Komite Başkanı Araç’tan nakliye sektörüne birlik çağrısı 17.09.2018 tarihinde yayınlandı

Komite Başkanı Araç’tan nakliye sektörüne birlik çağrısı

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 19 No’lu Yurtiçi Yük ve Eşya Taşımacılığı Meslek Komitesi Başkanı Muazzez Araç, nakliye sektöründe yaşanan sıkıntılı günlerin birlik içinde aşılabileceğini söyledi. Sektör temsilcilerinin tümünün sorunlarının ortak olduğuna dikkat çeken Araç, “Gelin birlik olalım, hep birlikte hareket edip birlikte kazanalım. Kimse kaybetmesin” çağrısı yaptı. Son dönemlerde sektörde tüm girdi maliyetlerinin artmasına rağmen bu artışı nakliye fiyatlarına yansıtamadıklarını ve zarar ettiklerini dile getiren Araç, “Çünkü sektörde birlik yok. Herkes fiyatları aşağı çekiyor ve rekabet imkanı kalmıyor. Birlik olup fiyat birliğine gidip hepimiz kazanmalıyız” dedi. Araçların sigortasından kaskoya, yük sigortasından artan yakıt fiyatlarına kadar her alanda artış yaşandığını vurgulayan Araç, bu soruna ancak sektör temsilcilerinin çözüm üretebileceğine dikkat çekti. Bu dönemde döviz kuru farkı nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını da anlatan Araç şunları söyledi: “Bankalardan aldığımız kredilerde kur farkı bizden alınıyor. Kredi taksitini ödememize rağmen kur farkını ödemeyecek olursak bu durum hesaplarımıza yansıtılıyor ve borçlu gözüktüğümüz için yeni kredi çekemiyoruz. Oysa bu dönemde zaten yeterli miktarda yük taşıyamıyoruz. Araçlarımız dolu gidip boş dönüyor. Bu dönemi atlatana kadar destek olunması gerektiğine inanıyorum.

“Türkiye ekonomisinin kalbi taşımacılıktır”

Türkiye ekonomisinin kalbini taşımacılığın oluşturduğunu, ekonomik refahın ihracatla sağlanabileceğini ihracatta da taşımacılığın öneminin büyük olduğunu dile getiren Muazzez Araç, bu nedenle nakliyecilerin sorunlarına çözüm üretilmesi gerektiğini söyledi. Kapılardaki ödemelerin çok fazla olduğunu, ÖTV’siz yakıt fiyatlarının dahi çok yükselerek piyasada satılan yakıta yaklaştığını kaydeden Araç, zor günler geçirdiklerini ifade etti. Yurtiçinde köprü ücretlerinin dolara endeksli olmasından da şikayetçi olan Araç, bu fiyatların da yeniden gözden geçirilmesini istedi.

“Şirketlerin e-devleti olmalı”

Sektörün bir diğer sorunu cezalarda yaşadığını anlatan Muazzez Araç, sözlerini şöyle sürdürdü: “HGS’lerden trafik cezalarına kadar birçok alanda sorun yaşıyoruz. Şubat ayında kesilen cezalar Ağustos ayında faizi ile birlikte geliyor ve daha öncesinde de bizlere tebliğ edilmemiş oluyor. HGS’lerimizi günlük sorguluyoruz ama ceza gözükmüyor sonrasında cezalar geliyor anlamıyoruz. Bu nedenle şirketlerin de e-devlet hesapları olmalı ve tüm cezaları, davaları bu hesap üzerinden takip edilebilmeli. Ancak o zaman faiz eklenmeden cezaları zamanında ödeme imkanına kavuşuruz ve hükümet de tahsilatlarını artırır." Araç muayenelerinde yaşadıkları sıkıntıya da değinen Araç, eksiklerin tamamlanmaması nedeniyle muayeneye 3’üncü kez girişte ceza yatırılması gerektiğini hatırlatarak, uygulanan ceza sayılarının azaltılması gerektiğini vurguladı.