MERSİN TİCARET VE SANAYİ ODASI
Türkçe English
MTSO 13. Yıl
ÇAĞRI MERKEZİ 0850 304 33 33
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin
Mersin Cennet Cehennem

2019 Mersin Ekonomik Raporu 03.07.2020 tarihinde yayınlandı

2019 yılı Mersin Ekonomik Raporu elektronik kitap formatında hazırlanarak kullanımınıza sunulmuştur. Üzerine tıklayarak açılan yeni pencere içerisinde okuyabilirsiniz. Dilerseniz açılan pencere içerisinden bilgisayarınıza .pdf formatında indirmeniz de mümkündür.


2019 Mersin Ekonomik Raporu

ÖNSÖZ

Türkiye ekonomisi’nde; 2018 Ağustos ayında yaşanan döviz krizi ile beraber gelişen piyasalardan hızlanan sermaye çıkışları sonrasında enflasyon ve faiz oranlarındaki yükseliş, artan jeopolitik risklerle 2019 yılında yüzde 0,9’luk düşük büyüme performansı kaydedilmiştir. 2019’un sonuna doğru Çin’de ortaya çıkan Covid-19, 2020 yılında da küresel boyutta ekonomideki belirsizliklerin devam edeceğini göstermektedir.

Ülkemizde reel sektörün finansmana erişimine ve iç talebi canlandırmaya yönelik alınan tedbir ve teşvikler; 2019 yılının ikinci yarısından itibaren iktisadi faaliyetler üzerinde etkili olmuştur. İlimizde de ihracat hacmi artış hızı önceki yıllara göre yavaşlamış olsa da 2019 yılını %3’lük artışla kapatmış; ithalat ise geçen yılki azalışın aksine iç talepteki toparlanmayla birlikte %2 artmıştır. Finansal koşullarda sıkılaşmanın 2018 yılında kredi hacmi üzerinde yarattığı daralma; 2019 yılında yerini hızlı genişlemeye bırakmıştır. Teşvikli yatırımların yılı artışla kapatması; ekonomideki dengelenme sürecinin İlimiz yatırım ortamına olumlu yansımasının bir göstergesidir. Kamu bankaları öncülüğünde başlayan kampanyalar paralelinde faiz oranlarındaki gerileme; tüketim talebinin zayıf seyrettiği konut sektöründe yılın ikinci yarısında; otomotiv sektöründe ise yılın son çeyreğinde etkisini hissettirerek yukarı yönlü hareketlenmesinde etkili olmuştur.

2020 yılı ekonomik gelişmelerinde başlıca etken olan koronavirüsün, ülke ekonomisinde arz ve talepte yaşanan bozulmanın etkisini azaltmaya yönelik kredi desteklerini istihdam azaltmama koşuluna bağlama, kısa çalışma ödeneği, vergi erteleme gibi önlemler alınmıştır. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası; bu süreçte de başta üst çatı kuruluşu TOBB olmak üzere; birçok kamu kurumu ile sürekli temas halinde olarak sorun tespitleri ve çözüm odaklı önerilerini kapsayan lobi faaliyetleri ve kredi destekleriyle üyelerinin yanında olmuştur.

Günümüzde bilgi ve iletişime dayalı yeni ekonomi modeli kapsamında; Ülkemizin kalkınmasında, bölgesel anlamda mevcut potansiyellerin etkin kullanılması amacıyla yeni hedef ve stratejilerin oluşturulması ve uygulanması önem arz etmektedir. Bu bağlamda, Odamızca titizlikle yürütülen çalışmalar sonucunda hazırlanmakta olan “Ekonomik Rapor” yayınımızda farklı kurumlarca derlenen verilerin ayrıntılı olarak bir araya getirilerek, toplumsal ve kültürel yapı, ekonomik yapı ve makro ekonomik göstergeler, alt yapı sistemleri, sivil toplum kuruluşları alt başlıklarında incelenen konuların yanı sıra Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki gelişmeler ve beklentilere ait değerlendirmelere de yer verilmiştir. Yayınımızın üyelerimize ve ilgililere faydalı olmasını diler, destek veren tüm Kurum ve Kuruluşlara teşekkür ederiz.

 

Ayhan KIZILTAN
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası
Yönetim Kurulu Başkanı


Mersin Ekonomik Raporu - 2019 - pdf indirmek için tıklayınız

 

 

 


Sayfa gönderiliyor. Lütfen bekleyiniz

ARKADAŞINA GÖNDER