MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Akdeniz Kent Araştırmaları Kolokyumu’nun 5.si başladı 22.10.2014 tarihinde yayınlandı

Mersin Üniversitesi Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi (Center for Mediterranean Urban Studies - Cemedus) tarafından, 2002'den bu yana her üç yılda bir düzenlenen Akdeniz Kent Araştırmaları Kolokyumu’nun beşincisi, Mersin Üniversitesi ev sahipliğinde bugün başladı.


3-25 Ekim 2014 tarihleri arasında gerçekleşen kolokyumun bu seneki teması "Akdeniz Liman Kentlerinin Dönüşümü: 19. ve 20. Yüzyıllar" (The Transformation of Mediterranean Port Cities: 19th_and_20th Centuries). Akdeniz liman kentlerinin geçirdiği değişimi tartışmayı amaçlayan kolokyum, başta mimarlık ve şehircilik alanından olmak üzere farklı disiplinlerin katılımına açık olarak İngilizce ve Türkçe dillerinde gerçekleştirilecek.

Mersin Üniversitesi Uğur Oral Kültür Merkezi'nde yapılan kolokyumun açılış konuşmasını yapan Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi Müdürü Doç. Dr. Tolga Ünlü, "Merkezimiz, Akdeniz Coğrafyası başta olmak üzere ulusal ve uluslararası düzeyde araştırmalar yaparak bilgi ve belge birikimini sağlamayı amaçlıyor. Bunun yanısıra bilimsel araştırma programlarıyla ilgili kurumlarla ve yerel yönetimlerle işbirliğini hedefliyoruz. İlkini 2002 yılında gerçekleştirdiğimiz kolokyumun, beşincisini kentlerin dönüşümü temasıyla düzenliyoruz. Etkinliğimiz, isim olarak değişim ve dönüşümün tartışılmasını, alt tema olarak Akdeniz ülkelerinin modernleşme süresince, özellikle 19. ve 20. yüzyılda yaşanan değişim ve dönüşümü ortaya koymayı hedefliyor. Liman kentlerinin sadece mekansal değişimlerinin değil, ekonomik ve sosyal yönden değişimlerini de ortaya koymak istiyoruz. Lizbon, Barselona, Cenova, İskenderiye, Selanik, İzmir ve tabi ki Mersin gibi liman kentleriyle ilgili sunumlar olacak. Bu sunumlarda, kentlerin dönüşümü hakkında ortaklıkları, farklılıkları öne çıkarıp, bir sonuca ulaşacağımızı düşünüyoruz. Merkez olarak elde edeceğimiz sonuçları, ilgili makamlarla ve bütün kamuoyu ile paylaşacağız" dedi.

Mersin Üniversitesi Akdeniz Kent Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Tamer Gök’ün hoş geldiniz konuşmasının ardından kürsüye çıkan Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü Dekanı Prof. Dr. Cânâ Bilsel, "Etkinliğin uzun soluklu ve Akdeniz Kentlerine faydalı olmasını diliyorum. Akdeniz; tarih öncesinden bugüne, uygarlıkların buluştuğu, beraber yaşadığı, savaştığı, ticaret yaptığı bir bölge. Üç kıtayı hem ayıran hem de birleştiren bu bölgenin 19. ve 20. yüzyıldaki dönüşümlerini araştıracağız. Kolokyumun gerçekleşmesinde emeği ve desteği olan herkese teşekkür ederim" diye konuştu.

Akdeniz’in sadece bir bölgenin, bir coğrafyanın adı olmadığını belirten Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kasım Tanrıöver ise şunları söyledi; "Akdeniz sadece bir denizin adı da değildir. Akdeniz; İnsanlığın başladığı; Medeniyetlerin doğduğu yerdir. Her şeyin değiştiği ve yenilendiği Akdeniz’de değişmeyen tek şey ise; Akdeniz’in hala; ticaretin, medeniyetin, zenginliğin ve evrensel insanlık değerlerinin merkezi olmasıdır. Dünya deniz ticaretinin üçte biri Akdeniz’de yapılıyor. Dünyada şehirlerde yaşama oranı %50; Akdeniz’de ise %70’dir. Dünyada cep telefonu kullanma oranı %60 iken; Akdeniz’de %90’ı aşmaktadır. Dünyada internet kullanma oranı %25 iken; Akdeniz’de %40’a yakındır. Akdeniz dünya ticaretini değiştiren ve dönüştüren yerin adıdır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak son altı yıldır Akdeniz’in en önemli oluşumlarından birisi olan, Akdeniz’de kıyısı bulunan 22 ülke ve 220 Ticaret ve Sanayi Odasının üye olduğu Akdeniz Ticaret ve Sanayi Odaları Birliği - ASCAME’nin Sanayi ve Lojistik Komisyonu Başkanlığını yaptık. Akdeniz için projeler ürettik. Bu anlamda Mersin Ticaret ve Sanayi Odası olarak Mersin’in bir Akdeniz liman kenti olmasının değerini çok iyi biliyoruz. Mersin'in bir liman kenti olma vasfını yitirmemesi adına yapılan çalışmaların ya öncüsü ya da bir paydaşı olmaya çalışıyoruz. Bu çalışmaları destekliyoruz. Organize edenlere, katkıda bulunanlara, Mersin Üniversitemiz Rektörlüğü ve Mimarlık Fakültemiz başta olmak üzere, tüm katılımcılara teşekkürlerimizi sunuyorum."

Toplantıda ayrıca Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan ve Akdeniz Belediye Eş Başkanı Yüksel Mutlu da birer konuşma yaptı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER