Perakende sektörü ortak çözüm arayışında 05.10.2018 tarihinde yayınlandı

Perakende sektörü ortak çözüm arayışında

Ülke ekonomisine önemli katkı sağlayan perakende sektörü, dövize bağlı maliyet artışından şikayetçi. Artan maliyetin varlıklarını tehdit etme noktasına geldiğini anlatan sektör temsilcileri, çözüm yolu bulmak adına bir araya geldi. Öncelikle geçmiş dönemde uygulanan KDV indiriminin sürdürülmesini talep eden yetkililer, güven ortamının oluşturulmasını ve ardından finansa ulaşımda önlerinin açılmasını talep ediyor.

Döviz kurlarına bağlı olarak artan yüksek kira, ürünlerin her geçen gün artan maliyeti ve imalat giderleri perakende sektörünü zor durumda bırakıyor. Bu kapsamda, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’nın (MTSO) ilgili Meslek Komitelerine bağlı sektör temsilcileri, ‘Perakende Sektörünün Beklentileri ve TOBB’a İletilmek Üzerine Çözüm Önerileri Toplantısı’nda bir araya gelerek, sorunlarına çözüm aradı. MTSO 12 No’lu Mobilya, Halı ve Ev Eşyası, 11 No’lu Tekstil Konfeksiyon ve Ayakkabı Ticareti, 8 No’lu Dayanıklı Tüketim Mallar Meslek Komitelerinin ortaklığında gerçekleşen toplantıya, MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ve Yönetim Kurulu Üyeleri Halil Kürek ile Yalçın Darıcı da katıldı.

Kızıltan: “MTSO olarak ne yapılması gerekiyorsa arkanızdayız”

Toplantıda konuşan MTSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Kızıltan, sektörün çok büyük sıkıntılar içinde olduğunu söyledi. Üreticinin ürünü satabilmesi için perakende sektörüne ihtiyaç duyduğunu belirten Kızıltan, “MTSO olarak ne yapılması gerekiyorsa arkanızdayız. Sorunlarınızı ve çözüm önerilerinizi belirleyin. Biz de TOBB nezdinde ilgili mercilere sunmak üzere çalışalım. Tabandan gelen ses bizim için çok önemli. Sektörü geliştirmemiz, bunun için de güç birliği oluşturmamız lazım” dedi.

Kızıltan, “Yerel seçimlerin yaklaşmakta olduğunu, yerelde çözümlenebilecek sektör sorunlarını belirleyip ziyarete gelen adaylara hep birlikte iletelim. Tüm sektör temsilcileri, meslek kuruluşları aynı talepleri iletirse, çözümü daha hızlı olur." Otopark sorunu gibi, sokak ve çevre düzenlemeleri gibi, aydınlatma sorunu gibi ciddi sorunların bu yolla çözülebileceğinin altını çizen Kızıltan, KOBİ niteliğindeki sektör temsilcilerinin büyükler kadar imkanları bulunmasa da mevcut insan gücünü doğru kullanarak sorunlarını aşabileceğine inandığını söyledi.

Çakır: “Sektörün çözüm noktasında kümelenmesi gerekiyor”

MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Hakan Sefa Çakır ise, genel olarak firmaların enflasyonla yaşamaya alışması gerektiğini vurguladı. Faizlerin artık çok yüksek olduğunu belirten Çakır, firmaların finansal tablolarını, maliyet analizlerini ve nakit akışlarını sürekli kontrol ederek pazar koşullarına göre durumlarını ayarlamaları gerektiğini söyledi.

En başta firmaların birbirlerine destek olması gerektiğini vurgulayan Çakır, kimsenin alışveriş yapma heyecanı ve isteğinin kalmadığı bir ortamda öncelikle güven ortamının oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Her sektörde sıkıntıların olduğunu, ancak bu tür sıkıntılardan ilk başta perakende sektörünün etkilendiğinin altını çizen Çakır, sektörün çözüm noktasında kümelenmesi gerektiğini vurguladı. Bununla ilgili Oda’nın eğitimler düzenlediğini, danışmanlık verdiğini hatırlatan Çakır, sektörün bu fırsattan mutlaka yararlanması gerektiğini sözlerine ekledi.

Toplantı sonunda sektör temsilcileri, yaşanan sıkıntılara karşı taleplerini şöyle sıraladı:

• Güven ortamının oluşturulması,
  • Genel KDV oranının yüzde 8’e çekilmesi,
  • Finansmana erişimde önlerinin açılması,
  • Bankalarca uygulanan yüksek oranlı kredi kartı komisyonlarına sınırlama veya denetim getirilmesi,
  • Fırsatçılığın önüne geçecek piyasa düzenlemeleri ve denetimlerinin hayata geçirilmesi.

Toplantı, sektör temsilcilerinin, bu buluşmalara önümüzdeki günlerde kapsamının genişletilerek devam edilmesi yönünde varılan görüş birliğiyle sona erdi.