MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu düzenlendi 08.11.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, yenilenebilir enerjinin önemine dikkat çekerek, bu noktada özellikle güneş enerjisinin ciddi fırsatlar sunduğunu belirtip, "Şehirler güneş enerjisinden en yüksek verimde faydalanılacak şekilde planlanmalı" dedi.


Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu düzenlendi

Güneş enerjisiyle ilgili farkındalık oluşturulması, bilginin yaygınlaştırılması ve yoğunlaştırılması, teknolojik yeniliklerin ve uygulamaların kazandırılması amacıyla Makina Mühendisleri Odası (MMO) adına, Mersin Şubesi tarafından bu yıl 8'inci kez Güneş Enerjisi Sistemleri Sempozyumu ve Sergisi düzenledi. Yenişehir Belediyesi Atatürk Kültür Mekezi'nde gerçekleşen Sempozyum'un açılışına Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan da katıldı. İki gün devam eden ve güneş enerji sistemlerine yönelik çok sayıda panelin yer aldığı sempozyumun açılışında, sempozyum kapsamında okullar arasında düzenlenen Solar Robotik Kodlama Projesi'nde dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi.

Tülücü: "Kaliteli güneş enerjisine sahibiz"
Toplantının açılış konuşmasını yapan TMMOB Makina Mühendisleri Odası Mersin Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Akar Tülücü, 1997'de güneş enerjisi üzerine panellerle başladıkları etkinliğin son 8 yıldır ulusal katılımlı bir sempozyuma dönüştüğünü söyledi. Oda olarak güneşi önemsediklerini vurgulayan Tülücü, "Dünyanın her yerinde güneş var. Ancak güneş alan ülkelere bakınca biz daha temiz bir güneş enerjisine sahibiz. Sadece uzun süreli güneş almamız değil, kum ya da toz fırtınası yaşamamamız nedeniyle kaliteli enerji altyapımız var" dedi. Güneş enerjisinin temiz enerji sınıfında yer aldığını hatırlatan Tülücü, çevreye zarar vermediğini, iklimi değiştirmediğini, fosil yakıtlar gibi tükenmediğini söyledi. Türkiye'nin enerjideki dışa bağımlılığını da hatırlatan Tülücü, enerji tüketimi içinde güneş enerjisi kullanım oranının yüzde 25'lere çıkarılması halinde ülke ekonomisine10 milyar dolarlık katkı sağlanabileceğini anlattı.

Yener: "Yenilenebilir enerjiye gereken ilgi gösterilmeli"
TMMOB Makina Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise Oda faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Özellikle enerji üzerine yoğun çalıştıklarını kaydeden Yener, bu alanda projeler geliştirmeleri yanında çeşitli eğitimler düzenlediklerini de anlattı. Türkiye'nin enerji politikalarını ve mevcut durumunu da değerlendiren Yener, "TBMM gündeminde olan vergi yasasıyla ilgili değişimle Elektrik Piyasası Kanunu'na yapılan ekle çevre koruma yatırımı yapmayan şirketlere 2,5 yıl süre veriliyor. Ancak bu durum yanlış elektrik üretim faaliyetlerinin durdurulmayacağı, idari para cezası verilmeyeceği, çevrenin kirletilmesi, toplumun zehirlenmesi anlamına geliyor. Güneş enerjileri, rüzgar enerjilerine gereken ilgi gösterilmeyip kömür santrallerine gösterilen bu yaklaşım çevrenin, insanların zehirlenmesine izin verilmesi anlamı taşıyor. Bu değişime karşı çıkıyoruz" dedi.

Kızıltan: "Tüketen değil, üreten olmalıyız"
Makina Mühendisleri Odası üyesi olmaktan duyduğu gururu dile getirerek sözlerine başlayan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ise şunları söyledi:
"Savaşlar bildiğimiz gibi hep enerji üzerinedir. Sermayesi, güçlü, teknolojiyi elinde bulunduran emperyalist ülkeler gelişmemiş bölgelerdeki yoğunlaşmış fosil yakıtların hakimiyetini ellerinde tutabilmek için bilimden, teknolojiden, eğitimden uzak kalan bu bölgelerdeki ülkeleri istediği gibi yönlendirip savaştırıyor. Oysa güneş enerjisi dünyanın tüm coğrafyalarında mevcut. Güneş enerjisi teknolojisi geliştirilip kullanımı yaygınlaştırılırsa belki bu tür savaşlar da olmayacaktır."
Türkiye'nin yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle güneş yönünden çok büyük avantajlara sahip olduğunu kaydeden Kızıltan, "Ancak her alanda olduğu gibi bu alanda da teknolojiyi kullanan değil, üreten bir ülke olmalıyız" dedi.  Makina Mühendisleri Odası'nın bu konuda bir teknoloji hamlesi başlatmasını isteyen Kızıltan, Oda olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını söyledi. Kızıltan, şehirlerin imar planları yapılırken, endüstri bölgeleri planlanırken de güneş enerjisinden en fazla verimi alacak şekilde planlama yapılmasını beklediklerini sözlerine ekledi.

Seçer: "Enerji verimliliği konusunda da tedbir alınmalı"
Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de Mersin'in yaklaşık 320 gün kaliteli güneş aldığını belirterek başladığı konuşmasını, "Buna rağmen güneş enerjisi kurulu gücümüz 130 güneş enerji santrali ile sınırlı. Bu, son derece yetersiz bir rakam. Ne yapabileceğimizi tartışmalıyız" diye sürdürdü. Üretimi artırmanın yanında mevcudu doğru kullanmanın önemli olduğunu da vurgulayan Seçer, doğru lamba cinslerinin seçilmesinden, doğru enerji kullanıma kadar birçok alanda verimliliğe yönelik tedbirler alınması gerektiğini anlattı.

Su: "Enerjinin çeşitlendirilmesi önemli"
Mersin Valisi Ali İhsan Su da enerji çeşitlendirmesinin önemine dikkat çekti. Enerjinin yenilenebilir olması, atık üretmemesi gibi birçok konunun gündemde olduğunu belirten Su, ülkede bu alanda önemli yatırımlar yapıldığını söyledi. Çeşitlilik bakımından da Türkiye'nin iyi durumda olduğunu kaydeden Su, "Türkiye'de hidroelektrik santraller, termik santraller, jeotermal santraller, rüzgar santralleri, doğalgaz çevirim santralleri, güneş enerji santralleri gibi çok geniş bir yelpaze var" dedi.

 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER