MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’de istihdam seferberliği anlatıldı 17.02.2017 tarihinde yayınlandı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Nacar, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı kapsamında, Şubat ayından itibaren işverenlerin aldıkları her artı bir istihdamın maliyetini yüzde 30 ucuzlattıklarını belirterek, “2 bin 177 lira olan asgari ücretteki maliyetin 773 lirası destek kapsamında. Oranladığınız zaman da işveren, eski maliyetine göre yüzde 64 istihdam yapabiliyor. Amaç, 1,5 milyon artı istihdam” dedi.


Mersin’de istihdam seferberliği anlatıldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Osman Nacar, ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programı çerçevesinde, Çalışma ve İş Kurumu (İŞKUR) Genel Müdürlüğü ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üst düzey yöneticileri ile birlikte Mersin’e geldi. Mersin’deki temasları öncesinde Mersin Sanayi ve Ticaret Odası’nda (MTSO) basın toplantısı düzenlendi. Müsteşar Yardımcısı Nacar başkanlığında yapılan toplantıya, SGK Başkan Yardımcısı Cevdet Ceylan, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdür Yardımcısı İsmail Gerim, Mesleki Yeterlilik Kurumu Başkan Yardımcısı Metin Karaman, İç Denetçi Özkan Öztürk ile SGK ve İŞKUR Mersin il müdürleri katıldı.
Müsteşar Yardımcısı Nacar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ gereği 5 hafta önce Konya’da ziyaretlere başladıklarını ve bu hafta itibariyle yaklaşık 70 ili ziyaret ettiklerini söyledi. Her hafta 12 ilin ziyaret edildiğini belirten Nacar, aynı hafta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu başkanlığında bir araya gelip, 12 ilin sorunlarını il bazında çözülmesi gerekenleri il bazında, Türkiye genelinde oluşacak veya değişecek bir mevzuat varsa istişare edip anında çözüm oluşturduklarını kaydetti.

“Amaç, 1,5 milyon artı istihdam”
İstihdamdaki milli seferberliğin tüm devletin gündemine girdiğini ve son zamanlarda büyük teşvik paketleri açıklandığını ifade eden Nacar, “Bakanlığımızın, Sayın Cumhurbaşkanlığımızın himayelerinde yapılan TOBB’daki toplantıyla da artı istihdamı destekleyen çok önemli bir teşvik paketini açıkladı. Bu teşvik paketinde Aralık 2016 sonrası rakamlar baz alınıyor. Şubat ayında 2016 yılı Aralık ayı sonundaki istihdam rakamının üzerine çıkan rakamlar destekleniyor. İşverenin vergileri ve primleri desteklenerek işçi maliyetleri yüzde 30 azaltıldı. Amaç istihdamın artması. Senin çalışma talebin varsa, çalışma talebi senden, destek devletten. Bu politika ile 1,5 milyon ek istihdam hedefleniyor. Bu da şu ana kadar açıklanmış teşvik paketleri içerisinde istihdamı arttıracak, işsizliği azaltacak, çalışma maliyetinin düştüğü en önemli teşviklerden biri” diye konuştu.

“İşbaşı eğitim programını 500 bine çıkardık”
İşbaşı eğitim programlarında 2016’da 300 bin olan rakamın 500 bine çıkartıldığını vurgulayan Nacar, işverenler ve çalışanlarla çok uyumlu götürdükleri bu programın sayısını artırarak istihdamın artırılmasını hedeflediklerini söyledi. Nacar, “Bu 500 binin içerisinde 100 bini kadın, engelli, hükümlü gibi dezavantajlı gruplara ayrıldı. Dezavantajlı grupların da istihdamını artıracak politika da ortaya konulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

“2 bin 177 lira olan asgari ücretteki maliyetin 773 lirası destek kapsamında”
‘Çalışma Hayatında Milli Seferberlik’ programının 31 Aralık 2017’ye kadar devam edeceği bilgisini veren Nacar, şunları söyledi:
“100 kişi çalıştıran bir işletmesiniz. 1 Şubat’tan itibaren aldığınız 101’inci kişi için tüm işveren, işçi ve vergileri devletten. Bu da 2 bin 177 lira olan asgari ücretteki maliyetin 773 lirası destek kapsamında. Burada amacımız, işvereni desteklemek değil, çalışma hayatını işveren tarafında ucuzlatıp daha fazla istihdamı sağlayacak mekanizmayı kurmak. Yani Kasım ayı itibariyle 12,1 olan işsizliği sene sonunda çiftli rakamların altına düşürmek.”

“Mersin’de 3 binin üzerinde boş iş pozisyonu var”
Bir işsizin İŞKUR üzerinden işe alınması durumunda, işveren primini 54 aya kadar devletin ödeyeceğini söyleyen Nacar, “Eğer bu bir kadın istihdamı ise imalat sektöründe 42 aya kadar bir destek, eğer bu kadın istihdamında mesleki yeterlilik belgesi varsa 12 ay da oradan 54 ay desteği var. Eğer bu kişi 18-29 yaş arasındaysa aynı kadın istihdamında olduğu gibi 54 aya kadar destekleri bulunmakta. Eğer bu kişi hiçbir dezavantajlı grupta değil ve İŞKUR’a kayıtlıysa sadece İŞKUR’a kayıtlı olduğu için 6 ay işveren teşvikini İŞKUR ödüyor. Mersin’de şu an İŞKUR’da 3 binin üzerinde boş iş pozisyonu var. 3 bin kardeşimizin işsizlik sorununu, İŞKUR’a başvurduklarında bugün çözebiliriz” dedi



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER