MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

İlk 9 ayda ihracat yüzde 2.56 arttı 02.10.2019 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın da katılımıyla Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Akdeniz İhracatçı Birlikleri’nde (AKİB) düzenlenen ‘Eylül 2019 İhracat Rakamları Basın Toplantısı’na katıldı. Toplantıyı MTSO Meclis Üyeleri de takip etti. 


İlk 9 ayda ihracat yüzde 2.56 arttı

Eylül ayı ihracat rakamlarını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, TİM Başkanı İsmail Gülle ile birlikte Mersin’de açıkladı. Eylül ayında ihracatın 15 milyar 220 milyon dolar olarak gerçekleştiğini belirten Bakan Pekcan, “Bu sene ilk 9 aydaki ihracatımız yüzde 2.56'lık artışla 132 milyar 505 milyon dolara ulaşmıştır" dedi. Mersin'in 1 milyar doları aşan ihracat yapan iller arasında yer aldığına da değinen Pekcan, 2018 yılında 1.7 milyar dolar ihracat yapıldığını, 2019'da daha fazlasını beklediklerini söyledi.
İhracatın artmaya devam ettiğini ve ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayan Pekcan, 2018 yılında net ihracatın büyümeye katkısı yüzde 4.2 iken, 2019'un birinci çeyreğinde net ihracatın büyümeye katkısının 12.1, ikinci çeyreğinde ise 7.4 puan olarak gerçekleştiğini açıkladı.
Türkiye'nin 2018 yılı Eylül ayında yüzde 22,7’lik artışla en yüksek ihracat artışını gerçekleştirdiğini hatırlatan Pekcan, “2018 yılı Eylül ayı ihracatı ve ihracat artışında zirve yapmıştık. Bu sene onu yakaladık, biraz da geçtik. Bu sene Eylül ayı ihracatımız 15 milyar 220 milyon dolar. Bu rakam geçen ayki ihracat rakamımızın yüzde 15.7 üzerinde. Bu sene ilk 9 aydaki ihracatımız da yüzde 2.56 artışla 132 milyar 505 milyon dolara ulaşmış” diye konuştu.
Bütün olumsuz şartlara rağmen 9 aylık ihracat değerlerine bakıldığında olumlu bir artış trendi ile ihracat artışının devam ettiğini vurgulayan Pekcan, “İthalatımıza gelince. Geçen senenin aynı dönemine göre binde 1.5 oranında artarak, 16 milyar 961 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir. Ayrıca 9 aylık ithalat rakamlarımız yüzde 15.3 gibi bir gerileme ile 153 milyar 913 milyon olarak gerçekleşmiştir. Bu veriler doğrultusunda geçen senenin ilk 9 ayında 52 milyar 500 milyon dolar olan dış ticaret açığımız, yüzde 68.8 düşerek 16 milyar 400 milyon dolar olmuştur” dedi.
Türkiye’nin en fazla ihracat yaptığı ülkelerin yine Almanya, İngiltere, İtalya, Irak ve Amerika Birleşik Devletleri olduğunu söyleyen Bakan Pekcan, bu rakamlara ulaşılmasında gösterdikleri çabalar için tüm ihracatçılara da teşekkür etti.

“Teknoloji odaklı üretim ve ihracatı destekliyoruz”
29 Ağustos'ta ihracat ana planını açıkladıklarını dile getiren Pekcan, “Burada kritik alanlarda kritik yol haritamızı belirledik. Bunun dışında ihracatın finansmanı konusunda da ciddi çalışmalar yürüttük. Hedefimiz Eximbank'tan yararlanan ihracatlarda KOBİ oranını yüzde 75 seviyesine çekmek, şu anda biz yüzde 72.2 durumdayız. Bakanlık olarak teknoloji odaklı üretim ve ihracatın desteklenmesi yönünde faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bu yönde aktif çalışan serbest bölgelerimize ilave ihtisas serbest bölgeleri projesini hayata geçiriyoruz. Buralarda daha çok yüksek teknoloji ve orta yüksek teknoloji üretimi ve ihracatını destekleyeceğiz. Kısacası gelecek odaklı proaktif hedefler ortaya koyarak, bu hedefler doğrultusunda çalışmaya gayret ediyoruz" dedi.

Gülle: “Cumhuriyet tarihinin en yüksek eylül ayı ihracat rakamı”
TİM Başkanı İsmail Gülle ise, “Eylül ayında ihracatçımız 15 milyar 220 milyon dolar oldu. Geçtiğimiz yıl eylül ayı ihracat rekorunu da tekrar kırarak Cumhuriyet tarihi rekorunu gerçekleştirmiş olduk” dedi.
2019 Eylül ayı rakamlarıyla ihracat rekorunu da tazelediklerini vurgulayan Gülle, “Geçtiğimiz yıl Eylül ayında gerçekleştirdiğimiz 15 milyar 209 milyon dolarlık ihracat rekorunu da tekrar kırarak Eylül ayı bazında Cumhuriyet tarihi rekorunu gerçekleştirdik. Yılın ilk 9 aylık ihracatı 2,56 artışla 132,5 milyar dolara, son 12 aylık ihracatta ise 180,2 milyar dolara ulaştı. Bu, Yeni Ekonomi Programındaki 2019 hedefini yakalayacağımız yönünde bizi son derece motive ediyor. İhracatçılar olarak, Yeni Ekonomi Programı ile çizilen yol haritasının büyüme, istihdam, enflasyon ve cari denge beklentilerine de uygun olarak 2020 yılının ilk çeyreği itibariyle bir değişim sürecini yaşayacağını görüyoruz. Bu sene başından bu yana küresel ticaret savaşlarının ve ekonomi-politik çatışmaların negatif etkisine rağmen, ihracatımız öngördüğümüz gibi aylık performanslarını da başarıyla gerçekleştirmeye devam ediyor. Bilhassa katma değerimiz ve fiyat-kalite performansımız arttıkça daha sürdürülebilir başarıları birlikte gerçekleştireceğimize inanıyoruz” diye konuştu.
İhracat yapan firmaların sayısı 13 yıldır ilk defa ithalat yapanları geride bıraktığını kaydeden Gülle, eylül ayında bin 392 firmanın ihracata ‘merhaba’ dediğini söyledi. Otomotiv sektörünün ihracatta liderliğini sürdürdüğünü de anlatan Gülle, eylül ayında 213 ülkeye ihracat yapıldığını ve 49 ilin bu dönemde ihracatını artırdığını açıkladı. 

Eximbank faizleri 9,61 oldu
Toplantı sonrasında AKİB Bünyesinde Eximbank’ın açılışını da gerçekleştiren Pekcan, “Bildiğiniz gibi Eximbank KOBİ’lere ve orta ileri teknoloji ve yüksek teknoloji ürün ihracatı yapan firmalarımıza TL kredi vermektedir ve Eximbank’ın TL faizleri bugün itibariyle 9.61 oldu. Yüzde 10’un da altına çekmiş bulunuyoruz. Hayırlı olsun” ifadelerini kullandı. 


 


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER