Yarım kalmış inşaatların tamamlanması için destek gerekiyor 13.05.2019 tarihinde yayınlandı

MTSO 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi, inşaat sektörünün yaşadığı sıkıntıları gündemine aldı. Komite tarafından hazırlanan rapor toplantıda masaya yatırılarak değerlendirildi. Raporda özellikle hem arsa sahiplerini, hem önceden alım yapmış tüketicileri, hem de müteahhitleri yakından ilgilendiren yarım kalmış inşaatların tamamlanması için kredi desteği sağlanması ön plana çıktı.

Yarım kalmış inşaatların tamamlanması için destek gerekiyor

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 39 No’lu Emlak ve Destek Faaliyetleri Meslek Komitesinin, inşaat sektöründe yaşanan sorunların ele alındığı Komite Toplantısı sonrası kısa bir değerlendirme yapan Komite Başkanı Nurettin Su, önce sektörün ülke ekonomisi için önemini özetledi, ardından son dönemlerde yaşadıkları sıkıntıları anlattı. “Ülkemizin içinde bulunduğu şartlarda istihdam yaratma, istikrarlı büyüme ihtiyacı her zamankinden önemlidir” diyen Su, “Bir inşaat yapımında 150’ye yakın farklı meslek grubunun çalıştığı düşünüldüğünde, inşaat sektörünün ne denli güçlü bir ekonomik etki ve istihdam yarattığı, ülke ekonomisi için ne kadar önemli olduğu anlaşılacaktır” dedi.

Hükümet politikaları, kredi kuruluşlarının politikaları ve ekonomik kararların inşaat ve emlak sektörünü doğrudan etkilediğini kaydeden Su şunları söyledi: “Hükümetimiz turizmde, tarımda ve diğer sorun yaşanan sektörlerde daralma ve sıkıntıların aşılması adına zaman zaman can suyu sayılabilecek destek paketleri açıklamış ve bu sektörlere sübvansiyon uygulayarak rahatlatmıştır. İnşaat sektörü de binlerce firmayı kapsayan, lokomotif sektör konumundadır. Ülke ekonomisine etkisi ortadadır. Benzer destekler inşaat ve yapı malzeme tedarikçileri ile emlak sektöründe de uygulanmalıdır. Paralelinde emlak sektörü gelişip kalitesi ve sağlayacağı istihdam da yukarılara çıkacaktır.” Arazi fiyatlarının ve artan kur ile birlikte inşaat maliyetlerindeki artışın sektörü iyice zorladığını vurgulayan Su, gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda yakın gelecekte sıkıntıların ve iflasların artacağını söyledi.

“Yüzde 50 faiz destekli kredi uygulanabilir”

Sektörün rahatlayabilmesi için taleplerini üç başlık altında toplayan Nurettin Su, bu talepleri şöyle sıraladı: “Öncelikle müteahhitler bir projeye başladıkları dönemki maliyetleri ile tamamlama aşaması yaklaşırken karşılaştığı maliyet kur ve fiyat artışı nedeniyle müteahhidin iradesi dışında değişmiştir. Müteahhidin karşılaştığı bu zarar tarım, turizm gibi sektörlere tanınan faizde yüzde 50 sübvanseli kredi uygulaması ile hafifletilebilir. İkinci olarak sektördeki daralma konut kredilerinde uygulanan faizlerin bankalarla anlaşma yaparak 0,90 faiz oranı ile satış yapan firmalara olduğu gibi güvenilir ve yeterliliğini ispatlamış olan inşaat firmalarına uygulanmalıdır. Tüm bu destekler sektörü canlandıracak, istihdamı artıracak, ülke kaynakları kullanılarak başlanmış ama yarım kalmış yatırımlar tamamlanacak ve ülke ekonomisine ivme kazandıracaktır.