Üyelere E-Dönüşüm uygulamaları anlatıldı 06.01.2020 tarihinde yayınlandı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 9 No’lu Bilgisayar, Elektrik, Elektronik, Telekomünikasyon ve Büro Cihazları Meslek Komitesi, 31 No’lu İşletme Destek Faaliyetleri Meslek Komitesi ile Mersin Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) işbirliğinde e-Dönüşüm Uygulamaları Bilgilendirme Semineri düzenlendi. Seminerde 9 No’lu Komite Başkanı Serkan Karakaya katılımcılara e-dönüşümün avantajları hakkında bilgi verirken, 31 No’lu Komite Üyesi ve Mersin SMMMO Vergi Komitesi Başkanı Erol Dibo, e-uygulamaların vergi mevzuatındaki yerini anlattı.

Üyelere E-Dönüşüm uygulamaları anlatıldı

Son günlerde e-dönüşümün tüm firmaları meşgul ettiğini kaydeden 9 No’lu  Komite Başkanı Serkan Karakaya, “Biz de bu noktadan hareketle, dönüşümün sektörlere ne getireceği, iş süreçlerinin nasıl olacağı konusunda üyelerimizi bilgilendirmek istedik” dedi. Ardından kağıttan yazar kasalara, yazar kasadan bilgisayara, bilgisayardan e-dönüşüme evrilme sürecini özetleyen Karakaya, e-dönüşüm için Gelir İdaresi Başkanlığı’nın belirlediği 3 yöntem hakkında bilgi verdi. Bunlardan birisinin Gelir İdaresi portalından giriş yapılan ücretsiz bir yöntem olduğunu anlatan Karakaya, ikincisinin doğrudan entegrasyon yöntemi, üçüncüsünün ise özel entegrasyon yöntemi olduğunu ifade etti.

Özel entegrasyonun özel entegratörlerle sağlandığını kaydeden Karakaya, Gelir İdaresi Başkanlığı sayfasında şu an için 86 adet özel entegratör bulunduğunu bildirdi.

31 No’lu Komite Üyesi ve Mersin SMMMO Vergi Komitesi Başkanı Erol Dibo ise teknik detayları anlattı. Elektronik ortamda e-fatura, e-arşiv, e-irsaliye, e-serbest meslek makbuzu uygulaması, e-müstahsil makbuzu uygulaması, e-gider pusulası uygulaması, e-bilet uygulaması, e-sigorta komisyon gider belgesi uygulaması, e-döviz alım belgesi uygulaması ve e-dekont uygulaması gibi belgelerin düzenlendiğini bildiren Dibo ardından bu uygulamaların teknik detayları hakkında bilgi verdi.