MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Toptan gıdacılar yönünü yurtdışına çevirdi 26.10.2018 tarihinde yayınlandı

Bu dönemde yüzde 100 – 200 arası zam yapan fırsatçılara fırsat verilmemeli. Fırsatçılarla kendisini korumaya çalışan tüccar ayırt edilmeli. Devletin bu konuda şu ana kadar attığı adımları, ortaya koyduğu kuralları doğru buluyoruz. Uygulama noktasında daha aktif ve etkin olunması gerektiğine inanıyoruz.


Toptan gıdacılar yönünü yurtdışına çevirdi

MTSO 6 No’lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi yönünü yurtdışına çevirdi. Sektör temsilcileri yurtiçinde yaşanan sıkıntıları dış pazarlardaki etkinliklerini artırarak aşma hedefinde.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 6 No’lu Toptan Gıda ve Muhtelif Ticaret Meslek Komitesi Başkanı Muhsin Gökçe, sektörde son dönemlerde yaşanan sıkıntıları ve bu sıkıntıları aşabilmek adına atmayı planladıkları adımları anlattı. Son dönemlerde özellikle döviz kurlarında yaşanan artışa paralel artan fiyatlar noktasında ciddi sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Gökçe, girdi maliyetlerinin yükselmesi nedeniyle belirli oranlardaki zamların doğal karşılanabileceğini, ancak yüzde 100 zammın hem sektöre hem de tüketicilere zarar verdiğini ifade etti. Bugün sektörde faaliyet gösteren firmaların fırsatçılar, stokçular ve yaşanan sıkıntılara karşı kendisini korumaya çalışan rüzgara direnen kesim olarak üçe ayrılabileceğini getiren Gökçe, “Bu dönemde yüzde 100 – 200 arası zam yapan fırsatçılara fırsat verilmemeli. Fırsatçılarla kendisini korumaya çalışan tüccar ayırt edilmeli. Devletin bu konuda şu ana kadar attığı adımları, ortaya koyduğu kuralları doğru buluyoruz. Uygulama noktasında daha aktif ve etkin olunması gerektiğine inanıyoruz” diye konuştu. Özellikle girdileri döviz olan ürünlerde yüzde 30-40’lık fiyat artışlarının çok doğal karşılanması gerektiğini vurgulayan Gökçe, daha üstü artışların tespit edilip gerekli önlemlerin alınması gerektiğini, Komite olarak bu konunun takipçisi olacaklarını söyledi.

Bir diğer çalışma olarak önümüzdeki süreçte distribütörleri bir araya getirerek bir toplantı yapmayı planladıklarını kaydeden Gökçe, bu toplantı ile sektör sorunlarını belirleyip ikinci aşamada bu sorunların çözümü adına danışmanlık hizmeti almayı düşündüklerini anlattı.

Aynı zamanda toptancılar ile perakendecileri bir araya getirip sorunların çözümü adına ortak adım atabilme noktasında girişimde bulunacaklarına da değinen Gökçe, “Toptancılar ve perakendecilerin çalışma yöntemleri de doğal olarak yaşadıkları sorunlar da birbirinden farklı. Ancak birbiriyle bütünleşik çalışan iki alan. Biz de bu alanda yaşanan sorunları en aza indirip ekonomik olarak birlikte güçlenebilmek adına çalışma yöntemlerimiz arasında nasıl bir ticari denge oluşturabiliriz konularını araştıracağız” ifadelerini kullandı. 

“Bölge olarak birlikte hareket etmeliyiz”

Gücün artması için yalnızca Mersin değil, bölge olarak hareket edilmesi gerektiğini de vurgulayan Muhsin Gökçe, “Mersin ve Adana olarak yoğun ticari ilişki içindeyiz. Sorunların çözümü adına ortak çalışmalar, projeler yürütebiliriz. Önümüzdeki süreçte bu birlikteliği sağlamak adına da adımlarımız olacak” dedi. Yerli firmaların markalarının yerel marketlerdeki dağılımını artırmak, yerli markaları güçlendirme yönünde çalışacaklarını dile getiren Gökçe başarıya ulaşmak için birlikte hareket etmenin önemine dikkat çekti. Güç birliğine gidilmesi halinde gücün halka halka yayılacağını ve herkesin birlikte kazanabileceğini anlatan Gökçe, bu tarz örneklere Türkiye’nin birçok şehrinde rastlandığını, Mersin’in de başarabileceğine inandığını söyledi. Bu birlikteliğin sağlanabilmesi için öncelikle aidiyet duygusunun artırılması gerektiğini anlatan Gökçe, “Bu duyguyu yakalayabilmenin tek yolu da kazanmaktan geçiyor. Kazanan kişi kendisini yaşadığı yere ait hisseder. Para kazandığı, 
karnının doyduğu yerle bağları güçlenir” değerlendirmesini yaptı. Başarının tek yolu olarak birlikte hareket etmeyi gösteren Gökçe, “Akıllı çalışmak ise ikinci önemli unsur. Ancak günümüzde akıl bilgide değil, o bilgiyi nasıl kullandığımızda. Buna da çok dikkat etmeliyiz” diye konuştu. 

“Dünya ile networkümüzü artırmalıyız”

Komite olarak yaşanan sıkıntıların en aza indirilebilmesi adına yurtiçinde olduğu kadar yurtdışına yönelik çalışmalar planladıklarına da değinen Muhsin Gökçe, yurtdışındaki iletişimin artırılması gerektiğini vurguladı. Dünya Ticaret ve Sanayi Odaları ile MTSO’nun ilişkilerinin artırılıp geliştirilmesi, kurumsal işbirliği anlaşmalarının yürütülmesi gerektiğini belirten Gökçe, Komite olarak bu alandaki çalışmalara yöneleceklerini söyledi. Bu sayede Dünya Ticaret ve Sanayi Odalarının networküne ulaşma fırsatı yakalayabileceklerine dikkat çeken Gökçe, “Bu ülkelerin penceresini üyelerimize açmak istiyoruz. B2B’ler fuar organizasyonları, panellerle iletişimler artırılabilir. Bu noktada büyükelçilerin, ticari diplomatlarıyla bilgi alış verişinin açık tutulması, ticari diplomasilerin kurulmasını önemsiyoruz” dedi.

Türkiye devletinin önümüzdeki 5 yılda Çin, Hindistan, Meksika ve Rusya’yı yatırım ve ticaretin teşvikinde öncelik verilecek ülkeler olarak belirlediğini hatırlatan Gökçe, şöyle konuştu:

Biz de Komite olarak bu ülkelere öncelik vermeyi planlıyoruz. Bu ülkelerle ülke tanıtım toplantılarını önemsiyoruz. Bu ülkelerle ticari işbirliklerimizi artırmamız önemli. Daha önce de söylediğim gibi B2B’ler ve fuarlar ile işbirliği toplantıları düzenlenebilir. Bunun örneğini Ağustos ayında Hindistan Ticaret Ataşesi Mr. Alok Varma’nın kentimizi ziyareti ile yaşadık. Bu tarz temasların artırılması gerektiğine inanıyoruz.”

“Kentimiz gıda konusunda çok güçlü”

Komite Üyeleri arasında yurtdışı bağlantıların sağlanması noktasında destek verebilecek önemli isimler bulunduğuna da işaret eden Gökçe, “Örneğin DEİK – Türkiye Zimbabve İş Konseyi Başkan Yardımcısı aynı zamanda Komite Üyemiz. Kendisinin yürüttüğü ticaret diplomasisinin sektörümüz yanında kent ekonomisine de önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

Mersin’in özellikle gıda sektöründe önemli bir yere sahip olduğunu belirten Gökçe, bakliyatın kalbinin Mersin’de attığını, birçok gıda ürününde ithalat ve ihracatın merkezi olduğunu söyledi. Bu bağlamda dünya ülkeleri ile ticari diplomasinin gelişiminin sektörün gelişimine ciddi katkılar sağlayacağına inandığını vurgulayan Gökçe, önümüzdeki süreçte bu alandaki çalışmalara yoğunlaşacaklarını dile getirdi. 

“Yurtiçindeki gücümüzü de artırma hedefindeyiz”

Yalnızca yurtdışı değil, yurtiçindeki diğer il Odaları ile iletişimi artırıp Bursa, İstanbul Adana gibi ticaretin geliştiği şehirlerle ticari işbirliklerini artıracak çalışmalar hedeflediklerini dile getiren Muhsin Gökçe, “Komitemizin vizyonel yaklaşımlarıyla lider ticaret ve sanayi odaları arasında yer alan Odamızın vizyoner yapısına daha fazla katkı sağlamak istiyoruz” dedi.

Gökçe sözlerini, “Özetlemek gerekirse, Komite olarak dış ticareti önemsiyoruz, toptan ve perakendecilerin sorunlarıyla ilgileniyoruz ve yaşadığımız coğrafya ile iletişimimizi artırmak istiyoruz” diye tamamladı.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER