ÜTS ve Tekil Takip Süreçleri üyelere anlatıldı 07.01.2020 tarihinde yayınlandı

MTSO 26 No’lu Komite, sektör temsilcilerini önümüzdeki yıl tüm tıbbi ürünlerde devreye girecek ürün takip sistemi ve tekil takip süreçleri konusunda bilgilendirdi.

ÜTS ve Tekil Takip Süreçleri üyelere anlatıldı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 26 No’lu Sağlık Hizmetleri, Medikal ve Kozmetik Meslek Komitesi, Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu ile Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri ve Tedarikçi Dernekleri Federasyonu (TÜMDEF) işbirliğinde Ürün Takip Sistemi (ÜTS) ve Tekil Takip Süreçleri eğitimi düzenlendi.

Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Aydın Kaplan, Birim Sorumlusu Mehmet Doğan Erden, Biyomedikal Mühendis Halil Yasin Parlak ve Uzman Banu Aras ile TÜMDEF Genel Sekreteri Hakan Er, katılımcıları 2020’den itibaren geçerli olacak uygulamalar hakkında bilgilendirdi. 26 No’lu Komite Başkanı Hakan Dindar’ın açılış konuşması ile başlayan eğitim TÜMDEF Genel Sekreteri Hakan Er’in federasyonun kısa tanıtımını yaptığı konuşmasıyla devam etti. Açılış konuşmaları MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Yasemin Taş’ın konuşmasıyla son buldu. Örgütlenmenin, birlik ve beraber hareket etmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında Taş, “Sektör dönüşüyor. Sağlık Bakanlığı tarafından ciddi uygulamalar başlayacak. Bu dönüşümde STK’larla birlikte hareket etmenizi, çalışmalarınızı daha güçlü platformlarda sürdürmenizi tavsiye ediyorum” dedi.

Ardından başlayan eğitimde Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Tıbbi Cihaz Kayıt ve Koordinasyon Dairesi Başkanı Aydın Kaplan sözlerine Ocak 2020’den itibaren tüm tıbbi cihaz ürünlerinde tekil takip sürecinin başlayacağını söyledi. Eski sistemin yalnızca belge ve ürün kaydına yönelik olduğunu ve izlenebilirlik özelliği taşımadığını kaydeden Kaplan, yeni sistemin ürünün nerede doğduğundan, son kullanıcıya kadar tüm aşamaları izleme, takip etme imkanı sunduğunu anlattı. Uygulamanın 2016’da kozmetik ürünlerde başladığını, 2017’de optik ürünlere taşındığını, 2018’de implant edilebilir ürün gruplarda devam ettirildiğini kaydeden Kaplan, 2020’den itibaren tüm ürün gruplarında geçerli olacağını söyledi.

Bu sistemin birçok kamu kurumun sistemi ile entegre çalıştığını da açıklayan Kaplan, şunları söyledi: Biyomedikal Mühendis Halil Yasin Parlak ise ağırlıklı olarak Ürün Takip Sistemi’nin (ÜTS) teknik detaylarını anlattı.

Uzman Banu Aras ürün kayıt yönetimi ve işlemleri konusunda temel mevzuat, yönetmelikler, kılavuz ve duyuruları anlatıp firma kayıt işlemleri, belge kayıt işlemleri, serbest satış sertifikaları hakkında bilgi verdi.

Eğitim sonunda MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan Hakan Er ve Aydın Kaplan’a birer teşekkür plaketi takdim etti.