MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Ekvador’un iş fırsatları anlatıldı 08.12.2020 tarihinde yayınlandı

Ekvador Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Cristobal Alban, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Üyelerine iki ülke arası ticari ilişkileri değerlendirerek ülkesinin iş fırsatlarını anlattı. 


Ekvador’un iş fırsatları anlatıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) ile Ekvador Ankara Büyükelçiliği işbirliğinde Ekvador Ülke Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. İki ülke arası ticari ilişkilerin anlatıldığı toplantıda Ekvador’un yatırım fırsatları tanıtıldı. Sözlerine ülkesi hakkında verdiği genel bilgilerle başlayan Ticaret Ataşesi Cristobal Alban, “Türkiye ile Ekvador arasındaki ekonomik ilişkilerin geliştirilmesinden sorumluyum. Ülkemizde İspanyolca konuşuluyor ama ticaretin dili İngilizce. Türkiye ile 8 saatlik fark var. Para birimi ABD Doları. 17,3 milyonluk nüfusa sahip ülkemizin GSYİH’si 72 milyar 78 milyon dolar” dedi. Toplantının iki amacı bulunduğunu, birisinin Ekvador ve Mersinli şirketler arasında bağlantı kurmak, ikincisinin ise Ekvador’daki iş fırsatları halkında bilgi aktarmak olduğunu kaydeden Alban, “Mersin bizim için önemli stratejik bir ortak çünkü ülkemizin birçok ürünü Mersin Serbest Bölge’ye iniyor ve oradan Ortadoğu ülkelerine dağıtılıyor. Bu nedenle Mersinli şirketlerle bir araya gelmek bizim için önemli” dedi. 
Ekvador’da 2009 – 2019 yılları arasında yabancı yatırımın yüzde 37 büyüdüğüne dikkat çeken Alban, 2019 verilerine göre kişi başı GSYİH’nın 4 bin 172 dolar olduğunu bildirdi. İşsizlik oranının 2020 Eylül verilerine göre yüzde 66.6 olduğunu kaydeden Alban, “Pandemi gibi zor bir dönemde bu oran oldukça önemli. Yıllık enflasyon oranımız ise -0,91 ile Latin Amerika’daki ülkeler içinde en düşük oran. KDV oranımız ise yüzde 12” dedi. 
Ülkede 4 uluslararası, 10 sınır ötesi ve 8 de yurtiçi havalimanı bulunduğunu bildiren Alban, 4 tane önemli limanları bulunduğunu, karayolu altyapısının da her geçen gün geliştiğini 10 bin 200 km’lik yeni yol inşaatı yapıldığını söyledi. 

Petrol en önemli gelir kaynağı
En önemli gelir kaynaklarının petrol olduğunu ve gelirin yüzde 39’unun petrol ihracatından elde edildiğini bildiren Alban, ayrıca karides, muz, kakao ve kahvenin de önemli ihraç kalemleri arasında yer aldığını dile getirdi. Alban, yaklaşık 820 milyon dolarlık dış ticaret fazlaları bulunduğunu aktardı. 
Ekvador’dan Türkiye’ye ağırlıklı olarak taze muz, ahşap ürünleri ve kahve gönderildiğini ifade eden Alban, Ekvador’un ise Türkiye’den en fazla demir ve çelik borular, dizel araçlar ve makine parçaları ithal ettiğini açıkladı. 
Ekvador’un en büyük muz ihracatçısı ülke olduğunu kaydeden Alban şunları söyledi: 
“Dünya toplam muz ihracatının yüzde 22.6’sını gerçekleştiriyoruz. Türkiye 2019’da 232 milyon dolarlık muz ihraç etti. Aynı zamanda balsa adı verilen bir ahşap ürününün de dünyadaki en büyük ihracatçısıyız. Türkiye’ye henüz girmeyen ama güçlü olduğumuz ürünler de var. Bunların başında kakao çekirdeği geliyor. Dünya üretiminin yüzde 65’ine sahibiz. Son yıllarda karides üretimimiz de muzun önüne geçmeye başladı. Dünyanın ikinci büyük beyaz bacaklı karides üreticisiyiz. Konserve ton balığında da dünyanın ikinci büyük ihracatçısıyız. Kinoa ve tropikal meyvelerimizi de öne çıkan ürünlerimiz arasında sayabilirim.”

Yatırım ortamı
Dünyaya açılmış bir ülke olduklarını, 20 ülke ile çifte vergilendirmeyi önleyecek ticaret anlaşmaları bulunduğunu bildiren Cristobal Alban, Ekvador’a yatırım yapacaklar için genel teşvikler, öncelikli sektör teşvikleri, özel ekonomik kalkınma bölgelerine yönelik teşvikler ve kamu özel ortaklık teşvikleri bulunduğunu söyledi. Tarım, ormancılık ve işlenmiş orman ürünleri, metal, eczacılık, turizm, dış ticaret, enerji gibi sektörlerde yapılacak yatırımların gelir vergisinden muaf tutulduğunu ifade eden Alban, öncelikli sektörler olarak belirlenen bu sektörler için vergi muafiyetinin 12 yıl, büyük şehirler dışında yapılacak yatırımlar için yine 12 yıl, sınır şehirlerine yapılacak yatırımlar için 15 yılı kapsadığını da sözlerine ekledi. 

 

 

Ekvador Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Cristobal Alban'ın SUNUMU 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER