MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

‘İstihdam Seferberliği’nde rakamlar moral veriyor… 10.04.2017 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut, İstihdam Seferberliğinde Mersin’in koyduğu hedefi aşacağını söyledi.


‘İstihdam Seferberliği’nde rakamlar moral veriyor…

Aşut’un konuyla ilgili açıklamaları şöyle:

“Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde başlatılan ve Türkiye genelindeki Oda ve Borsalarımızın da destek verdiği İstihdam Seferberliği’nde şimdiye kadar Mersin’de işe alınan kişi sayısı 20 binin üzerinde, işten ayrılanları da düştüğümüzde yaratılan net artı istihdam 7 bin 500’ü aştı.

Belki bazı çevreler tarafından bu rakam çok yüksek görülmeyebilir. Oysa sağlanan her bir istihdam, defalarca söylediğimiz gibi toplumsal huzurumuzun korunması adına önemlidir. Mersin, bu rakam ile yılsonunda ulaşmayı hedeflediği yüzde 5’lik istihdam artışı hedefini yarılamıştır. Aralık ayında yaşadığımız sel mağduriyeti nedeniyle istihdam konusunda kentimize tanınan bildirim serbestliği ve erteleme de göz önünde bulundurulursa yılsonunda hedeflerimizin çok üzerine çıkacağımızın garantisini şimdiden vermek mümkün. Ancak güzel bir çıkış yakalansa da yeterli değil. Firmalarımız bu tarihi fırsatı çok daha iyi değerlendirmeli.

Turizm sektörü için büyük bir fırsat”

Özellikle yaklaşan turizm sezonu öncesinde sağlanan bu desteklerle yaratılacak artı istihdam emek yoğun bu sektörün girdi maliyetlerinin düşürülmesi adına oldukça önemli olacak. Bu sektörlerin sağlayacağı artı her bir istihdamda işverenin işçisi adına ödemesi gereken maliyetin yüzde 37.5’i, vergisel avantajlarla birlikte yüzde 40’ı cebinde kalacak. Böylece düşük girdi maliyetiyle sezona ciddi bir rekabet avantajı ile başlayabilecek.

Bunun yanında gerek üretim sezonu önümüzdeki günlerde başlayacak olan diğer sektörler, gerekse stoklu çalışmanın rekabet avantajı sağlayacağı işletmelerimiz için de bu seferberlik, mutlaka değerlendirilmesi gereken önemli bir şans. 

Elimizden geldiği kadar yaptığımız ziyaretlerle ya da verdiğimiz demeçlerle üyelerimizi bu konudan haberdar edip daha çok kişinin bu fırsattan yararlanması adına çalışıyoruz. Geçtiğimiz aylarda Mersin Küçük Sanayi Sitesi, Tırmıl Sanayi Sitesi esnafını ziyaret edip bire bir görüşerek işletmelerimizi bilgilendirdik. Bundan sonra da bilgilendirmeye devam edeceğiz. Çünkü bu seferberlik yalnızca çalışanlar için değil işverenlerimiz için de bulunmaz fırsatlar sunuyor.

Bir kez daha hatırlatmam gerekirse her ilave istihdam için toplam kişi başı 773 TL net destek var. Bu şu anlama geliyor, asgari ücretle çalışan bir çalışanın tüm ek ödemeleri devlet tarafından karşılanıyor. Yani, bu seferberlik hem işsizliği hem de firmaların istihdam yükünü azaltıyor…

Seferberlikte şartlar kolaylaştırıldı

Şunu da belirtmemde fayda var. Yapılan son değişiklikle istihdam şartları da kolaylaştırıldı. Seferberlik ilan edildiği ilk dönemde işe alınacak personelin en az 3 ay işsiz olması şartı aranıyordu. Ancak bu kişi bir işletmede 3 aylık işsizlik dönemi içinde 2-3 gün çalışıp ayrılmış olursa 3 aylık işsizlik kuralı delinmiş sayılıyor ve destek kapsamı dışında tutuluyordu. Bu durumun yarattığı sıkıntı yeni düzenleme ile giderildi. Yeni düzenlemeye göre 3 aylık işsiz olma konusunda 10 güne kadar sigortalı çalışmalar işsizliği etkilemeyecek. Bu da işçi seçimlerinde yelpazeyi genişletecek ve daha geniş bir alternatif arasından çalışanımızı seçebilmemizin önünü açacak.

Ülkemizin büyümesi, ekonomimizin canlanmasında geçmişte olduğu gibi bugün de özel sektöre önemli görevler düşüyor. Her zaman verdiği vergilerle, dış ticaretteki gücü, cari fazlası ile ülke ekonomisine katkı koyan Mersin iş dünyası, istihdam konusunda da üzerine düşeni yapmaktadır ve yapmaya da devam edecektir.

Ülkemiz 15 Temmuz 2016’da zor bir dönemden geçmiş olabilir. Ancak ardından ekonominin canlanması adına özel sektörün güçlenmesi, sektörlerin hareketlenmesi adına atılan adımlar, verilen destekler önemlidir. İstihdamdan üretime, vergisel avantajlardan yatırım desteklerine kadar birçok alanda işverene bu dönemde büyük imkanlar tanınmıştır. Mersin olarak bu fırsatları iyi değerlendirip 2017’yi eskisinden daha güçlü bir ekonomiyle tamamlayabiliriz. Gelin hep birlikte zoru fırsata çevirelim…”


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER