MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

4.0 İstihdam Teşvikleri Gelecek Mersin Toplantısı düzenlendi 12.03.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Büyükşehir Belediyesi evsahipliği, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), İnka Danışmanlık ve Girişimci İnsan Kaynakları Derneği işbirliğinde 4.0 İstihdam Teşvikleri “Gelecek Mersin” konulu toplantı düzenlendi. Toplantının konuşmacıları arasında yer alan Sosyal Güvenlik Müşaviri Ali Tezel, iş hukuku ve Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki son değişiklikler hakkında bilgi verirken, Sosyal Güvenlik Uzmanı Serdar Ay, 2020 Dönemi İstihdam Teşvikleri, SGK ve Muhtasar Birleşmesi’ni anlattı. 


4.0 İstihdam Teşvikleri Gelecek Mersin Toplantısı düzenlendi

Toplantının açılışında konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Fuad Budur, her 15-20 yılda bir iktisat bilimcilerin ortaya yeni bir kavram çıkardığını, bu kavramın özünü doğru tespit edip erken karar verenlerin oluşturdukları doğru politikalarla pastadan büyük payı aldığını söyledi. Son 20 yılın öne çıkan kavramının da küreselleşme olduğuna dikkat çeken Budur, bu kavramların yalnızca ekonomi değil sosyal ve siyasi tüm alanlarda bir bütün olarak algılanması durumunda başarının geleceğini ifade etti. Türkiye’nin ülke olarak gerçek potansiyeline paralel, bütüncül bir gelişme içinde olduğunun söylenemeyeceğini kaydeden Budur, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“İşte önümüzde yeni bir fırsat ve yeni bir yapılanma modeli. İşte Endüstri 4.0. Adı her ne kadar Endüstri 4.0 ise de, endüstrinin, sanayinin çok ötesinde bir kavramdır. Endüstri 4.0’ın etki alanı inanın hayal edemeyeceğiniz kadar geniş olacaktır. Bu dönemi yakalamak için eğitim sistemi de buna uygun olmalıdır. Yani, üretimde Endüstri 4.0’ın yanında, Eğitim 4.0 ihmal edilmemelidir.” 
Temelinde yazılım olan yeni gerçeklerin artık sıradan insanlara girişimci olma, küçük firmalara küresel oyuncu olma fırsatı tanıdığına değinen Budur, “Bundan sonra hepimiz her an üreticiyiz, girişimciyiz, her an ihracatçı olabiliriz, her an küresel bir ekonominin parçası olabiliriz. Bu anlamda üniversitelerimiz Endüstri 4.0 yüksek lisans ve doktora programlarını başlatmalıdır. Daha çok farkındalık yaratmak zorundayız” ifadelerini kullandı. Markalaşmaya, teknoloji ve ar-ge’ye önem verilmesi gerektiğini kaydeden Budur, siyasetin de endüstri 4.0’ı yakalayarak bu konudaki kamu desteğini artırması gerektiğini sözlerine ekledi. 
Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Olcay Tok ülkedeki işsizlik rakamları hakkında bilgi verip Mersin’in aldığı göçle birlikte Türkiye ortalamasının üzerinde işsizlik rakamlarına ulaştığını anlattı. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi olarak yürüttükleri çalışmalar hakkında bilgi veren Tok, işgücü piyasasıyla iletişimi artıracak yöntemler geliştirdiklerini söyledi. Büyükşehir Belediyesi Kariyer Merkezi Müdürü Serkan Özada’nın merkezin çalışmaları hakkında bilgi verdiği sunumun ardından kürsüye çıkan Ali Tezel, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndaki değişimler hakkında bilgi verdi. Sosyal Güvenlik Kurumlarının zenginden alıp fakire verdiğini, bu nedenle her zaman açık vermesi gerektiğini dile getiren Tezel, bu açığın artmasına paralel ülkelerin sosyal devlet olma oranlarının arttığını söyledi. Yeni düzenlemelerle kıdem tazminatında bir takım değişikliklere gidileceğini anlatan Tezel, bu değişimi de doğru bulmadığını söyledi. 
Sosyal Güvenlik Uzmanı Serdar Ay ise, 2020 Dönemi İstihdam Teşvikleri, SGK ve Muhtasar Birleşmesi konusunda teknik bilgiler aktardı. 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER