MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, tarımdaki tecrübesini Özbekistan ile paylaştı  26.10.2018 tarihinde yayınlandı

MTSO, Özbekistan’dan gelen tarım heyetini ağırladı. Görüşmede tarım ticaretinde Türkiye’ye göre henüz çok yeni olduklarını anlatan Özbek Heyet, Mersin’in dış ticaret tecrübesinden faydalanarak dış ticaret faaliyetlerini geliştirmek istiyor. 


Mersin, tarımdaki tecrübesini Özbekistan ile paylaştı 

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ile birlikte Alata Bahçe Kültürleri ve Araştırma Enstitüsü koordinesinde Özbekistan’dan gelen tarım heyetini ağırladı. Exper İnfo Danışmanlık Ajansı Başkanı İlkhom Ibragimov başkanlığındaki heyet, bölgelerindeki tarım ticaretini anlatırken heyet ile birlikte Mersin’e gelen Özbekistan Tarım Bakanlığı Tarımsal İşletmeleri Yeniden Yapılandırma Ajansı Meyve – Sebze Sektörü Başkan Yardımcısı Babur Bekbulatov, ülkelerinde yatırımcılara sağlanan destekler hakkında bilgi verdi. Özbekistan’da yaş meyve sebze tarımının ağırlıklı olarak örtü altında yapıldığını ancak doğalgazın çok uygun fiyatlarla kullanılabiliyor olması nedeniyle maliyetlerin yükselmediğini anlatan sektör temsilcileri, bunun yanında verimli topraklara sahip olduklarını dile getirdi. Ülkelerinde yabancı yatırımcıya sağlanan destekleri ise Bekbulatov şöyle özetledi: 
“2008’de tarım şirketlerini yeniden yapılandırma ajansı kuruldu. Bu ajans tarım şirketlerine krediler konusunda yardımcı oluyor. Bu kredilerde devlet garantisi de var. Kredi dolar ile veriliyor ve bu krediler yurtdışından alınacak makine ekipman için, meyve sebze işlenmesi ekipmanları, soğutma ekipmanları, taşıtlar için kullanılabiliyor. Sera kurulumlarının yüzde 70 finansmanını biz sağlıyoruz. Ayrıca son dönemlerde ülkemizde yapılan yatırımlarda olsun ithalat ihracatta olsun önemli destekler sağlanıyor. Arazi konusunda destek sağlanıyor. Suyumuz ve iklimimiz tarım için elverişli. Her türlü meyve ve sebze yetiştirilebilecek ortama sahibiz. İş yapmak isteyenler için uygun yasal zemin oluşturulmuş durumda.” 
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan bilgi ve tecrübe dahilinde her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtirken, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır, “Ben Türkiye ve Özbekistan’ın tarımda birbirini tamamlayan çalışmalara imza atmasını diliyorum. İklim koşullarımız benzerlik gösteriyor. Ayrı ürünleri üretip rakip olmamalı, birbirimizi tamamlayan farklı çeşitlere yönelmeliyiz” dedi. Çakır, aynı zamanda heyete, Özbekistan’da tarımın nasıl geliştirilebileceğinin ipuçlarını da verdi. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER