Konteyner ve Liman Takip Sistemi 09.05.2016 tarihinde yayınlandı

Konteyner ve Liman Takip Sistemi

Bilindiği üzere, 23.02.2016 tarihli ve 29633 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “1972 Konteynerlerle İlgili Gümrük Sözleşmesinin ve Geçici İthalat Sözleşmesinin Konteynerlerle İlgili Hükümlerinin Uygulanmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” ile konteyner takip formlarının elektronik ortama alınmasına ilişkin düzenleme yapılmıştır.

Mezkur Yönetmeliğin Geçici 1. Maddesi uyarınca; konteyner sahipleri, işletmeci veya bunların temsilcilerince sisteme entegrasyon 01.12.2016 tarihine kadar tamamlanacak, bu tarihe kadar kağıt ortamında düzenlenen giriş ve çıkış konteyner kayıt ve takip formuna ilişkin işlemler kağıt ortamında sonlandırılacak olup, Bakanlığımızca belirlenen limanlarda konteyner işlemleri sadece veri işleme tekniğiyle yapılacak, bu limanlardan girişi veya çıkışı yapılan konteynerlerin bir başka gümrük idaresinden çıkış işlemleri de veri işleme tekniği yoluyla yapılacaktır.

Bu düzenleme doğrultusunda, halihazırda Bakanlığımızca kurulum çalışmaları devam eden Konteyner ve Liman Takip Sistemi” uygulamaya geçirilecek olup limana giriş ve çıkış yapacak olan araç ve konteynerlere ilişkin kayıt ve işlemler elektronik ortamda gerçekleştirilecektir.

Sistemin sorunsuz işlemesi, kayıt işlemlerinin daha hızlı ve kesintisiz yürütülmesini teminen paydaşlar arası bilgi akışının sağlanması Önem arz etmekte olup, Konteyner ve Liman Takip Sisteminin uygulamaya geçirilmesi ile birlikte Mersin Uluslararası Liman işletmesi (MIP) tarafından Bakanlığımıza aktarılacak bilgilere ilave olarak, özellikle ihracat eşyasına ilişkin, ihracatçı, gümrük müşaviri, nakliyeci, acente gibi beyan sahipleri tarafından;

1- Araç plaka bilgisi

2- Araç dorse bilgisi

3- Beyanname var/yok bilgisi (İhracat / Transit / Antrepo Beyannamesi)

4- (İhracat/Transit/Antrepo)Beyannamesi var ise beyannamenin sayısı ve tarihi

5- İşlem yapacağı gümrük idaresi (Mersin/Mersin Yolcu Salonu)

bilgilerinin önceden veri olarak Liman İşletmesinin sistemine bildirilmesi ile Liman İşleticisi (MIP) taralından bu verilerin beyan sahiplerince verilmesinin sağlaması gerekmektedir.