MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin Tarım Fuarı kapılarını araladı 07.03.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Uluslararası Tarım, Gıda ve Hayvancılık Fuarı, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol’un da katılımıyla bu yıl 14’üncü kez kapılarını araladı. Türkiye’nin tarım üretimi ve ihracatında önemli bir merkez haline gelen Mersin’de  tüm sektörü bir araya getiren Fuar, 10 Mart'a kadar ziyaret edilebilecek. 


Mersin Tarım Fuarı kapılarını araladı

CNR Holding kuruluşu Pozitif Fuarcılık tarafından organize edilen ve Yenişehir CNR Expo Fuar Merkezi’nde düzenlenen açılışa Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Mersin Milletvekili Lütfi Elvan, kent protokolü ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. 
7’si yurtdışından olmak üzere toplam 110 firmanın stant açtığı Fuar ile eş zamanlı olarak Akdeniz Meyve Sineği Çalıştayı da düzenlenecek. 

Kızıltan: “Kalkınmanın temelinde tarım vardır”
Fuarın açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, kalkınmanın temelini tarımın oluşturduğunu söyledi. Mersin’in sosyal ve kültürel açıdan çok yönlü bir kent özelliği taşıdığına dikkat çeken Kızıltan, “Güçlü sektörlerimizden biri de şüphesiz tarımdır. Tarım öyle bir sektördür ki, lojistik, sanayi, araştırma geliştirme gibi birçok sektörü de tetikler” dedi. 
Tarımla birlikte sulama gereksiniminin baş gösterdiğini, ardından 1950’li yıllarda Türkiye’nin ilk su pompalarının Mersin’de üretilmeye başladığını hatırlatan Kızıltan, “Su pompalarının yanı sıra tarım makineleri ile gübre üretimi de başlanmıştır. Kısacası tarımdaki gelişim, sanayinin gelişmesinde de önemli rol oynamıştır” ifadelerini kullandı. 
Tarımın ar-ge çalışmalarını geliştirildiğini de kaydeden Kızıltan, bu alanda yürütülen çalışmaları ise şöyle özetledi:
“Alata Zirai Araştırma Enstitüsü bu gereksinimden ortaya çıktı. 1940’lı 1950’li yıllarda Mersin’de Alata Zirai Araştırma Enstitüsü ile ar-ge çalışmaları başladı. Ancak bu da yetmedi. Tarımda uluslararası alanda çok güçlü olmamız gerektiği düşüncesiyle birçok kurum bir araya gelerek Mersin’de tarımsal ar-ge çalışmalarını daha ileri bir boyuta götürmek adına Agropark’ı, Tarım Teknoparkını kurduk.”
Tarımın stratejik sektörlerden biri olduğunu kaydeden Başkan Ayhan Kızıltan, güçlü bir Türkiye, sağlıklı, refah içinde huzurlu bir toplum için tarımın önemsenip geliştirilmesi gerektiğini anlattı. Kızıltan sözlerini, fuara destek veren tüm kesimlere teşekkür ederek tamamladı. 

Elvan: “Katma değeri yüksek ürünlerle tarımsal gelir artırılmalı”
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı ve Mersin Milletvekili Lütfi Elvan da tarım sektörünün stratejik önemine dikkat çekerek, gelecek 10 - 20 yılda bu sektörün öneminin daha da artacağını söyledi. Mersin’in tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin önde gelen kentlerinden biri olduğunu kaydeden Elvan, “Tarımsal ürünlerde birçok alanda ilk sıradayız ama bu yetmez. Katma değeri yüksek ürünlerle kazancımızı artırmalıyız. Bu hedefle kentte önemli tarımsal yatırımlar sürdürmekteyiz” dedi. Elvan sözlerini, Tarım Teknoparkı, Gıda İhtisas OSB ve Tarımsal Ürün İşleme OSB yatırımlarının son durumlarıyla ilgili verdiği bilgilerle tamamladı. 

Su: “Meyvede üretiminin yüzde 67'sini, sebzede yüzde 16'sını üretiyoruz”
Mersin Valisi Ali İhsan Su ise Mersin’in tarımsal potansiyeline değinerek şu bilgileri verdi:
“İlimizde yaklaşık 340 bin hektar alanda 4 mevsim tarım yapılıyor. Tarım sektöründe, örtü altı sebze ve meyve üretiminde 357 bin ton meyve üretimiyle Mersin Türkiye’nin toplam üretiminin yüzde 67’sini, 357 bin ton sebze üretimiyle de yüzde 16’sını tek başına üretiyor. Muz, limon, yeni dünya gibi ürünlerin yüzde 60’ını, keçi boynuzu, sakız kabağı, çileğin 3’te 1’ini biz üretiyoruz. Erik, şeftali ve benzeri ürünlerde Türkiye birincisiyiz. Bütün bu bitkisel ürünlerde olduğu gibi hayvansal ürünlerde de gerçekten çok önemli çalışmalar gerçekleştiriyoruz. 2017 yılında tarımsal üretim değerimiz 9 milyar lirayken, 2018 yılında 9,5 milyar liraya ulaştık.” 

Kocamaz: “Kentin tanınırlığına katkı sağlayacak bir fuar”
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise Türkiye’nin en önemli fuarlarından biri olarak gösterdiği Mersin Tarım Gıda ve Hayvancılık Fuarı’na her yıl profesyonel çevrelerden büyük katılım olduğunu söyledi. Fuarın üretici ve kent halkını buluşturan, sosyal ve ulusal dayanışma örneği olduğunu kaydeden Kocamaz, “Büyük bir özveri ile düzenlenen ve siz değerli konukların teşrifleriyle anlam bulan bu fuar, kentin tanıtımına ve bilinirliğine katkı sağlarken, üretici ve kent halkını aynı platformda buluşturan mükemmel bir sosyal ve ulusal dayanışma örneğidir” dedi. 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER