Mısır’a İhracatta Üretici Kayıt Sistemi Zorunluluğu Getirildi 25.03.2016 tarihinde yayınlandı

Mısır’a ihracat yapılan çeşitli ürünler için Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından üretici kayıt zorunluluğu getirilmiştir. Karara bağlı olarak Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından belirlenen çeşitli ürünler özelinde Mısır’a ihraç eden diğer ülke üreticilerinin veya ticari marka sahibi firmaların, Mısır İhracat ve İthalat Kontrol İdaresi’ne kayıt yaptırmaları zorunluluğu getirilmiştir.

Mısır’a İhracatta Üretici Kayıt Sistemi Zorunluluğu Getirildi

Sisteme kayıtlı fabrikalarda üretilmemiş veya sisteme kayıtlı ticari marka sahibi firmalardan ithal edilmemiş ürünlerin Mısır iç piyasasına girmesine izin verilmeyeceği belirtilmektedir. Anlaşıldığı üzere kayıt sistemi sadece üretici fabrikaları veya başka fabrikalara üretim yaptıran ticari marka sahibi firmaları kapsamaktadır. Dolayısıyla alım satımla iştigal eden ve ticari markaları bulunmayan dış ticaret firmaları sisteme kayıt yaptıramayacaktır. Bu firmaların (dış ticaret firmaları) Mısır’a ihracat yapabilmeleri için ürünleri aldıkları üreticilerin sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.

Üçüncü ülkelerden mal alıp transit ticaret yapan dış ticaret firmalarımız için de aynı kural geçerlidir. Bu firmalarımızın Mısır’a ihracat yapmaya devam edebilmeleri için mal aldıkları üçüncü ülke üreticilerinin sisteme kayıt olmaları gerekmektedir.

KAYIT BAŞVURUSUNDA İZLENECEK YOL

1 - Belgelerin ilgili kurumlardan alınmasını müteakip öncelikle yeminli tercüme yaptırılacak, daha sonra sırasıyla noter onayı, Ticaret Odası onayı ve Valilik onayları yaptırılacaktır.

2 – Türkçe ve Arapça tüm belgelerin üzerinde Noter, Oda ve Valilik (İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Manisa, Denizli, Kocaeli) onayları olmak zorundadır. Onay adı geçen iller dışında başka bir ilin valiliğinden alındıysa aynı belgenin İstanbul Valiliği’ne tekrar onaylatılması gerekmektedir.

3 –Hem Türkçe orijinal belgeler hem de Arapça tercümeler Mısır misyonlarına (Ankara’daki büyükelçilik veya İstanbul’daki Başkonsolosluk) onaylatılacaktır.

4 – Mısır misyonlarınca onaylanan belgeler (Türkçe orijinalleri ve Arapça tercümeleri) GOEIC’e elden teslim edilecektir. Başvuru yapmak için Türkiye’deki firmanın bir temsilcisi Mısır’a gelebileceği gibi Mısır’da herhangi bir kişi/avukat/ithalatçı/bayi/distribütör vs başvuru için yetkilendirilebilir.

5 – GOEIC’e teslim ile kayıt başvurusu tamamlanmış olacaktır. Kayıt işleminin tamamlanması, evraklar incelendikten sonra Mısır Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın onayı ile mümkün olabilecektir.

Sürece ilişkin güncel gelişmeleri ve uygulamaları takip etmek için www.goeic.gov.eg adresini takip ediniz.

Not: Uygulamanın pazara giriş engelleri kapsamında değerlendirilebilmesi için firmaların farklı uygulamalara maruz kaldıkları durumları Ekonomi Bakanlığı Anlaşmalar Genel Müdürlüğü’ne bildirmeleri halinde Dünya Ticaret Örgütü nezdinde gerekli girişimlerin yapılması faydalı olabilecektir.