “Bu Yönetmelikle birlikte sektörümüzün daha kaliteli, düzenli ve seviyeli bir konuma taşınmasına katkı verildi. Yasal düzenlemenin bazı eksikleri var ama bunlar da zamanla giderilecektir. Saygın bir mesleğe dönüşmeye başladık. Ayhan Kızıltan Başkanıma ve Çağatay Güneş Başkanıma verdikleri destekler için bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

Yücesoy: “Marketlerin ödeme sürelerinin uzaması ciddi sorun”

Marketlerin keyfi uygulamaları nedeniyle sektörde ciddi sorunlar yaşadıklarını dile getiren Vedat Yücesoy ise, “İşi bozulan herkes pandemi sürecinde gıda sektörüne adım atarak nemalanmaya çalışıyor. Ancak bu işin belli kuralları var. Bizler Hal Yasası’na göre 7 gün içinde müstahsile ödeme yapmamız gerekiyor. Ama marketler ödemelerini 21 günlük sözleşme yapmalarına rağmen 3-4 aydan önce gerçekleştirmiyor. Ödeme yapılsa da verilen çekler çoğu zaman karşılıksız çıkıyor ve arkadaşlarımız zor durumda kalıyor. Bu sistem mutlaka 21 güne sabitlenmeli” diye konuştu.

Yılmaz: “Sorunlar ve çözüm önerilerimizi bugünden belirlemeliyiz”

Yakup Yılmaz ise önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Mersin’e geleceğini hatırlatarak, Mersin’in sorunları ve çözümlerini içeren bir raporun hazırlığına bugünden başlanıp günü geldiğinde sunulması önerisinde bulundu.

Yüksel: “Polipropilen yatırımının yeri gözden geçirilmeli”

Meclis Katip Üyesi Kemal Yüksel de polipropilen tesisi yatırımına değindi. Yerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğini vurgulayan Yüksel, Toros Tarıma ait gübre tesisinin de aynı yerde bulunduğunu hatırlatarak, “Bu tür yatırımların o bölgede yoğunlaşması, 2. Konteyner Liman yatırımını riske atacaktır. Oysa bu bölgede öngörülen ana konteyner limanı yapılırsa Kent daha rahat lojistik imkanlara kavuşacak, ithalat, ihracat ve transit ticaretin önü açılacaktır. Polipropilen yatırımı, gübre tesisi ise bu bölgeyi tıkayan yatırımlardır, eğer büyük ölçekli yeni bir yatırım yapılacaksa başka bir alan tercih edilmelidir” değerlendirmesini yaptı.

Aşut: “OSB yol sorunu halen devam ediyor”

Fahrettin Aşut ise Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi otoban bağlantısının halen tamamlanmadığını hatırlattı. “OSB otoban bağlantısının her yıl sonunda biteceği söyleniyor ama 25 senedir tamamlanamıyor. Şuanda da bir çalışma yok. Bu sorununun üzerine mutlaka gidilmeli” dedi.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER