25 No’lu komite, turizmi çeşitlendirme hedefinde 09.01.2020 tarihinde yayınlandı

MTSO 25 No’lu Meslek Komitesi Meclis Üyeleri kentteki turizm çeşitliliğini artırmayı hedefliyor. Kente özel geliştirilen farklı konseptlerden kitle turizmine, sağlık turizminden 3. yaş turizmine kadar birçok alanda çalışma yürüten Komite, gelecek yıl Mersin’de ilk kez düzenlenecek Turizm Fuarı ile dikkatleri kente çekme hedefinde.

25 No’lu komite, turizmi çeşitlendirme hedefinde

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) 25 No’lu Seyahat Acenteleri, Konaklama, Eğlence, Sanat, Spor İşletmeleri Meslek Komitesi Meclis Üyeleri sektöre ilişkin değerlendirmeler yaparak, son dönemlerde üzerinde durdukları projelerin detayları hakkında bilgi verdi.

Kentin turizm potansiyelini artırmak adına bir süredir yürüttükleri çalışmalardan sonuç almaya başladıklarını kaydeden Meclis Başkanı ve Sultaşa Otel Sahibi Hamit İzol, Mersin’de turizmde farklı bir konsept geliştirmek adına çalıştıklarını anlattı. Geçtiğimiz aylarda TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan ile Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Nadir Alpaslan’ın ilçedeki incelemeleri sırasında bu bölgeye dair MTSO olarak taleplerini ve projelerini paylaştıklarını kaydeden İzol, taleplerinin olumlu karşılık bulduğunu ve Ankara’ya davet edildiklerini söyledi. Ankara’ya kalabalık bir heyetle gittiklerini ifade eden İzol, burada Mersin turizminin geleceğini tayin edecek, kaderini belirleyecek bir şirketin kuruluşuna karar verildiğini anlattı. Bir anonim şirket olarak kurulması planlanan yapıda, MTSO Üyelerinin yanı sıra Büyükşehir Belediyesi, Valilik, ilçe belediyelerin de bulunmasını arzu ettiklerini açıklayan İzol, bu şirketin kentteki turizm alanlarını işletmek üzere çalışmalar yapacağını söyledi.

Ankara temaslarında Mersin turizmini rahatlatacak olumlu kararlar alındığını vurgulayan İzol, “Detayları açıklamak için çok erken ancak şunu söyleyebilirim ki Antalya’daki 5 yıldızlı, her şey dahil otel konsepti yerine bambaşka bir yapı düşünüyoruz” diye konuştu.

İzol: “Uluslararası bir turizm fuarı planlıyoruz”

Kentte bu yıl ilk kez bir turizm fuarı düzenlemeye hazırlandıklarını da açıklayan Hamit İzol, sonbaharda yapılması planlanan fuarın uluslararası özellik taşıyacağını bildirdi. İzmir’de de turizm fuarının küçük adımlarla başladığını ve bugün oldukça geliştiğini hatırlatan İzol, “İzmir ve İstanbul fuarları Kayseri, Diyarbakır gibi bölgelere çok uzak. Biz onlara daha yakın bir merkez olacağız. Aynı zamanda İran, Irak gibi çevre ülkelere de hitap edecek önemli bir fuar olacak” değerlendirmesini yaptı. Adana ile Erbil arası direk uçuşların başlaması adına Lütfi Elvan ile yapılan görüşmenin de olumlu geçtiğini kaydeden İzol, uçuşların da başlamasıyla fuarın daha da aktif geçeceğine inandığını söyledi.

Bayındır: “Mersin’de 3. yaş turizmi öne çıkmalı”

Meclis Üyesi ve Gita Tur sahibi Hakan Bayındır ise özellikle sağlık turizmi ve 3. yaş turizmine yönelik yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Mersin’in bu alanlarda önemli bir potansiyel barındırdığını kaydeden Bayındır, bu potansiyelin artırılabilmesi adına kentte küçük dokunuşlara, düzenlemelere ihtiyaç olduğunu söyledi. Özellikle iklimi, engebesiz yapısıyla şehrin 3. yaş turizmi açısından avantajlarına dikkat çeken Bayındır, “Bu noktada yerel yönetimlere bazı görevler düşüyor. Bisiklet yollarının yaygınlaştırılması, şehrin engelsiz hale getirilmesiyle cazibesi artırılabilir. 3. yaş turizmi için kente gelen misafirler 3-6 ay arasında konaklayabiliyor. Bisikletle rahat gezebilmesi, engelsiz şekilde alışveriş yapabilmesi önemli” diye konuştu.

Yurtdışında 3. yaş turizmine en fazla pay ayıran ülkelerin Kuzey Avrupa ülkeleri olduğunu kaydeden Bayındır, “Bizim de hedef pazarımız buralar olacak ancak şehrin hazır olması gerekli. Tesisler anlamında, yürüyüş yolları anlamında iyi hazırlanmalıyız. Çünkü Mersin gerçekten hem ekonomik bir şehir hem de iklimi ve coğrafi yapısı çok müsait” değerlendirmesini yaptı.

“Sağlık turizmi de hedeflerimiz arasında”

Geçtiğimiz günlerde Komite Üyelerini Türkiye Sağlık Turizmi Geliştirme Konseyi Kurucu Başkanı Emin Çakmak ile buluşturduklarını ve bu konuda bilgi aldıklarını da anlatan Hakan Bayındır, Mersin’in sağlık turizmi açısından da elverişli imkanlara sahip olduğunu söyledi. Çakmak’ın üyelere bilgi verdiğini ve sağlık turizmi konusunda bir yön çizdiğini kaydeden Bayındır, Komite olarak bu alanda da çalıştıklarını dile getirdi.

“Yine geçtiğimiz ay TOBB Mersin Genç Girişimciler Kurulu ile birlikte iç pazar hareketliliğini artırabilmek adına bir proje üzerinde çalışmaya başladık” diyen Bayındır, bahar aylarında Mersin’e haftasonu turları düzenlemek istediklerini söyledi.

2020’nin ilk yarısında Mersin’de turizm konusunda büyük bir çalıştay yapmaya hazırlandıklarını da açıklayan Bayındır, bu çalıştayın kent turizminin gelişimi adına bir yol haritası çizebileceğine inandığını da sözlerine ekledi.