MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda Türkiye’den ilk tren yola çıktı  29.11.2017 tarihinde yayınlandı

Tarihi Demir İpek Yolu’nu canlandıracak olan Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Hattı ile Türkiye’den Azerbaycan’a giden ilk tren Mersin’den hareket etti. 4 ülkeye uğrayacak olan trenin, 4 gün sonra Azerbaycan-Bakü’ye 7 gün sonra ise Türkmenistan-Akşabaat’a varması planlanıyor. 


Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nda Türkiye’den ilk tren yola çıktı 

Bakü’de 30 Ekim’de açılışı gerçekleştirilen Türkiye – Gürcistan – Azerbaycan arasındaki demiryolu bağlantısını sağlayan Bakü-Tiflis-Kars Demir Yolu Hattı’nda Türkiye’den ilk tren Mersin Yenice Tren İstasyonu’nda düzenlenen törenle yola çıktı. Uğurlama törenine Mersin Valisi Ali İhsan Su, TCDD Taşımacılık A.Ş. Genel Müdürü Veysi Kurt, Kazakistan Demiryolları Multimodal Taşımacılar Müdürü Nurzhan Alpyspekov, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, Arkas Lojistik Genel Müdürü Onur Göçmez ile davetliler katıldı.  
Yenice istasyonundan Azerbaycan’a uğurlanan 16 vagonlu trende, 32 konteyner içerisinde 650 ton soya küspesi ve seramik yapıştırıcısı taşınıyor. Toplam 2 bin 100 kilometre yol katedecek olan trenin, Bakü’ye 4 günde ulaşması bekleniyor. Trenin toplam seyir süresinin ise yaklaşık 96 saat olması planlanıyor. 
İlk etapta yıllık 1 milyon yolcu ve 6 buçuk milyon ton yük taşıyacak hattın 2034’e kadar taşıma kapasitesinin, 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması hedefleniyor.  Ekonomik ve uluslararası ilişkiler açısından bölgesel zenginliğe katkı sağlaması planlanan 838 kilometre uzunluğundaki hattın Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ve 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. 

Su: “Ticaretimiz daha da hızlı gelişecek”
Törende konuşan Vali Ali İhsan Su, tarihi bir gün yaşandığını söyledi. Azerbaycan’a yapılan ilk sefer olması nedeniyle toplandıklarını belirten Su,  “İnanıyorum ki bundan sonra ticaretimiz daha hızlı gelişecek ve karşılıklı çok daha seri adımlar atacağız. Ben bu hizmetlerin hakikaten ülkemiz açısından büyük öneme sahip olduğunu vurgulamak istiyorum” dedi.

Kurt: “Mersin ve Bakü 70-80 saatte birbirine bağlanacak”
TCDD Taşımacılık Genel Müdürü Veysi Kurt ise, Türkiye’den Azerbaycan’a ve Türkmenistan’a ilk ihracat trenini Mersin Valisi, Mersin sanayicisi ve Kazakistan’dan Azerbaycan’dan gelen misafirlerle birlikte gönderdiklerini söyledi. Bu trenin başlangıç olması adına çok önemli olduğunu vurgulayan Kurt, “Sanayicimiz ve ihracatçımız açısından bu çok önemli bir zaman dilimi. Mersin bu tren ile Bakü’ye 70-80 saat gibi kısa bir sürede bağlanmış oluyor. Yük taşımacılığında, lojistikte bu kadar kısa sürede Mersin ve Bakü’yü birleştirmek ve bir yükü oraya taşıyabilmek çok önemli. Bu tren şu an yükleri itibariyle 32 tane konteyner içeriyor. Yüklerimiz içerisinde tarımsal ürünler inşaat malzemeleri olacak” ifadelerini kullandı.
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER