MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Bölge kentlerinin sorunları masaya yatırıldı 09.03.2018 tarihinde yayınlandı

Tarihi Kentlerden Günümüze – Akdeniz Mavisinden Yaşanabilir Yeşil Şehirlere konu başlıklı son oturumun Moderötürü Forum İstanbul Başkanı Haluk Sur oldu. Geleceğin yeni yaşam ve iş alanları nasıl şekillenmeli? Nice medeniyetlere ev sahipliği yapmış topraklarda, kültürel ayak izlerini kaybetmeden geleceğin ihtiyaçlarına cevap verecek bir dönüşüm için yerel yönetimlerin çözümleri nasıl olacak? Kültür öncelikli ekonomiye nasıl boyut kazandırılacak? Sorularına yanıt arandı. Son oturumun konuşmacıları ise; Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş ile Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik oldu.


Bölge kentlerinin sorunları masaya yatırıldı

Kocamaz: “Kentin gelişimi için paydaşlarla hareket edilmeli”
İlk sözü alan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, konuşmasına kentin yoğun göçle gelen artan nüfusuna dikkat çekerek başladı. Göçle gelen nüfusa yeterli altyapı hazırlanamaması nedeniyle çeşitli zorluklar yaşandığına işaret eden Kocamaz, “Bu nedenle Mersin yıllardır istihdam sorunu ile anılmaktadır” ifadelerini kullandı. Mersin’deki arazinin büyük bölümünün tarım arazisi olması nedeniyle yatırım alanı açmakta zorlandıklarına da değinen Kocamaz, göreve geldikten sonra önceliği 1/100.000’lik imar planına, ulaşım sorununu çözmek adına ulaşım altyapısını düzenlemeye, turizmi geliştirmek için denizlerin temizlenmesine, arıtmaya verdiklerini anlattı. Yatırım alanı ve ulaşım altyapı sorununun çözümlenmesi ile birlikte yatırımların artacağını, paralelinde de istihdam sorununun çözüleceğini kaydeden Kocamaz, kentlerin geleceğini belediyelerin tek başına yönlendiremeyeceğini kentin paydaşları ile birlikte hareket edilmesinin büyük önem taşıdığını söyledi. 

Sözlü: “Akdeniz artık yatırıma hazır”
Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü ise Adana’da yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akdeniz’in artık yatırıma hazır olduğunu vurgulayan Sözlü, Marmara Bölgesindeki yatırımcıları Akdeniz Bölgesi’ne yatırıma davet etti. Ülkenin ekonomik kalkınması için Akdeniz Bölgesi’nin üzerine düşen görevleri yerine getirdiğini ifade eden Sözlü, “Bölgenin kendi potansiyelini değerlendirmekten öte yeni fırsatları ortaya koymak, yatırımcıya cazip bir şehir ortaya koymak için çalışıyoruz” dedi. Bunun için ulaşım altyapısını genişlettiklerini ve yeni yatırım alanları oluşturduklarını belirten Sözlü, 25 bin dönüm arazinin yatırıma açılması için ilgili bakanlığa teklif sunduklarını, bu alanda yatırım yapılması halinde bölge ihracatına önemli katkılar sunma imkanı yakalayacaklarını söyledi. Yeni sektörel sanayi siteleri üzerinde çalıştıklarını da belirten Sözlü, bu sayede sektörel gelişimlerin sağlanıp bölge refahının artacağını anlattı.

Karalar: “Belediye başkanlarının kentleri tanıtma görevi var”
Seyhan Belediye Başkanı Zeydan Karalar, Adana’nın göçle gelen yapısına dikkat çekerek kentin gelişmesi, işsizlik sorununun önüne geçilmesi adına yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi verdi. Belediye Başkanlarının fabrika açıp istihdam sağlayamayacağını, bu nedenle kentlerin tanıtımına ağırlık verip turizm gelirini artırabileceğini belirten Karalar, turizm gelirinin artmasının da istihdama ciddi bir katkı sağlayacağına dikkat çekti. Bu misyonla çalıştıklarını kaydeden Karalar şunları söyledi:
“Adana çok ciddi bir tarım kenti, sanayi kenti, kültür kenti ancak Adana’daki kültür mirasını bırakın Türkiye’nin, dünyanın bilmesini, Adana’da yaşayan halkın kendisi çok iyi bilmiyor. Biz de turizm elçisi olarak kentimizi tanıtmaya odaklandık. Geçtiğimiz günlerde İstanbul’da Adana yemeklerinin tanıtımını gerçekleştirdik. Adana yemeği denince akla bir tek kebabı geliyor oysa yoğurtlu dolması, Adana tavası, yüksük çorbası gibi çok sayıda yemeği var. Biz çalışmalarımızı önümüzdeki süreçte de tanıtım ağırlıklı sürdüreceğiz.”

Kara: “Bölgede dayanışma artmalı”
Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara Akdeniz Ekonomi Forumunun uzun yıllardır planlandığını ve bugüne kısmet olduğunu söyledi. Bu forumun gerekliliğinin yıllar önce ortaya çıktığını vurgulayan Kara, bugüne kadar bölge ekonomisi konuşulurken Antalya’nın bölgenin dışında bırakılıp, kendi değerleriyle ve kendi sahip olduğu avantajlarıyla dünya turizmine açılarak kendisine has yönetim biçimiyle yönetildiğini, onun dışında kalan Akdeniz kentlerinin ise hak ettiği gelişimi gösteremediğini söyledi. Bu sıkıntının aşılması için birlikte hareket etmenin büyük önem taşıdığını vurgulayan Kara, Gaziantep, Kayseri, Konya gibi büyük bir havzanın bir arada yaşadığını bu kentlerin Adana, Mersin, Osmaniye ile dayanışma halinde hareket edip ilişkilerini iyi koordine edip birbiriyle yarışmak yerine sinerji oluşup güçlerini birleştirip birbirini tamamlayabileceğini söyledi. 

Lütfi Savaş: “Hatay’ın rekabet edebileceği alanlara yoğunlaştık”
Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfi Savaş, 6,5 yıldır Ortadoğu kaosundan olumsuz etkilendiklerini, önce psikolojik ve sosyal alanda başlayan sıkıntıların 2012 yılından bu yana derin şekilde ekonomide de kendisini hissettirdiğini söyledi. Ekonomik sıkıntıları aşmak adına neler yapabileceklerini araştırdıklarını dile getiren Savaş şöyle konuştu:
“İlk olarak savaşın gölgesindeki Hatay’ın rekabet edebileceği alanları araştırdık. İki önemli ilçemiz İskenderun ve Dörtyol dışında sanayide gelişen rekabet edebilecek, ihracat yapabilecek ilçemiz yok. Kalan 13 ilçe tamamen tüketim ekonomisine dayalı. Biz de Hatay’ın kültürel miraslarından yola çıkıp gastronomi turizmine yöneldik ve 600 çeşit yemeğimiz üzerinde durduk ve BM’den tescilli gastronomi şehri olduk. Bununla birlikte yine turizmi geliştirmek adına EXPO 2021’e talip olup kazandık. Ardından kadınlarımızı çiçek yetiştirme konusunda destekledik, arkeopark projesi başlattık ve turizmi canlandırmaya çalıştık.”
Haydo isimli bir de şirket kurduklarını anlatan Savaş, hızlı deniz otobüsü ile Mersin’e, Kıbrıs Gazimagusa’ya ve Lübnan’a seferler başlatacaklarını, böylece kent turizmini canlandırmak istediklerini söyledi. 

Çelik: “Kayseri insanı bölgesini cazibe merkezi haline getiriyor”
Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik de şehrinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi. Akdeniz Bölgesi’nin Kayseri için büyük önem taşıdığını anlatan Çelik, Mersin’den yüklenen ihraç ürünlerinin yüzde 15’e yakınının Kayseri’den geldiğini söyledi. Akdeniz’le bütünleşmiş durumda olduklarını belirten Çelik, ardından Kayseri hakkında bilgi verdi. 
Kayseri’nin köklü bir tarihi geçmişe sahip olduğunu, 1500’den fazla tescilli tarihi eseri bulunduğunu bildiren Çelik, “Kıt imkanlarla kendisini kurmuş bir şehiriz. Hiç boş durmamış sürekli üretip ürettiğini satmış ve kendisini geliştirmiş bir şehir. Kendisini geliştirirken planlı bir gelişim göstermiş, doğasını, yeşilini korumuş bir şehiriz” diye konuştu. 
Kayseri’nin yeşilini, doğasını koruduğuna da dikkat çeken Çelik, planlı bir şehir olduklarını, limanları, yer altı zenginlikleri ya da sulu tarım arazileri bulunmamasına rağmen girişimci insan gücüne sahip olduklarını, bu nedenle de üretip ürettiklerini satmayı tercih ettiklerini söyledi. 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER