MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’dan Mersin’e açık çek  28.10.2018 tarihinde yayınlandı

İhtisas sanayi siteleri ile kent ekonomisini canlandırmak isteyen Mersin’e Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, açık çek verdi. “Siz aradığınız özellikteki araziyi bulun biz tahsis edelim” diyen Kurum, “Yapanın da işletenin de milletin de kazanacağı işlerin hepsinde varız. Hazine arazilerini şehrin ihtiyaçları doğrultusunda kullanabiliriz” dedi. 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum’dan Mersin’e açık çek 

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ak Parti Mersin Milletvekilleri ve bürokratlarla birlikte Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret etti. MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Meclis Başkanı Hamit İzol, Meclis Divanı ve Yönetim Kurulu Üyeleriyle bir araya gelen Bakan Kurum, kentin ihtiyaçlarını dinleyerek önümüzdeki süreçte neler yapmayı planladıklarını anlattı. Görüşmede en çok üzerinde durulan konu yeni yatırım alanları oldu. Yatırım yapılması istenen alanların kent dinamikleri tarafından tespit edilmesi halinde mera vasfını yitirmiş alanların hazineye aktarılabileceğini, Milli Emlak aracılığıyla da tüm kamu arazilerinin yatırıma tahsis edilebileceğini bildiren Kurum, proje ile bakanlığa gelip sektör temsilcilerinin konunun takipçisi olması gerektiğini vurguladı. 
Bir diğer öne çıkan konu ise Millet Bahçesi oldu. 110 dönüm alanda Millet Bahçesi kurulacağını açıklayan Bakan Kurum, gelen talep üzerine, Oyak’a ait arazinin de Milli Savunma Bakanlığı’ndan çıkarılması halinde tahsisini yaparak Millet Bahçesi’ne dahil etme ve bu bahçe ile Çamlıbel’i de canlandırma sözü verdi. 

Kızıltan, kentin ihtiyaçlarını Bakan Kurum’a iletti
Kent adına ilk sözü alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, müteahhitlerin sorunlarından kentin ihtiyaç duyduğu yatırım alanlarına kadar pek çok noktaya değindi. Sözlerine İmar Affı’nın 31 Aralık’a kadar uzatılmasına teşekkür ederek devam eden Kızıltan, taleplerini 9 başlıkta şöyle sıraladı: 
1 – İmar Affı süresi uzatıldı ancak ödemelerin de taksitlere yayılması noktasında talep var. 
2 – Mersin Serbest Bölgede ülkenin ilk serbest bölgesi ve bu nedenle farklı bir mevzuatı bulunmakta. Bölgenin altyapısı Hazine’ye üst yapısı ise kullanıcılara ait. Bu nedenle imar barışından Mersin Serbest Bölge yararlanamıyor. Yaklaşık 500 firmamız var ve bu firmalarımızın da yararlanmasını talep ediyoruz. 
3 – Anahtar teslimi yapım işlerinde oluşan maliyet artışı yüklenici firmaları zor duruma düşürüyor. Zamlar nedeniyle oluşan fiyat farklarının karşılanabilmesine yönelik Fiyat Farkı ya da Tasfiye Kararnamesi çıkarılması talebi var.
4 – Kentin Çevre Düzeni Planı ya da İmar Planı yapılırken sanayiciden çiftçiye, esnaftan öğrenciye, ev hanımına kadar ihtiyaçlar tasarlanmalı. Şu anda Mersin’de en büyük ihtiyaç sektörel ticaret ve sanayi siteleri. Nakliyecilerin çok acil yere ihtiyacı var. Mermer ticareti yapan firmaların, inşaat malzemesi satıcılarının sektörel sitelere ihtiyacı var. Bunlar toparlanırsa şehrimiz de düzenli hale gelecek. 
5 – Tarım kenti olunca zirai ilaç atık ve ambalaj atığımız da kentte ciddi sorun oluşturuyor. Bunların toplanmasına ya da takibine yönelik bir sistem oluşturulmasına ihtiyacımız var. 
6 – Kentsel dönüşüm binalar bazında yapılıyor. Ada bazına dönüştürebilirsek şehirlerimizi kurtarabiliriz. Hem yolları genişletiriz, yeşil alanları otopark ihtiyacını giderebiliriz.
7 – Mersin yağış alan bir bölgede. Dere yatağı ıslahına belediye bütçesi yetmiyor. Bu konuda da destek bekliyoruz. 
8 – Milli Emlak’ın taşınmazlarının kiralama yöntemleri yeniden gözden geçirilebilir. Mesela şu anda ben yatırımcı olarak bir yer buluyorum pazarlıkla orada yatırım yapıyorum. Bunun yerine Milli Emlak Müdürlükleri’nin yatırımcıya ayrılacak alanları tespit edip ihaleye çıkılması talebimiz var. 
9 – İnşaatta kaliteyi artırmak için müteahhitlere zorunlu kriter ve meslek standardı oluşturulmasına ihtiyaç var.” 

Kurum: “İlleri ziyaret edip sorunlarına yerinde çözüm üretiyoruz”
Yeni sistemde tüm bakanlıkların özel sektör mantığı ile hareket ettiğini vurgulayan Bakan Kurum, “Özel sektörden gelen bir kardeşiniz olarak masanın diğer tarafı dediğimiz sorunları kendi çapımızda bildiğimizi düşünüyoruz. Ama eksiklerimiz mutlaka var. Bürokrasiyi en aza indirip sorunları hızlı çözebilmek adına ekibimizle birlikte şehirlerimizi gezip sorunları yerinde dinlemeyip çözmeye gayret ediyoruz. Bugüne kadar 20’nin üzerinde şehrimizi ziyaret ettik ve gördüğümüz sorunları gidermeye çalıştık” dedi. Ardından Başkan Kızıltan’ın taleplerine yanıt veren Kurum, şunları söyledi: 
1 – Kentsel dönüşüm ve imar affında faiz indirimine gittik. İmar Barışı ödemeleri için bankalarla anlaşmamız faizde yüzde 1.35. Bankalar kredileri bu faiz oranıyla kullandırmak durumunda. Enflasyon farkını her türlü almamız gerekiyor. Şu anda faiz enflasyon farkından iyi. Faiz indirimi kaçırılmamalı. 
2 – Anahtar teslim işlerde fiyat farkı ya da tasfiye kararnamesi şu anda gündemimizde yok. Ancak bu hiç olmayacak anlamına gelmemeli. Sektörlerimiz ekonomik bir savaş içinde olduğumuzu göz ardı etmemeli. Fiyat farkının verilmesini biz sizden çok istiyoruz ama önceliklerimiz arasında şu anda yok. 
3 – Sanayi siteleri kurulması noktasında Milli Emlak Arazilerinin tahsisi ile ilgili konuya gelince. Devlet bundan sonra tüccar gibi bakacak. Milli Emlak’ta Hazine adına kayıtlı ne kadar arazi varsa bu şehirde ihtiyaç duyulan alanlarda kullanılacak. Bu alan turizm alanı, bu alan tarım alanı, burada sanayi olsun deyin. Şu üretimi yapmak istiyoruz deyin. Biz tüm tekliflere açığız. İsterseniz birlikte de yapabiliriz. Cari açıktaki kalemleri tespit ederek bu ürünleri belirleyebiliriz. Aynı şekilde mera vasfını yitirmiş alanları valilik mera vasfından çıkararak hizmetinize verebilir. 
4 – Zirai ilaçların atıklarının toplanması konusu yerel yönetimlere ait. Bu konuda da ilgili cezai işlemler başlatılabilir. 
5 – Kentsel dönüşüm konusunda çalışıyoruz. Kanunda bir takım eksikler var. Üzerinde çalışılıyor. Teknik yeterliliği sağlayan firmaların kentsel dönüşüme girmesi gerekiyor. Müteahhitlerin yeterliliğine dair sınıflandırma cetveli yaptık. Teknik yeterlilikler ayrılacak. Günümüzde kentsel dönüşüm mağdurları oluşmaya başladı. Bunun önüne geçmek istiyoruz. Ada bazlı projelere gelince şehre uygun dönüşüm projeleri yapmak istiyoruz. Mersin bu noktada avantajlı ki başlamış kentsel dönüşüm projesi yok. 
6 – Dere ıslahlarına yönelik de eylem planı hazırlayacağız. Şu anda şehirlerde işgaller çok fazla var. Derelerin üzerinde dahi binalar var. Önümüzdeki süreçte bu binaları yıkacağız.” Bakan Kurum, diğer talepleri ise ilgili bakanlıklarla ve kurumlarla görüşerek değerlendireceklerini bildirdi.”  


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER