MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Çek Kanunu’nun getirdiği yenilikler anlatıldı 29.03.2017 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) çek kullanımında yaşanabilecek aksaklıkların önüne geçilmesi adına üyelerini Çek Kanunu’nun getirdiği yenilikler hakkında bilgilendirdi.


Çek Kanunu’nun getirdiği yenilikler anlatıldı

MTSO, Çek Kanunu’nda yaşanan değişiklikler nedeniyle karşılaşılacak sorunların giderilmesi adına ‘Çek Kullanımından Kaynaklanan Güncel Sorunlar Konferansı’ düzenledi. Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi İcra ve İflas Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Deynekli ile Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Arslan, MTSO üyelerini konuyla ilgili bilgilendirdi.
Konferansta 5941 Sayılı Çek Kanunu’nun getirdiği yenilikler, çekin karşılıksız kalmasının hukuki sonuçları, çekte sahtecilik ve tahrifat, çekte zaman aşımı gibi konular ele alındı. MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Nuh Yükselgüngör konferansın açılışında yaptığı konuşmada ticari hayatta en çok çek kullanımından kaynaklı sorunlar yaşandığını hatırlatarak “Bu nedenle organizasyonu önemsiyoruz” dedi. Mersin Baro Başkanı Ali Er de açılış konuşmasında konunun önemine dikkat çekerek, “Ticari alanda da uygulama alanında da faydalı olacağını düşündüğümüz bu konferansın hayırlı olmasını diliyorum” ifadesini kullandı. 
Ardından söz alan Bahçeşehir Üniversitesi Hukuk Fakültesi İcra ve İflas Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Adnan Deynekli, çekin günlük ve ticaret hayatında kullanımından kaynaklanan sorunlar yaşandığını belirterek, çeke ilişkin düzenlemeler, çekin unsurları ve uygulamadan kaynaklanan sorunlar hakkında bilgi verdi. 
Karşılıksız çek, çekte zaman aşımı gibi konulara değinen Hacettepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Çetin Arslan ise bu alanlardaki yeni düzenlemeleri anlattı. 
Geçmişte çekte vade bulunmadığı, ibraz edilmesi durumunda ödenmesi gerektiği hatırlatılan konferansta yapılan değişikliklerle yazılı vadeden önce ibraz edilememe şartının getirildiği, bu yönüyle de çekin ödeme aracı olarak kullanılması yanında kredi aracı olarak da görülmeye başlandığı vurgulandı. Karekodlu çek uygulamasına da değinilen konferansta şu bilgiler verildi: 
“Yeni düzenleme ile 31 Aralık 2016 tarihinden itibaren verilen çeklerde her çek yaprağının karekodunun olması zorunlu hale geldi. Karekodu olmayan çekler diğer unsurlar olsa bile çek olarak nitelendirilemez. Karekodlu çekte çekin sağ üst köşesinde düzenleme yerinin ve tarihinin bulunduğu yerin sol kısmında kare şeklinde bir karekod yer almaktadır. Çek hamili, çek yaprağı üzerinde yer alan karekodu, akıllı cihazlarına indirdiği Findex Uygulaması ile okutarak, çek yaprağının doğruluğuna ve keşidecinin geçmiş çek ödeme performansını gösteren özet bir çek raporuna ulaşılabilecektir. Aynı zamanda çek metninde bir silinti, kazıntı, tahrifat veya bir başka kimyasal sahtecilik varsa, bunlar da çek üzerindeki karekodun, Findex Uygulaması’nda okutulması suretiyle tespit edilecektir.”


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER