MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Kesintisiz enerji için taraflar MTSO’da bir araya geldi 26.07.2016 tarihinde yayınlandı

Mersin ihracatının önemli bir bölümünü sırtlayan D-400 Karayolu üzerinde faaliyet gösteren işletmelerin enerji sorununu çözmek adına işletme temsilcileri ile Enerji-SA Yatırım Grubu temsilcileri Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nda (MTSO) bir araya geldi. MTSO Başkanı Şerafettin Aşut başkanlığında gerçekleştirilen toplantıda Mersin-Tarsus arasındaki 8 km’lik alanı kapsayan ‘D-400 Karayolu Üzerindeki Enerji Nakil Hatlarının Yeraltına Alınması Projesi’ görüşüldü. Projeyi bulunmayacak bir fırsat olarak değerlendiren Başkan Aşut, tarafları aklı selim davranıp ortak paydada buluşmaya davet etti.


Kesintisiz enerji için taraflar MTSO’da bir araya geldi

Mersin-Tarsus arasındaki 8 km’lik yolun Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapım ihalesinin gerçekleştirilmesi sonrasında D-400 Karayolu Üzerindeki Enerji Nakil Hatlarının Yer altına Alınması Projesi doğdu. İlk etapta D-400 Karayolu üzerinde eski adliye binasından başlayıp Kazanlı Kavşağı’nda sona erecek 8 km’lik yolda enerji nakil hatlarının yer altına alınması planlanıyor. Proje çerçevesinde yeni trafolar inşa edilecek ve aydınlatmalar yapılacak. Önümüzdeki süreçte Tarsus’a kadar çalışma alanının genişletilmesi düşünülen projenin ilk etabının yatırım maliyeti 30 milyon TL olarak belirlendi. Proje ile mevcut hat üzerinde faaliyet gösteren işletmelere kesintisiz enerji sağlanabilecek. Gerektiğinde uzaktan müdahale imkanı sağlayan Scada sistemi ile işletmelerin yaşadığı sıkıntılar kısa sürede giderilebilecek. Bir işletmenin trafosunda yaşanan sıkıntı diğer işletmeleri etkilemeyecek.

Aşut: “Bu altın fırsat iyi değerlendirilmeli”
Konuyla ilgili düzenlenen toplantının açılış konuşmasını yapan MTSO Başkanı Aşut, Karayollarının Mersin – Adana arası yolundaki yenilime çalışmalarıyla birlikte böyle bir fırsatın doğduğunu hatırlatarak, “Bu proje ile enerji alt yapısının yer altına alınma zorunluluğu bize bugün bu sorunu çözmek için altın bir fırsat verdi. Bütçesi hazır, kurumlar arası olumlu iş birliği hazır ve daha önemlisi siyasi irade hazır. Bu altın fırsat bir daha önümüze çıkmayabilir. Çok iyi değerlendirmeliyiz” dedi.
İşleticiliğini Enerji-SA’nın yaptığı Toroslar Elektrik Dağıtım A.Ş’nin, Mersin’in enerji kalitesi anlamında en çok sorun yaşadığı bir bölgede yapacağı yatırımların bilgilendirmesini dinlemek adına bir arada olduklarını belirten Aşut şunları söyledi:
“İş dünyası olarak görüşlerimizi ve katkılarımızı sunmak için bir araya geldik. Bahse konu bölge gerek ikamet gerekse üretim anlamında, ticaret anlamında ekonomimizin kalbi denilebilecek bir bölge. Yıllardır enerji kalitesi anlamında sıkıntılar yaşanan, sürekli kesintilerin olduğu, üretimi olumsuz etkileyen ve büyük maliyetlere yol açan enerji dalgalanmaların yaşandığı bir bölge. Belli ki artık bu alt yapı;  büyüyen işletmelerin ve büyüyen Mersin’in bu yükünü taşıyamıyor. Çözümün gündelik geçici çözümler olmadığını gördük. Ancak, köklü çözümlere bu güne kadar yeterince bütçe ayrılamaması, kurumlar arası iletişimsizlik ve anlaşmazlıklar bu sorunu bu günlere kadar taşıdı. Bugün ise projenin bütçesi hazır, kurumlar arası olumlu iş birliği hazır ve daha önemlisi siyasi irade hazır.”
Bu yatırımların bedelinin, özellikle trafo yenilenmesi veya kurulması gibi yatırım bedellerinin eskiden kullanıcılardan, sanayiciden alındığını hatırlatan Aşut, önce işletmenin harcama yaptığını yatırımın sonra geldiğini söyledi. Bu yatırımın bedelinin ise tamamen Enerji-SA tarafından karşılanacağını vurgulayan Aşut, “Bu noktada yeni yapılacak trafoların özel mülkiyet içinde kalanların tapuda kiralama şerhi ile TEDAŞ’a tahsisi bu sorunun çözümündeki en önemli adımdır” dedi.

“Ayrıcalıklı bir bölge olacak”
Bu yatırımdan sonra enerji kalitesinin arttığı, kesintisiz enerjinin sağlandığı enerji dalgalanmalarının yaşanmadığı ayrıcalıklı bir bölge olulaşacağını kaydeden Şerafettin Aşut şöyle konuştu:
“Sıhhatli bir enerji dağıtımı için bu yatırımlar gerçekten hayatidir. Bu anlamda kullanıcıların, iş dünyamızın buna gereken desteği vermesi önemlidir. Yaklaşık sekiz kilometrelik bir hattan bahsediyoruz. Üretim burada, yerleşim yoğunluğu burada, lojistikten depolamaya, inşaattan ticarete farklı sektörler burada. Bu proje ile Mersin’in kalbi yenilenecek diyebiliriz.
Projede herkesin ayrı bir hat alacak olması olağan üstü önemlidir. OSB dışında, Mersin’de böyle bir bölge yok. Bu anlamda enerjinin geldiği, toplandığı ve dağıtıldığı istasyonlara, trafolara ihtiyaç var. Bu noktada Enerji-SA’nın yapacağı bilgilendirme sonunda, tarafların akl-ı selim ve akılcı bir şekilde olumlu bir ortak paydada bulunacaklarına ve Mersin ekonomisinin önünü açacaklarına inanıyorum.”
Toroslar Elektrik Dağıtım Bölge Müdürü Tayfun Sevindik ise çalışmalar hakkında bilgi verdi. Projenin işletmelerin kaliteli, kesintisiz ve sürekli enerji alabilmesi adına büyük önem taşıdığını vurgulayan Sevindik, projenin hayata geçmesi için MTSO’nun ve işletmelerin desteğinin büyük önem taşıdığını anlattı. Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile Mersin Valisi Özdemir Çakacak’ın da projeyi yakından takip ettiğini dile getiren Sevindik, istenilen sonuçların alınabilmesi adına herkesin taşın altına elini koyması gerektiğini söyledi.

 

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER