MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

4. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi başladı 18.09.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol, Türk ve Iraklı iş insanlarını buluşturan, 4. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi’ne katıldı. Zirve kapsamında gerçekleştirilen ikili görüşmelere, MTSO Yöneticilerinin yanı sıra Mersinli ve Iraklı iş insanları da katıldı.  


4. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi başladı

Türkiye-Irak Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TISİAD) organize ettiği, 4. Türkiye-Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi, Covid-19 önlemleri eşliğinde başladı. 20 Eylül’e kadar sürecek zirve kapsamında Irak’lı katılımcılar, Mersin’in önemli ticaret noktalarını ziyaret etme imkânı da bulacak. Covid-19 Pandemi süreci nedeniyle yaşanan ekonomik kayıpların telafi edilmesi adına düzenlenen Zirveyle, iki ülke arasındaki ticaret hacminin 20 milyar dolara çıkarılması hedefleniyor.

Kızıltan: “Ekonomi durmuyor, hareket ediyor”
Açılışta konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, zirvenin iki ülke arasındaki ticaret ve dostluğun gelişmesine vesile olmasını umduğunu söyledi. Etkinliğin pandeminin gölgesinde gerçekleştiğine değinen Kızıltan, “Dünyada ekonomi durmuyor, hareket etmek zorunda. Bu anlamda Türkiye ve Iraklı iş insanlarının bir araya gelerek ticaretlerini geliştirmesi, yeni bağlantılar kurması bölgemiz adına önemli olacaktır” dedi. 
Covid-19 tedbirlerine de dikkat çeken Başkan Kızıltan, maske, mesafe ve hijyen kuralını hatırlattı. 
Zirve kapsamında düzenlenen ikili iş görüşmelerine; MTSO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Cem Bucuge, Yönetim Kurulu Üyeleri Yasemin Taş, Çetin Kanar, Yalçın Darıcı, Ahmet Belice ve Nedim İkanç ile Mersinli iş insanları katıldı. Irak heyetinden ise, Irak Kürdistan Bölgesi Yönetimi (IKBY) Bölge Bakanı Aydın Maruf ile Süleymaniye, Duhok ve Kerkük Valilerinin yanı sıra Irak’ta faaliyet gösteren Ticaret Odaları Federasyonu, Sanayi Odaları Federasyonu, Müteahhitler Birliği Federasyonu, Irak İşadamları Birliği Genel Merkezi’nden çok sayıda iş insanı ve Iraklı bürokrat katıldı. Türkiye ve Irak’ın Covid-19 Pandemisi boyunca yaşadığı ekonomik ve ticari kayıpların telafi edilmesi adına düzenlenen zirvede katılımcıların, yaptıkları ikili görüşmeleri neticesinde ticari işbirlikleri kurmaları hedefliyor. Zirvenin ikinci gününde düzenlenecek panellerde bilgi paylaşımları yapılacak. 

Irak Heyeti MTSO’da 

4. Türkiye – Irak Yatırım ve Ticaret Zirvesi açılışı sonrasında Irak Heyeti, kentteki temasları kapsamında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nı (MTSO) ziyaret ederek, Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Başkanı Hamit İzol ile bir araya geldi. 
MTSO Meclis Salonu’nda gerçekleşen ziyarette bölgede ticaretin artması ile siyasi alanda da olumlu gelişmeler yaşanabileceği vurgulandı. Birlikte hareket edilmesi halinde özellikle tarım, sanayi ve turizmde önemli yol alınabileceğine dikkat çekilen toplantıda Irak Heyeti Türkiye’nin deneyimlerinden yararlanmak istediklerini, yalnızca petrol üzerine çalışmak yerine faaliyet gösterdikleri sektörleri çeşitlendirmeyi arzu ettiklerini anlattı. 

Kızıltan: “Bölgeyi biz yönetirsek refah sağlayabiliriz”
Görüşmede konuşan Başkan Kızıltan, “Umarım sabahki toplantılar verimli geçmiştir. Sizleri Mersin’de görmekten büyük mutluluk duyuyorum” dedi. Ortadoğu’nun dünyanın en zengin, en verimli ve insanlarının huzur içinde yaşadığı bir bölge haline gelebileceğine inandığını belirten Kızıltan, “Hepimiz neden bu coğrafyada kaos olduğu sorusunu iyi düşünüp cevabını verirsek bölgemizi sıkıntılardan kurtarırız” dedi. “Bölgeyi kendimiz yönetir ve üçüncü ülkeleri bu sürece dahil etmezsek, hep birlikte huzur ve refah içinde yaşarız” diyen Kızıltan, sözlerini, “İnsanlarımızın eğitimine, teknolojik gelişimlerine, sanayileşmeye yoğunlaşırsak Ortadoğu büyük bir refah bölgesine dönüşür” değerlendirmesinde bulundu. 

İzol’dan kardeşlik mesajı
Bölgede yaşayan Türk, Kürt ve Arap halklarının kardeş olduğunu, birlerinden vazgeçmesinin mümkün olmadığını kaydeden MTSO Meclis Başkanı Hamit İzol, bölgede yaşanan kargaşanın tamamen dış güçlerin bir oyunu olduğunu vurguladı. İzol, Pandemi öncesinde iş adamları heyetiyle birlikte Irak’ı ziyaret ettiklerini hatırlatarak, “asırlardır birlikte yaşadığımız bu topraklarda birbirimize ne kadar yakın olduğumuzu ve iyi anlaştığımızı gördük. Ne kadar kolay ticaret yaptığımıza şahit olduk. Biz birbirimizi kollar, birlikte çalışırsak, beraber kazanırız. Bir araya geldiğimizde yapamayacağımız hiçbir şey yok” dedi. 
Ziyaret, karşılıklı anı hediyelerin takdimiyle sona erdi.


 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER