MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

Beyaz eşyacılar KDV indirimi istiyor 23.12.2018 tarihinde yayınlandı

Sorunlarımızın çözümünde elbette ana bayilerimizden de destek bekliyoruz. Bu dönemde kazanabilmemiz için hep birlikte elimizi taşın altına koyabilmemiz önemli. Ana bayiler vade süresini 8 aya uzatmalı.


Beyaz eşyacılar KDV indirimi istiyor

Ağırlıklı olarak dövize endeksli ürünlerle çalışıyor olmaları nedeniyle zor günler geçiren beyaz eşya satıcıları, sıkıntıların en az seviyede hissedilebilmesi adına KDV indirimi istiyor. Bugüne kadar uygulanan ÖTV indirimlerini yeterli bulmayan sektör temsilcileri, bu indirimin fiyatlara yansımadığını, KDV indiriminin ise doğrudan yüzde 10 indirim anlamına geleceği için tüketicilerin daha fazla hissedebileceğini söylüyor.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 8 No’lu Dayanıklı Tüketim Malları Meslek Komitesi Başkanı İsmail Kurt, sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak komite çalışmaları hakkında bilgi verdi. İlk olarak sektörde piyasaların durumuna değinen Kurt, dövizdeki dalgalanmalara paralel olarak yüzde 50’ye yakın daralma yaşadıklarını bildirdi.

Düğünlerin arttığı, hava sıcaklıklarının yükseldiği yaz sezonunda dahi bekledikleri satış rakamlarına ulaşamadıklarını kaydeden Kurt, “Klima ithal eden arkadaşlarımız dahi Mersin gibi sıcak bir kentte olmamıza rağmen yaz aylarını iyi bir performansla tamamlayamadı. Depoları klimalarla dolu” diye konuştu. Satışların azalmasının yanı sıra yapılan satışlardaki tahsilatlarda da önemli ölçüde sorunlar yaşadıklarına değinen Kurt, “Doğrusunu söylemek gerekirse bu, satış yapamamaktan çok daha ciddi bir sıkıntı. Yaşadığımız sorunun yaklaşık yüzde 70’inin tahsilat kaynaklı olduğunu söyleyebilirim” ifadelerini kullandı. 

“Borçlar Kanunu gözden geçirilmeli”

Tahsilatların sağlıklı şekilde yürütülebilmesi için Borçlar Kanunu’nun yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine değinen İsmail Kurt, günümüzdeki uygulamaların hiçbir caydırıcılığının bulunmadığına dikkat çekti. Borcunu ödemeyenler üzerindeki yaptırımların artırılması gerektiğini vurgulayan Kurt, “Belki eskiden olduğu gibi eve gelip ne eşya varsa hepsini haciz etmek de doğru bir yaklaşım değildi. Böyle olsun da demiyoruz ama bir orta yol bulunmalı. Mevcut uygulamalarda da o kadar büyük bir rahatlık tanındı ki kimse borcunu ödemeye yanaşmıyor” değerlendirmesini yaptı. Günümüzde birçok kişinin kredi kartı limitinin dolu olması nedeniyle açık hesaplarla çalışmak durumunda kaldıklarını dile getiren Kurt, “Kartlar dolu olmasa bile AVM’ler dışında faaliyet gösteren üyelerimiz genellikle açık hesap sistemiyle çalışıyor ve ciddi sıkıntılar yaşıyor” ifadelerini kullandı. 

“KDV indirimi istiyoruz”

Piyasaların canlandırılması için ÖTV ve KDV indirimleri yapıldığını hatırlatarak bu indirimlerin satışlara yansımasını da değerlendiren İsmail Kurt, mevcut durumdaki ÖTV indirimleriyle bekledikleri sonuçları hissedemediklerini anlattı. Beyaz eşyada da KDV indirimi istediklerini anlatan Kurt, “Yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesiyle arada oluşan yüzde 10’luk azalmayı tüketici doğrudan hissedebiliyor. Ağırlıklı olarak mobilya uygulanan KDV indirimini beyaz eşya için de talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sıcak para dönmesi için krediler açılmalı”

Tahsilat sorunlarını çözmek adına sektör temsilcilerinin bankalara başvurduğunu ancak burada da istedikleri kolaylığı göremediklerini anlatan İsmail Kurt şunları söyledi: “Bankalara başvurduğumuz dönemde de çeşitli sıkıntılarla karşılaşabiliyoruz. İlk olarak banka faizlerinin çok yükseldiğini söyleyebilirim. Bu yüksekliğe rağmen talep ediyoruz ve bankalarda kredi limitimiz bulunsa da son dönemlerde bunu kullandırmıyorlar. Artık bankaların bize batacakmışız gözüyle baktığını düşünmeye başladık. Oysa küçük bir destekle birçok firmamız sıkıntısını atlatabilecek durumda. Bu şekilde kredi musluklarının kısılmasıyla bu imkan da ortadan kalkıyor.  Eğer kredi verilecek olursa da her gün bir şey gerekçe gösterilerek hesabımızdan kesintiler yapılıyor. Bugün hadi al hesabında para var deniyor, ertesi gün kesintiler başlıyor. Bu sorunlar ortadan kalkar ve sıcak para dönmeye başlarsa piyasalar rahatlayacaktır.

“Maliyetlerimizi kısma yoluna gidiyoruz”

Sıkıntılı süreci en az hasarla atlatabilmek adına maliyetlerini kısma yoluna gittiklerini dile getiren İsmail Kurt, “İşçi çalıştırmaktan korkar hale geldik. İşçi maliyetlerinin de gözden geçirilmesi gerektiğine inanıyoruz çünkü özellikle yetkili servislerde çok fazla personel çalışıyor ve bu da o alanda faaliyet gösteren arkadaşlarımızı endişelendiriyor” diye konuştu. Yetkili servislerin bir diğer sıkıntısına daha değinen Kurt, şu değerlendirmeleri yaptı: “Geçmiş yıllarda beyaz eşya maliyetleri çok yüksekti bu nedenle insanlar yenisini almak yerine tamir etmeyi tercih ediyordu. Oysa günümüzde fiyatlar belirli seviyelere indi ve neredeyse bazı ürünler tamir ettirme fiyatına yaklaştı. Bu nedenle herkes bozulan cihazını yenisiyle değiştirmeyi tercih ediyor. Yetkili servislere talep azalınca burada çok sayıda personelle yoluna devam eden arkadaşlarımız da sıkıntı yaşıyor.” Komite olarak sık sık üyeleri ziyaret ederek sorunlarını dinlemeye çalıştıklarını ve basit olan sorunlara yerinde müdahale ettiklerini dile getiren Kurt, ancak daha büyük olan sorunları toplayıp raporlaştırarak MTSO Yönetimi’ne sunduklarını anlattı. 

“Ana bayiler vadelerini uzatmalı”

Ana bayilerden beklentilerine de değinen İsmail Kurt, şunları söyledi: “Sorunlarımızın çözümünde elbette ana bayilerimizden de destek bekliyoruz. Bu dönemde kazanabilmemiz için hep birlikte elimizi taşın altına koyabilmemiz önemli. Biz kazanacağız ki ana bayiler de kazanabilsin. Son 2 yıldır ortalama 4 ay vade ile ürün alabiliyoruz. Bu uygulama özellikle açık hesap çalışan bayilerimizi oldukça zorluyor. Piyasada faaliyet gösteren firmaların yüzde 60’a yakını açık hesap çalışıyor. Yalnızca AVM’lerde satış yapanlar kredi kartı ile satabiliyor. Kalanı minimum 10 – 12 ay vadeli satışlar gerçekleştiriyor. Yıl içinde ise müşterimizin mutlaka ya bir düğünü ya bir cenazesi oluyor, iki tane bayram bir yılbaşı derken harcamalarının yüksek olduğu dönemlerde ödemelerini aksatıyor ve vadeler en az 15 aya kadar uzuyor. 15 ayda parayı ancak toparlayan bir bayi de doğal olarak 4 ayda ana bayiye ödeme yapmakta zorlanıyor.” Geçmişte ürününe göre ana bayiden 8 – 10 ay vadeli satışlar yapıldığını hatırlatan Kurt, bu dönemde de ellerinin güçlenebilmesi, rahat ödeme yapabilmeleri için vade sayısının en az 8’e yükseltilmesini beklediklerini söyledi. 

Fuarlar güçlendirilmeli

Mersin’de 20 – 28 Nisan’da Mobilya Fuarı düzenleneceğini hatırlatan İsmail Kurt, beyaz eşya satıcıları olarak bu fuara katılmayı planladıklarını anlattı. Bu dönemde fuarların güçlendirilmesini beklediklerini kaydeden Kurt, “Fuarlar aracılığıyla bir sinerji oluşuyor. Müşteri aradığı her çeşit ürüne aynı çatı altında ulaşabiliyor. Aynı zamanda hesaplı mal satıp cirolarımızı artırabiliyoruz. Fuarlar ile insanlar moral bulacaktır. Bu nedenle güçlendirilmesi gerektiğine inanıyorum” diye konuştu.


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER