MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Hisarcıklıoğlu: “Arap Birliği ülkeleri ile yatırımlar öne çıkmalı” 16.02.2018 tarihinde yayınlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu’nun başkanlığında, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut’un da aralarında bulunduğu heyet, Lübnan’da çeşitli toplantılara katılarak temaslarda bulundu. TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Arap Birliği ülkeleri ile Türkiye arasında sanayi, ticaret ve yatırımların öne çıkması gerektiğini belirtti.


Hisarcıklıoğlu: “Arap Birliği ülkeleri ile yatırımlar öne çıkmalı”

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türk iş dünyasından temsilcilerle birlikte Lübnan’da bir dizi temasta bulundu. Hisarcıklıoğlu’na eşlik eden heyette, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şerafettin Aşut da yer aldı. 
İlk ziyaret başkent Beyrut’taki Lübnan Ekonomi Bakanlığı’na gerçekleştirildi. Burada Lübnan Ticaret ve Ekonomi Bakanı Raid Huri ile görüşen heyet, daha sonra Hükümet Sarayı’nda Başbakan Saad Hariri tarafından kabul edildi. Başbakan Hariri ile görüşmede, Lübnan’ın güneyindeki Sayda şehrinde Türkiye tarafından inşa edilen, henüz hizmete açılmayan hastaneyle ilgili son gelişmeler ele alındı. Görüşmede Türk heyeti, iki ülke arasında imzalanan ancak Lübnan meclisinde onay bekleyen Serbest Ticaret Anlaşması’nı da gündeme getirdi. Ayrıca iki ülke arasındaki ticaret hacmi ve turizme dair gelişmeler değerlendirildi.
Heyet daha sonra Türk-Arap Odalar Birliği arasında ikinci kez düzenlenen toplantıya katıldı.
Toplantıda konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Türk ve Arap dünyası arasındaki ekonomik potansiyelin çok yüksek olduğunu, ancak bunun yeterince değerlendirilmediğini söyledi. Arap Birliğinin, 400 milyonluk nüfusu, 3 trilyon dolarlık yıllık üretimi ve 2,7 trilyon dolarlık dış ticaret hacmiyle müthiş bir ekonomik güç olduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, Türkiye ise 80 milyonluk nüfusu ve 850 milyar dolarlık gayrisafi milli hasılasıyla dünyanın 17’inci büyük ekonomisi olduğunu bildirdi.
Türkiye’nin dünyada en hızlı büyüyen ilk üç ülke arasında yer aldığını kaydeden Hisarcıklıoğlu,  Türkiye ekonomisinin geçen yıl yüzde 7 civarında büyüdüğünü vurguladı. 
“Kalite ve rekabeti en ön planda tutuyoruz” diyen Hisarcıklıoğlu, “Bu, Türkiye’deki ürünlerin kalitesini ve uygun fiyatta olduğunu göstermektedir. Kısacası Türkiye’de her alanda daha fazla ticaret ve yatırım yapabileceğiniz müthiş bir potansiyel var” dedi.
Türkiye ve Arap Birliği ülkeleri arasındaki ticaret hacminin 10 yılda 19 milyar dolardan 49 milyar dolara ulaştığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Ancak potansiyel bu değil. Gidilecek daha çok mesafe var. Türkiye olarak dış ticaretimizin yaklaşık yüzde 12’sini Arap Birliği ülkeleri ile yapıyoruz. Arap Birliği toplam ticaretinin sadece yüzde 2’sini bizimle yapıyor” şeklinde konuştu. Hisarcıklıoğlu, Arap Birliği ülkeleri ile Türkiye arasında sanayi, ticaret ve yatırımların öne çıkması gerektiğini de anlattı.
Toplantıdan sonra Türk heyeti, Beyrut Ticaret Odası merkezinde Lübnan Odalar Birliği yetkilileri ile bir araya geldi. TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Lübnan Ticaret Sanayi ve Tarım Odaları Federasyonu Başkanı Muhammed Şukeyr, burada TOBB ve Lübnan Odalar Birliği arasında hazırlanan mutabakat zabtını imzaladı. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER