MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Mersin AB Bilgi Merkezi çocuklara haklarını öğretti 27.02.2017 tarihinde yayınlandı

Ortaokul 6’ncı ve 7’nci sınıf öğrencileri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Mersin AB Bilgi Merkezi ile Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde düzenlenen Avrupa Birliği ve Çocuk Hakları Söyleşisi’nde haklarını öğrendi. 


Mersin AB Bilgi Merkezi çocuklara haklarını öğretti

MTSO Mersin AB Bilgi Merkezi 2017 faaliyetleri kapsamında, Mersin İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, Avrupa Birliği ve Çocuk Hakları Söyleşisi düzenledi. Ortaokul 6. ve 7. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen söyleşiye, Avukat Ayça Kara Çankaya ile Psikolog Elçin Biçer Berktaş konuşmacı olarak katıldı. Söyleşide çocuklar, bir yandan sahip oldukları hakları öğrenirken diğer yandan merak ettikleri soruları sordu. 8 farklı okuldan 50’ye yakın öğrencinin katıldığı söyleşide ilk önce Avukat Ayça Kara Çankaya çocuklara, teknik açıdan bilmeleri gereken hakları anlattı ve soruları yanıtladı. Daha sonra çocuklar Psikolog Elçin Biçer Berktaş’ın eğlenceli anlatımı ile uygulamalı olarak öğrendiklerini pekiştirdi.

“Dünyadaki tüm çocuklar eşit haklara sahiptir”

Söyleşide konuşan Avukat Ayça Kara Çankaya, her çocuğun 18 yaşına gelene kadar çocuk sayıldığını ve dünyadaki tüm çocukların eşit haklara sahip olduğunu söyledi. Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin dünya çocuklarının insan hakları yasası sayıldığını belirten Çankaya, Türkiye’nin bu sözleşmeyi 1994 yılında imzaladığını bildirdi. Çocuk hakları sözleşmesinin çocukların, yaşama, korunma, gelişme ve katılım haklarını güvence altına aldığını kaydeden Çankaya, bu sözleşmenin çocuk haklarına ilişkin bugüne dek hazırlanmış en eksiksiz belge olduğunu ve aynı zamanda uluslararası yasa gücü kazandıran ilk belge olduğunu kaydetti.

“Çocuklardan sevginizi esirgemeyin”

Her çocuğun bu bildirgede yayınlanan haklardan yararlanması gerektiğini vurgulayan Avukat Çankaya, Çocuk Hakları Bildirgesi’nde yazan maddeler hakkında bilgi verdi. Bildirgede hiçbir çocuğun ırk, din, renk, cinsiyet, dil, siyasal inanç nedeniyle ayrı tutulmadığını ve her çocuğun korunmasının esas alındığını belirten Çankaya, buna ilişkin düzenlemelerin yasalarla güvence altına alındığını belirtti. Çankaya, bir çocuğun doğduğu andan itibaren, isme ve yurttaşlığa hak kazanması, sosyal güvenlikten yararlanması, sağlıklı büyüyüp gelişmesi için gereken çabanın gösterilmesi gerektiğinin altını çizdi. Özellikle çocuklardan sevginin esirgenmemesi gerektiğini vurgulayan Çankaya, ailesi olmayan ve yoksul çocuklara özel ilgi gösterilmesi gerektiğini söyledi. Çocuğun eğitiminden sorumlu kişilerin çocuğun eğitimine ve öğretimine özen gösterdiği kadar oyun oynaması ve dinlemesine de önem vermesi gerektiğini vurgulayan Çankaya, çocuk haklarının 4 ana maddede incelenebileceğini belirtip bu maddeleri şöyle sıraları:

“Çocukların beslenme, tıbbi hizmet, barınma ve eğitim gibi gereksinimlerinin sağlandığı Refah Hakları. Çocukları yetersiz ilgiden, ihmalden, fiziksel ve duygusal istismardan ya da her türlü tehlikeden koruyacak olan Korumacı Haklar. Yetişkinlerin tek başına sahip oldukları haklara çocukların da sahip olmaları gerektiğini söyleyen Yetişkin Hakları. Çocukların kişisel özelliklerini arttırmaya yönelik olan Ana-Babalarına karşı Hakları.”

Çocukların arkadaşlarıyla barış içinde toplanabilme, dernek kurabilme ya da derneklere üye olma hakları olduğuna da değinen Çankaya, bu tür etkinliklere katılan çocukların ilerleyen süreçte yaşamlarında olumlu etkiler yarattığını söyledi.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER