MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin, gençleri bilim ile geleceğe hazırlıyor 08.02.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin’de Valilik, Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü işbirliğinde yürütülen çalışmalar çerçevesinde Mersinli gençler bilimle buluşacak. Kentte bir taraftan Bilim Merkezi kurulması çalışmaları devam ederken diğer taraftan Mersin Çocuk Üniversitesi ile 1. Mersin Oryantiring Tarih Safarisi Ligi Protokolleri imzalandı. Bu protokollerle özellikle sosyal yönden dezavantajlı çocuklara bilimle tanışma fırsatı sunulurken gençlere de oryantiring aracılığıyla spor yaparken kent tarihinin öğretilmesi hedefleniyor. Yapılacak çalışmalar TRT aracılığıyla Türkiye’ye de anlatılacak.


 Mersin, gençleri bilim ile geleceğe hazırlıyor

Mersin Üniversitesi Rektörlük Binası Senato Odası’nda iki önemli anlaşmaya imza atıldı. 1. Mersin Oryantiring Tarih Safarisi Ligi Projesi Protokolü Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu, TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman arasında imzalandı. Ardından Mersin Çocuk Üniversitesi Protokolü için imzalar atıldı. Bu protokolün tarafları ise Mersin Valisi Özdemir Çakacak, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı, Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar ile MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut oldu. Mersin Üniversitesi Rektörlük Makamında gerçekleştirilen Mersin Bilim Merkezi Strateji Belirleme Toplantısı’nda ise merkezin mevcut durumu ve bundan sonra yapılması planlanan çalışmalarla ilgili yol haritası çizildi.

 

Çakacak: “Elbirliği güç demektir”
Protokol imza töreni öncesinde konuşma yapan Mersin Valisi Özdemir Çakacak, hazırlanan her projede Mersin’in tüm dinamiklerini birarada görmek istediklerini söyledi. Elbirliğinin güç demek olduğunu kaydeden Çakacak, gücün de işlerin daha hızlı yürümesini sağlayacağını söyledi. İmzalanan protokollerin Mersin Valiliği koordinatörlüğünde yürütüldüğünü ve Büyükşehir Belediyesi, Mersin Üniversitesi, MTSO ile TRT Çukurova Bölge Müdürlüğü, ODTÜ ile Türkiye Oryantiring Federasyonu’nun da taraf olduğunu kaydeden Çakacak, projeleri şöyle özetledi:
“Mersin Çocuk Üniversitesi ile ilimizde yaşayan 3-18 yaş arasındaki örgün ve yaygın eğitim kurumlarında eğitim alan, sosyal dezavantajlı gruplara yönelik çalışma yapılması düşünülüyor. Bu çocukların geleceğe daha iyi hazırlanması noktasında, çocukların yaparak, yaşayarak, eğlenerek, bilimsel ve eleştirel düşünme, soru sorma, yargılama, sorun çözme gibi temel yaşam becerilerini kazanmaları planlanıyor. Amacımız çocuklarımızın özgüvenini geliştirip topluma yararlı bireyler olmalarını sağlamak.
İkinci olarak Oryantiring Federasyonu ile birlikte gençlerimizin bir taraftan spor yaparken diğer taraftan kent tarihini öğrenmelerini hedefliyoruz. Oryantiringi kabaca haritadan faylanarak yön bulma olarak tanımlayabiliriz. Bu yön bulma çalışmasına tarihi değerlerimizi de ekleyip çocuklarımıza tarih bilincini aşılamak, TRT’nin de desteğini alarak çalşımayı çok daha ileri boyutlara taşımak istiyoruz.” 

 

Aşut: “Bu imzaların bilginin üretildiği yerde atılması anlamlı”
MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut ise imza töreninde yaptığı konuşmada Mersin’in biraraya geldiğinde güzel çalışmalara imza atabildiğini gösterdiğini söyledi. Bu kadar geniş katılımla böylesi önemli imzaların bilginin üretildiği bir mekanda atılıyor olmasının ise Mersin için ayrıca önemli bir mesaj olduğuna dikkat çeken Aşut, “Önümüzdeki süreçte gençlerimizin çok daha farklı projelere ön plana çıkacağına inanıyorum” diye konuştu.
Mersin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Çamsarı imzalanan protokoller ile alışılagelmişin dışında bir çalışmaya imza atılacağını söyledi. Bu protokollerin çocukların, gençlerin zamanlarını iyi değerlendirme, bilimle erken yaşta tanışma ve güzel projeler geliştirebilmeleri için önemli bir adım olduğunu kaydeden Çamsarı, bu noktada Ankara’dan da önemli destekler aldıklarını söyledi.
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz ise konuşmasında, “Bu, Mersin için de Türkiye için de önemli bir proje. Bizden sonraki nesillerin konulara daha geniş açıdan bakabilmeleri, daha iyi yorumlayabilmelerini sağlayacak bir proje. Gelecek için umut verici önemli bir proje” değerlendirmesini yaptı.
Türkiye Oryantiring Federasyonu Başkanı Tekin Çolakoğlu, Mersin’de tarih safarisi oryantiringi yapılacağını belirterek, bunun diğer illere de model olmasını istediklerini söyledi. Spor, bilgi ve kültürün buluşacağına dikkat çeken, Çolakoğlu, oryantiringin strateji geliştirme sporu olduğunu ve çocukların mental zekalarının gelişimine katkı sağladığını dile getirdi. TRT Çukurova Bölge Müdürü Sebahattin Kahraman Mersin adına yapılan önemli çalışmalara destek olmaktan mutluluk duyduklarını belirtirken, ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar, üniversitelerin görevlerinin bilgi üretmek ve paylaşmak olduğunu, Mersin’de de önümüzdeki süreçte Ankara’da olduğu gibi bilim eğlenceleri düzenlemek istediklerini söyledi.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER