MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’de değişim süreci başladı 20.07.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin kent merkezinde değişim süreci başladı. Dönüşüm süreci sonunda kentin tarihi dokusu korunarak şehir merkezindeki 6 nokta modern bir görünüme kavuşacak. ‘Kentsel Tasarım Yenileme Projesi’ çerçevesinde Silifke Caddesi, Atatürk Caddesi, Atatürk Evi Çevresi, Taş Bina Çevresi, Yoğurt Pazarı ve Ulu Cami Meydanı’nı yenilenecek. Yürütülen çalışmaların temelini Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Yenişehir Belediye Başkanı İbrahim Genç, Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk, Gülnar Belediye Başkanı Ahmet Günel, MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, Mersin Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Talat Dinçer ile birlikte attı.


Mersin’de değişim süreci başladı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut, ‘Kentsel Tasarım Yenileme Projesi’ lansmanı ve temel atma töreni sonrası yaptığı açıklamada projenin kent adına önemli olduğunu söyledi. Kentin cazibesinin ve yaşam kalitesinin artacağını ifade eden Aşut, ekonominin ve turizmin gelişimine de büyük bir katkı sağlanacağına dikkat çekti. Özellikle AVM’lerin inşası sonrasında kent merkezi esnafının ciddi sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Aşut, “Proje ile kent merkezi bir cazibe noktası haline gelecek, ardından da Mersin halkı bu bölgeye daha fazla ilgi gösterecektir. Sonuç olarak esnafımızın önümüzdeki süreçte daha çok kazanacağı ve rahat edeceği aşikar” değerlendirmesini yaptı. Son yıllarda üzerinde titizlikle çalışma sürdürülen kurvaziyer turizm adına önemli bir adım olduğunu da vurgulayan Aşut, “Kent merkezinin tarihi dokusu korunarak gerçekleştirilecek modern yapılaşmayla kurvaziyer gemilerle şehrimize gelecek turistlerimizin ilimizden çok daha memnun ayrılması sağlanacaktır” ifadelerini kullandı. Özellikle otopark sorununa çözüm üretilmesi ve engelsiz yollar planlanmasını önemsediğini de vurgulayan Aşut, Mersin’in marka değerini artıracak bir çalışma olduğunu dile getirerek emeği geçenleri kutladı.

“Değişimde tarihi doku korunuyor”

Kent merkezinde yenileme ve işlevlendirme çalışmaları 6 alanda yürütülecek olup tarihi dokunun korunmasına öncelik verilecek. Proje kapsamında Silifke Caddesi gündüz araç trafiğine kapatılacak, Taş Bina Kent Müzesi ve Belediye Prestij Binasına dönüştürülecek, belediye yanındaki otobüs durakları kaldırılarak, bu alan Mersinliler için toplanma alanı haline getirilecek.
Proje kapsamında Tevfik Sırrı Gür Lisesi’nin batısında 850 araçlık yer altı otoparkı, Cumhuriyet Meydanı’nda yaklaşık 600 araçlık yer altı otoparkı yapılacak. Küçük Çarşı’da Gençlik Merkezi oluşturulurken Taş Bina Kent Müzesi ve Başkanlık Prestij Binası olarak restore edilecek. Kasaplar Çarşısı ve Balık Pazarı Sokak Sağlıklaştırma Projesi yapılacak. Ayrıca Tarihi Kent Merkezi projesinin devamı olan Çamlıbel Bölgesini Canlandırma Projesi çalışmaları da devam edecek. Bu proje kapsamında ulaşım, yayalaştırma düzenlemeleri ve kentsel tasarım çalışmaları, Çamlıbel Balıkçı Barınağı, Kurvaziyer Liman ve Sahil Düzenlemesi yapılacak.
Adana Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanan Tarihi Kent Merkezi Kentsel Tasarım Projesi’nin detayları ise şöyle:
“Yoğurt Pazarı bölgenin dokusuna uygun kent mobilyaları ve modern aydınlatmalarla canlandıracak. Yine bu bölgede kaldırımlar yenileniyor. Engelliler için uygun olmayan gezinti yolları engelsiz hale getiriliyor.
Ulu Cami Meydanı’nın zeminine ise engelli vatandaşların rahat hareket edebilecekleri doğal taşlar döşenecek. Buradaki yeşil alan artırılacak. Cami LED ışıklarla aydınlatılacak. Modern kent mobilyaları, iklim şartlarına uygun gölgelikler ve yapılacak yeni şadırvanla dinlenme alanı oluşturulacak.

“Silifke Caddesi gündüz trafiğe kapatılacak”
Silifke Caddesi Düzenleme ve Yenileme Projesi kapsamında ise bölgenin tarihi dokusuna uygun kentsel tasarım uygulamaları yapılacak. Silifke Caddesi gündüz araç trafiğine kapatılacak, ancak kontrollü araç girişine izin verecek. Altyapısı eksik yollar ve kaldırımlar, yıpranmış olan cadde yolları yenilenecek. Yeşil alan düzenlemeleriyle estetize edilecek cadde üzerine ahşap kent mobilyaları yerleştirilerek caddenin modern bir görüntü kazanması sağlanacak.

“Belediye Meydanı, halkın buluşma noktası olacak”
Atatürk Caddesi Çevre Düzenleme Projesi ile meydandaki Taş Bina tarihi dokusunu ortaya çıkaracak özel aydınlatma üniteleri ile aydınlatılacak. Araç trafiğine kapalı yol boyunca oluşturulacak ‘buluşma noktalarıyla’ caddeye yeni bir kimlik kazandırılacak. Atatürk Evi çevresi de yeniden düzenlenecek. Evin yanındaki alana, sahil yönünden dalga dalga yayılan estetik döşemelerle hareket kazandırılacak. Atatürk Caddesi’nin Atatürk Evi civarındaki bölgesi lavanta, alev ve murt ağaçları ile yeşillendirilecek. Caddenin arka bölümü, dinlenme ve rekreatif alan olarak tasarlanacak.

“Taş Bina, Kent Müzesi olacak”
Taş Bina ise Kent Müzesi ve Belediye Prestij Binası olarak tasarlandı. Taş Bina ile Belediye Meydanı’nı birleştirerek sade bir toplanma alanı oluşturacak. Ayrıca proje kapsamında İsmet İnönü Bulvarı’nın birinci etapta Mersin Oteli ile Sakarya Caddesi girişi düzenleniyor. Bu düzenleme ile toplu taşıma durakları bir transfer merkezi olarak kurgulanarak trafiğin sürekliliği sağlandı.



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER