MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2020 Mersin Ekonomik Raporu 16.07.2021 tarihinde yayınlandı

2020 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2020 Mersin Ekonomik Raporu

ÖNSÖZ

2019’da üretim ve ihracat artışı ile toparlanmaya başlayan Türkiye ekonomisi, uzun süredir devam eden sıkıntıların geride kaldığı yönünde beklenti yarattı. Ancak, 2019 yılı sonunda Çin’de başlayan, 2020’lerin başında Avrupa’da zirve yapan ve sonunda 2020 Mart ayında ülkemize sıçrayan ve bir pandemi durumuna gelen Koronavirüs salgını tüm ekonomik ve sosyal dengeleri bozdu. Her ne kadar tüm dünya böyle bir duruma hazırlıksız olsa da, ekonomisi güçlü olan devletler bu süreçte ekonomik ve sosyal çözümleri daha rahat hayata geçirdiler. İş dünyasının, özellikle çatı kurumları olan Ticaret ve Sanayi Odalarının doğru talepleri- ki MTSO olarak göreve geldiğimiz günden bu yana sahada olmamızın bu konuda büyük yararını gördük, tabanın sesini çok daha iyi analiz edebildik ve yetkililere etkin şekilde iletebildik- bu zor sürecin atlatılabilmesinde hayati olmuştur. Söz konusu talepler arasında yer alan; işsizlik ödeneği, kısa çalışma ödeneği, nakdi ücret desteği, SGK ve Vergi borcu ötelemeleri, uygun krediler, borç yapılandırmaları ve normalleşme destekleri ile TOBB ve Oda ve Borsaların öz kaynaklarını hayata geçiren Nefes Kredileri bu süreçte yaşanan zorlukları aşmaya önemli katkı sunmuştur. Özellikle küçük esnaf, bazı perakende sektörü alt kolları, başta eğitim ve turizm olmak üzere hizmetler sektörü ciddi yaralar almıştır.

Üreticiler olarak uzun süredir enflasyonist bir ortamda çalışıyoruz. Uzun vadeli kararlar alamıyoruz, yatırım yapamıyoruz, kaynaklarımız, özellikle dar zamanlar veya yatırımlar için ayırdığımız öz kaynaklarımızla ayakta kalmaya çalışıyoruz. Bu noktada kamu maliyesinin; esnafın, üreticinin, tüccarın, özellikle de üreticilerin daha çok yanında olması gerektiğini düşünüyoruz. Para, maliye, finans sektörü ve yapısal politikalar bütüncül düşünülmeli ve yapısal reformların adı konulmalıdır. Ekonomide madalyonun diğer yüzünde ileri demokrasiye sahip, hukukun üstünlüğüne dayanan, güven veren bir ülke olmak öne çıkmaktadır. Gerek Mersin gerekse MTSO olarak bu değerlere sahip çıkarken, öte yandan önümüzdeki yeni dünyayı es geçmeden; yani, Ar-Ge, bilim, inovasyon, ileri teknoloji, bilgi ve iletişim teknolojilerine dayalı bir ekonomi ile üretim modeli, e-ticaret gibi konuları ana gündem yapmaya devam edeceğiz. İş dünyamızı bu yeni dünyaya entegre etmek için kendimizi revize ediyoruz. Temel projelerimiz bu hedefi gözetecektir. Tarım, sanayi, turizm, iç ve dış ticaret, lojistik alanlarının her birinde potansiyeli olan bir Mersin, bu süreçte geleceğe umutla bakan bir kent olacaktır.

İşte bu vizyonda; kentimizin ve iş dünyasının yaşadığı sıkıntıları istatistiklerden faydalanarak somut tablolar ortaya koyabilmekteyiz. Odamız tarafından hazırlanan Raporumuzda; toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

 

Ayhan KIZILTAN
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı


Mersin Ekonomik Raporu - 2020 - pdf indirmek için tıklayınız

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER