MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

3. OSB için tahsisler yapıldı  27.12.2018 tarihinde yayınlandı

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Genişleme Alanı 3. Organize Sanayi Bölgesi’nde 21 yatırımcıya 26 parsel tahsisi yapıldı. Yatırımlar tamamlandığında 6 bin kişiye istihdam sağlanacak. 


3. OSB için tahsisler yapıldı 

Mersin Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Genişleme Alanı 3. Organize Sanayi Bölgesi Yatırımcı Firma Tahsis Töreni gerçekleşti. Törene Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Lütfi Elvan, Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan’ın yanı sıra kent protokolü ve çok sayıda davetli katıldı. Törende söz alan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, “Bu ortam yatırım için bulunmaz fırsat. Herkes geri çekilmişken atak yapıp yatırım gerçekleştirenler, ortam düzeldiğinde rakiplerinden bir adım önde olacak” değerlendirmesini yaptı. Bu bağlamda yatırım yapan 21 yatırımcıyı kutladığını dile getiren Kızıltan, “Yatırım yapmaktan çekinmediniz. Kentimize istihdam sağladınız, ihracatımıza destek oldunuz, katmadeğer sağladınız. Bunun semeresini alacaksınız.  Hepinize başarılar diliyorum” dedi. 
MTSO olarak her zaman OSB’ye destek verdiklerini vurgulayan Kızıltan, “Geçtiğimiz günlerde Oda olarak 133. yılımızı kutladık. Türkiye’nin en köklü kurumlarından biri olarak tüm Mersin’le birlikte çalışıyoruz.  Sanayiden ticarete, kültürden sanata, sosyal etkinliklere kadar her alana destek vermeye çalışıyoruz. OSB ile de yakın ilişkilerimiz var. Son olarak birlikte hazırladığımız Endüstriyel Tasarım Merkezi Projemiz Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız tarafından onaylandı. Önümüzdeki süreçte de birlikte çalışmaya devam edeceğiz” dedi. 
MTOSB Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Tekli, törende sanayicilere ürettikleri katmadeğer ve sağladıkları istihdam için teşekkür ederken Mersin Valisi Ali İhsan Su, Mersin’de bir taraftan kamu yatırımlarının diğer taraftan ise özel sektör yatırımlarının devam etmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirip bu yatırımların önünü açıp destek olmayı sürdüreceklerini söyledi. 

Varank: “Sanayicinin yanında fiziken de olmayı önemsiyoruz”
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise konuşmasında sanayici ve girişimcinin fiziken de yanında olup sorunlarını dinleyip yerinde çözüm üretmeyi önemsediklerini söyledi. Mersin’in bu bağlamda ziyaret ettikleri 8’inci kent olduğunu dile getiren Varank, bu ziyaretlerde en çok finansmana erişimde yaşanan sıkıntıların, enerji sorunlarının ve ara eleman bulmadaki güçlüklerin dile getirildiğini anlattı. Bu sorunların tümü için harekete geçtiklerini ve somut adımlar atmaya özen gösterdiklerini vurgulayan Varank, 2019 ve 2020 yıllarını kapsayacak çalışmaları özetledi. 

“Büyüme ve istihdam için yatırım şart”
“Sanayicinin üzerindeki ilave yükleri azaltıp yatırımları teşvik etmeye tüm gücümüzle devam edeceğiz. Sizler de tüm enerjinizle yatırıma ve üretime odaklamalısınız” diyen Varank, büyüme için istihdam ve yatırımın şart olduğunu söyledi. Ardından Mersin özelinde değerlendirmeler yapan Varank şu bilgileri verdi: 
“11 ayda 1,6 milyar dolarlık bir ihracata imza attınız ki bu tutar, geçen seneye göre yüzde 18’lik bir artışa tekabül ediyor. Bu oranla Türkiye ortalamasının üzerinde bir başarı gösterdiniz. İlimizde farklı sektörlerde düzenlenen 742 teşvik belgesiyle 95 milyar liralık sabit sermaye yatırımını destekledik ve 21 bin kişilik ilave istihdam oluşmasına katkı sağladık. Teşvik mevzuatımıza göre 3’üncü Bölgede yer alan Mersin, sabit yatırım tutarı bazında ilk sırada yer aldı. Yatırım teşviklerine ilave olarak; KOBİ’lerimizi de göz ardı etmedik. KOSGEB aracılığıyla, ilimizdeki 6 bin 800 KOBİ’ye bugüne kadar 79 milyon lira destek verdik. Yine 10 bin 134 işletmeye 31 milyon lira kredi finansman desteği sunarak, 353 milyon liralık kredi hacmi oluşturduk. Biz, sanayiyi ve üretimi sadece OSB’ler ve teşvik mekanizmaları üzerinden okumuyoruz. İçinde Ar-Ge’nin olmadığı bir sanayi, ülkemizi küresel ekonomide hak ettiği noktalara taşıyamaz. Bu bilinçle, Mersin’de faaliyet gösteren 11 Ar-Ge merkezini destekledik. İlimizde yüzde 100 doluluğa sahip bir teknopark var. Mersin Üniversitesi içinde yer alan teknopark; 79 firmaya ve 369 Ar-Ge personeline ev sahipliği yapıyor. Bakanlık olarak teknoparka 9,5 milyon liralık hibe desteği verdik. Buradaki firmalar 518 milyon liralık satış gerçekleştirdi, 58 milyon dolarlık ihracat yaptı. Rakamlar önemli bir başarıya işaret ediyor. İlimizdeki bir diğer teknoparksa; Tarım ve Gıda İhtisas Teknoloji Geliştirme Bölgesi’dir. Bu bölgeyi 31 Mart 2018’de ilan ettik.  

“Üretim kodları değişiyor”
Üretim yapmanın kodlarının değiştiğini, bu nedenle rekabette geri kalmamak adına mevcut eğilimin yakalanması gerektiğini anlatan Mustafa Varank, bu nedenle model fabrika kurulumuna başladıklarını anlattı. İlkini 2 hafta önce Ankara’da açtıklarını hatırlatan Bakan Varank, Mersin için de böyle bir projeleri bulunduğunu söyledi. Varank sözlerini, “Endüstriyel Tasarım Merkezi Projesi ile Model Fabrika’yı birleştirebilir miyiz konuşup bunu en kısa zamanda hayata geçireceğiz” diye tamamladı. 

Elvan’dan Mersin’e müjdele
Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Lütfi Elvan ise Mersin’de yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. 9 OSB ve 50 bin kişiye istihdam hedefiyle yola çıktıklarını ve bugün 4 OSB ile 25 bin istihdama ulaştıklarını anlatan Elvan, çalışmaları devam eden 5 OSB’nin daha hayata geçmesiyle hedeflere ulaşılacağını söyledi. OSB’nin otoban bağlantısıyla ilgili çalışmaların da hızla ilerlediğini, en büyük sorun olan kamulaştırma ayağının çözüldüğünü anlatan Elvan, bir ay içinde kalan 8 parselin kamulaştırılacağını, ardından ödeneklerin hazır olduğunu ve ilk OSB’nin otobana bağlanabileceğini anlattı. 
Çukurova Bölgesel Havalimanı yatırımına da değinen Elvan, son dönemlerdeki ekonomik konjonktür nedeniyle yatırımların yavaşladığını dile getirip şunları söyledi: 
“Mersin’de 434 yatırım devam ediyor ve her birini tek tek takip ediyoruz. Yağışlar nedeniyle Liman ve Hal Kavşağı yolumuzu açamadık. Önümüzdeki günlerde ilk olarak bu yolu açacağız. Havalimanı yatırımı ise Sayın Cumhurbaşkanımızın yakın takibinde. Hedefimiz Nisan ayında altyapısını tamamlayıp ilk uçağı piste indirmek. Aynı zamanda Kazanlı Turizm Bölgesi’nde de önümüzdeki dönemde iş makineleri çalışmaya başlayacak. Uygulama projeleri tamamlandı. İnşaat projelerini başlatacağız.”
OSB’de yatırım yapan firmalar şöyle: KCN Gayrimenkul A.Ş, Lion Paketleme A.Ş, Ramos Agro Gıda, Akyüzler Alüminyum, Baranmar Gıda, Haddat Yapı Kimya, Er-Den Yol A.Ş, Kaya Makine, Erpa Ambalaj Malzemeleri, Fetih Tasarım, İlke Sport, Özgenç Gümrükleme, Ar Yemek, Hacı Baba Ticaret, Alkor Makine, Asilzade Yemekçilik, Akdeniz Altyapı, İz Pelet, Pars Metal, DT Tarım ve Armada Duvar Kağıtları. 
 



Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER