MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

MTSO, düzenlediği organizasyonla 'Proses Emniyeti'ne dikkat çekti 26.11.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO, düzenlediği Proses Emniyeti Sempozyumu ile sanayi kuruluşlarında emniyetin önemine dikkat çekti. Çağrılı bildirilerin sunulduğu sempozyumda proses emniyeti risk faktörleri ve analizlerinden, güvenlik yönetim sistemi unsurlarına, ekipman kontrolünden bakıma kadar konu her yönüyle ele alındı.


MTSO, düzenlediği organizasyonla 'Proses Emniyeti'ne dikkat çekti

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) önderliği ve Şişecam ana sponsorluğunda Proses Emniyeti Sempozyumu düzenlendi. 26 - 27 Kasım günlerinde Yenişehir Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen sempozyum ile eş zamanlı düzenlenen sergide 25 firma yeni ürünlerini tanıtıp son teknolojiler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.
Bu yıl dördüncüsü düzenlenen sempozyumun ilk gün oturumlarında Proses Güvenliğinde İç ve Dış Risk Faktörler ve Analizi, Güvenlik Yönetim Sistemi Unsurları ve Yönetimsel Uygulamalar konuları ele alındı. Sempozyumun ikinci gününde İşletmelerde Bütünsellik İçin Ekipman Kontrolü ve Sistemsel Çözümler, Sürdürülebilir Güvenlik Yönetim Sistemi ile Performans Bakım ve Değişimin Kontrolü konularında bilgi verilecek. Sempozyum, Büyük Endüstriyel Kaza Frekansının Tespitindeki Metodoloji konulu workshop ile sona erecek.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı temsilclieri, akademisyenlerle sanayicilerin katıldığı sempozyumun açılışında konuşan Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, "Düzenlediğimiz organizasyonla MTSO olarak bir sorumluluk üstlendik. Bölgemizde bu konuya ilgi çekmek istiyoruz" dedi. Büyük Endüstriyel kazaların, her geçen gün artan sanayileşme ile birlikte sık sık gündeme geldiğine işaret eden Kızıltan, "Sanayi tesislerinde bu tür kazaların önlenmesi, etkilerinin en aza indirilmesi ve kazaya müdahale yönünde tedbirlerin alınması tüm gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin olduğu gibi, ülkemizin de öncelikli sorunları arasında yer almaktadır" diye konuştu.

Yavuz: "MTSO rolünü benimsemiş"
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi Başkan Yardımcısı Kenan Yavuz, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için zincirin tüm halkalarının üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerektiğini söyledi. İşçi, işveren ve devlete ayrı ayrı görevler düştüğünü belirten Yavuz, işçinin rolünü işverene devretmesi halinde alınan tedbirlerin işe yaramayacağını, aynı şekilde devletin görevlerini işçi ya da işverene devretmesi durumunda tüm imkanlar seferber edilse de sonuç vermeyeceğini vurgulayan Yavuz, "MTSO, bilinç artırmaya yönelik düzenlediği bu sempozyum ile rolünü benimsediğini gösteriyor. Bir sonraki aşama nitelik artırıcı proses emniyetini sağlamaya yönelik, kültürün yaygınlaştırmasına yönelik çalışmalar olacaktır. Bu konuda atılan her adım çok değerli" dedi.

Özçakır: "Büyük endüstriyel kazaların önlenmesine ağırlık vereceğiz"
Çalışma Aile ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkan Yardımcısı Semih Özçakır ise açılış konuşmasında 2020 yılında büyük endüstriyel kazaların önlenmesiyle ilgili güvenlik raporlarını incelemeye ağırlık vereceklerini anlattı. Sektör temsilcilerini bilgilendirme adına çalıştıklarını kaydeden Özçakır, "Temel stratejimiz çalşıma şartları ve ortamının iyileştirilmesine katkı sağlamak, teftiş faaliyetlerini planlayıp uygulamak. Önleyici ve rehberlik edici bir yaklaşımı planlayıp uygulamak" dedi. Gelişen bilim ve teknolojinin belirlenmesi zor riskleri de beraberinde getirdiğine değinen Özçakır, bakanlık olarak bu alanda yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Akman: "Kazayı önlemek için önce neyin yanlış gittiğini doğru tespit etmeliyiz"
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İş Müfettişi Dr. Abdurrahman Akman, 'Büyük Kaza Senaryo Dökümanı Ana İlkeler' konulu çağrılı bildirisinde sözlerine, "Kazaları önlemek istiyorsak önce neyin yanlış gittiğini tespit etmeliyiz. Tespit edersek, alacağımız önlemin niteliğini belirleyebiliriz" diyerek başladı.
Proses Güvenliği Yönetmeliği ile büyük kaza senaryo dokümanı kavramının oluştuğunu kaydeden Akman şu bilgileri verdi:
"Bu dokümanın işverenler tarafından 1 Temmuz 2020 tarihine kadar hazırlanması gerekiyor. Hazırlanırken nelere dikkat edilmeli?
1 - Tehlikelere ilişkin kök nedenlerle istenmeyen olayın oluşum mekanizması ortaya konulmalı
2 - Var olan terbirlerin yeterliliği ile ne kadar ilave tedbir alınması gerektiği analiz edilmeli
3 - Doküman belirli adımlar takip edilerek ve birden fazla yöntem bir arada kullanılarak hazırlanmalı.
4 - Proseste var olan tehlikeler konusunda bilgi sahibi olan kişilerce belirli bir sistematikte ele alınan bir doküman olmalı. Gerekirse profeyonel kişilerden hizmet alınabilir."
Akman büyük kaza senaryosu hazırlama adımlarını ise şöyle özetledi:
"1 – Tehlikeli maddelerin belirlenmesi ve sınıflandırılması,
2 – Tehlikeli ekipmanların belirlenmesi,
3 – Tehlikelerin belirlenmesi,
4 – Büyük kaza senaryolarının oluşturulması,
5 – Büyük kaza senaryosunun analiz edilmesi,
6 – Büyük kaza frekansı değerlemesi,
7 – Kontrol tedbirlerinin belirlenmesi."

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER