MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin’de AB deneyimi artıyor 24.06.2015 tarihinde yayınlandı

Mersin’de AB Proje deneyimleri her geçen gün artıyor. Yaklaşık 10 yıl önce AB Projeleriyle tanışan Mersin’de özellikle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Üniversitesi ile Toroslar Belediyesi en çok proje üreten kurumlar oldu. Bu çalışmalar kapsamında kentte bir taraftan AB projeleri konusundaki tecrübe artarken diğer taraftan bu alanda çalışma yürütebilecek uzman bir kadro da oluştu.


MTSO Meclis Salonu’nda düzenlenen bir toplantı ile Mersin’in AB Projeler Deneyimi ve bu alanda yapılan başarılı örnekler anlatıldı. Amaç bir taraftan çalışmalarda gelinen noktayı gösterirken diğer taraftan bundan sonra yürütülecek projelere örnek olmak. Tecrübe paylaşımı yapmak ve kurum kuruluşlara AB destekleri dışında faydalanılabilecek hibe kaynakları olduğunu gösterebilmek. Toplantı MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, Vali Yardımcısı Ogün Bahadır, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, Proje sahipleri ve çok sayıda davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

Başarılı örneklerin anlatıldığı organizasyonda söz alan Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fikret Zorlu, Mersin’de yürütülen AB Projeleri Etki Analiz Raporu hakkında bilgi verdi.

Amaçlarının MTSO ve AB Bilgi Merkezi’nin etkinliği olarak adlandırılan çalışmada kentte yapılan projelerin deneyimlerini paylaşmak, önümüzdeki yıllarda yapılacak projelerde daha olumlu etkileri olan işbirlikleri gerçekleştirmek olduğunu anlatan Zorlu şunları söyledi:
“Saha çalışmalarımızda bugüne kadarki projelerin değerlendirmesini yaptık. Birçok kurum AB projesi yapıyor ancak bu konuda bir bilgi paylaşımı yok. İl genelinde büyük bir işbirliği ortama olmayabiliyor. Başarılı projelerimiz de var, sonuç alınamayan projeler de oluyor. Bu sayede hem tecrübe kazanılıyor hem de karşılaşılan sorunlar tespit edilip sonraki çalışmalarda hataların tekrarlanmasının önüne geçiliyor. Bu çalışmada 10 yıllık projelerin etkilerini analiz edelim dedik. Katılımcılarla sonuçları paylaşıp işbirliğini genişletmek için bir fırsat oluştu.”

Yurtiçi ve dışındaki proje ortakları, yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Zorlu, ardından projeler yapılırken karşılaşılan sorunlara dikkat çekti. Özellikle eş finansman noktasında proje sahiplerinin sorun yaşadığını kaydeden Zorlu, hazırladıkları raporda bu sorunu dile getirip çözüm yolları arayacaklarını anlattı. Proje sahiplerinin ortak bulma noktasında sorun yaşadığına da değinen Zorlu, bu sorunun da proje konusunda tecrübe sahibi olan kurumlarla ortaklığa gidilerek aşılabileceğini ifade etti.

Zorlu’nun ardından yapılan çalışmalardan seçilen 5 örnek projenin sunumu gerçekleştirildi. Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna belediyede yaptıkları proje çalışmaları ve bu çalışmalar sonucunda edindikleri kazanımları anlatırken Toroslar Belediyesi Proje Koordinatörü Ahmet Ata, ‘Aktif İşgücü Programları Mesleki Eğitim Merkezi Projesi’ hakkında bilgi verdi. RIS Mersin Proje Yürütücüsü Prof. Dr. Tamer Gök, ‘Bölgesel İnovasyon Stratejisi RİS Mersin’ çalışmasını anlatırken Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Doç. Dr. Evrim Demir Mıshchenko, ‘Actus Projesi’ hakkında bilgi verdi. Bir diğer proje sahibi İçel El Sanatları ve Eğitim Vakfı’ndan Hilmi Dulkadir, ‘Türkiye ile Avrupa Arasında Kırsal Gençlik Zinciri Oluşturma Projesi’ni anlattı. Son olarak Mersin Milli Eğitim Müdürlüğü Ar-Ge Birimi’nden Ahmet Şahin ise ‘Ulusal Ajans Proje deneyimleri’ni paylaştı. Program deneyim paylaşımlarının ardından sona erdi.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER