Kartel Suçundan Mağdur Olan Türk Taşımacılarının Tazminat Talebi Süreci 12.09.2019 tarihinde yayınlandı

Avrupa Komisyonu, araç üreticilerini “Kartel Oluşturdukları” gerekçesi ile yüklü miktarda cezaya çarptırdı. Sırada, bu üreticilerden araç alan mağdurların haklarının tazmini süreci bulunmakta.

Kartel Suçundan Mağdur Olan Türk Taşımacılarının Tazminat Talebi Süreci

Bilindiği üzere, Avrupa Komisyonu’nun 19 Temmuz 2016 ve 27 Eylül 2017 tarihli kararlarında MAN, Volvo/Renault, Daimler/Mercedes, Iveco, DAF ve Scania’nın tekelciliğe karşı olan Avrupa Birliği kurallarını ihlal ettikleri ve 1997 ile 2011 yılları arasındaki 14 yıl boyunca kamyonların fiyatlandırılması ve emisyon teknolojileri uygulaması konularında gizlice anlaşarak tekel oluşturdukları tespit edilmiş ve söz konusu firmalara yüklü miktarda para cezası verilmiştir.

Söz konusu karar doğrultusunda, hem Türkiye’den hem de Avrupa Ekonomik Alanı’ndan (AEA) 1997 ile 2011 yılları arasında 6 ton ve üzeri araçları, anılan üreticilerden satın alan firmalarımızın (halen firma bünyesinde bulundurulması zorunlu değildir), ödedikleri yüksek ücretlere ilişkin mağduriyetlerini tazmin edebilmek için dava açma hakkı doğmuştur.

Ödenen yüksek ücretlerin tazmin edilebilmesi amacıyla açılacak dava süreçlerinin doğru şekilde yönetilebilmesi önem taşımaktadır. Bu hususta, Derneğimiz tarafından Türkiye’den iletilecek taleplere yönelik uzun soluklu çalışmalar yürütülmüş ve çalışmalar neticesinde Hollandalı kar amacı gütmeyen bir vakıf olan Stichting Vakfı (Stichting Truck Cartel Recovery) ile davanın Hollanda’da açılmasına karar verilmiştir.

Belirlenen tarihler arasında satın alınan araçlara ödenen yüksek ücretlerin tazminini mümkün hale getirebilecek bu sürece dahil olunması büyük önem arz etmektedir.

Bu itibarla, sektörde faaliyet gösteren siz değerli firmalarımız tarafından DAF, MAN, Volvo / Renault, Daimler / Mercedes, Iveco ve Scania firmalarından 1997 ile 2011 yılları arasında satın alınan; 6 Ton ve üzerinde ağırlığa sahip, firmanın halen elinde bulundurma zorunluluğu olmaksızın (satılmış olabilir), sadece ilk (birinci) sahipleri olmak şartıyla satın almış olduğu araçlar ile ilgili aşağıdaki Bilgi Formunun doldurulması ve Uluslararası Nakliyeciler Derneği'ne ivedi şekilde bilgilendirilmesi önem arz etmektedir.

Kartel Davası Bilgi Talep Formu